Vágólapra másolva!
Negyvenévesen kulcsember a BL-rangadón, és nem kapus. Alex Ferguson a durva beszólása után is nagypapiként mosolygott rá, kilábalt a sérüléseiből, a Manchester United-szurkolók sem tudták elzavarni az Interhez, és a szexbotrányai után is egyben tudta tartani a házasságát. Ryan Giggs mindent túlél, lassan lejátssza ezredik tétmeccsét, egyre több utolérhetetlen rekordja van, de messze érzi magát Puskás Ferenctől.

Ryan Giggs lassan biológiai csodává válik: három nappal a negyvenedik szülinapja előtt nem csupán végigrohanta a Leverkusen elleni BL-rangadót, de csapata egyik legjobbja volt, és parádés gólpasszal vette ki a részét a kiütésből (5-0).

A Manchester Unitedben és a walesi válogatottban 953 tétmeccsnél tart, de az őt személyesen is ismerő Temesvári Miklós biztos benne, hogy nem csupán a tisztelete miatt tartják a csapatnál. „Igaz, sorozatmeccseket már nem vállal, de nem a neve miatt játszatják” - mondta az Origónak a korábbi újpesti edző. „Kedden remekelt, és a tavalyi bajnokságban is sok meccset ő nyert meg: fontos gólokat szerzett, irányított, becsúszott, mindent elkövetett a sikerért.”

A MU-nál is jobban szereti a jó füvet

A 75 éves edző az Újpest skóciai KEK-meccse után barátkozott össze az akkor az Aberdeent irányító Alex Fergusonnal, azóta is tartja vele a kapcsolatot. Egy alkalommal, amikor a menedzsernél járt Manchesterben, vitt Giggsnek egy Puskásról szóló DVD-t. "Giggs sokat tud a magyar labdarúgásról, Puskást személyesen is ismerte, és hiába óriási sztár, azt mutogatta, hogy az ő bal lába mennyivel gyengébb, mint amilyen a Puskásé volt. Amikor elköszöntünk egymástól, és távolról visszanéztem, még akkor is a bal lábára mutatott mosolyogva."

A mostani PL-szezonban 12 fordulóban hatszor szóhoz jutó, átlagban fél órát játszó focista a szülinapján is szerény maradt, amikor a túlélése titkáról kérdezték. "Egész héten azért dolgozik az ember, hogy a csapatba kerüljön, amikor pedig ez megtörténik, olyan, mintha újra fiatal lenne. Élvezem a futballt, és ez a legfontosabb." Az is sokat mondó, hogy a walesinek közel az ezredik meccséhez még mindig csak egy két sárgával összeszedett piros lapja van.

A mániákus fociszeretet már az egyik legkorábbi sztorijából is visszaköszön, amikor 15 évesen a Salford-Blackburn iskolai döntőt három gólpasszával döntötte el (3-2). A meccs embere lett, a hihetetlen vágtái (az alábbi videón 2:49-nél) alapján a Liverpool is célkeresztbe vette, de a győzelem utáni nyilatkozata ennél is érdekesebb volt: „A MU U15-ös csapatában kellett volna ma este játszanom, de itt akartam játszani, mert itt jobb a fű.”

A MU-nak egyébként Ferguson egyik játékos-megfigyelője mentette meg, aki a városi rivális City akadémiájából happolta el még 14 éves korában. 17 évesen, 1991 márciusában már be is mutatkozott az angol élvonalban, ősztől pedig alapemberré vált, és az azóta eltelt 22 évben végig meg is tartotta ezt a pozícióját, szezononként legalább 20-30 bajnokit játszva, számtalan címet begyűjtve és több PL- és BL-rekordot megdöntve.

Soha többet ne beszélj így a nagyapóval!

Abban, hogy idáig jutott, döntő szerepe van Fergusonnak, akinek az 1986-tól 2013-ig tartó MU-korszaka lényegében egybeesik az övével. A skót edző valahogy eleve bevonzotta az elpusztíthatatlan focibölényeket (Paul Scholes, Phil Neville, Edwin van der Saar, Denis Irwin, David Beckham, Teddy Sheringham), de a walesi szélsőhöz ezen felül is különleges kötelék fűzte. 2006-ban a Watford otthonában játszott bajnokin a meccs hevében az egyébként győztes gólt szerző Giggs egy durva megjegyzéssel reagált Ferguson utasításaira. A 2-1-es siker után a tréner rezzenéstelen arccal egy hűvös értékelést tartott az öltözőben, ám amikor kifelé tartott, a szigora mosolyra lágyult, és odaszólt Giggsnek: „Te pedig…, soha többet ne beszélj így a nagyapóval!”

Edző és focistája ugyanabban a korszakban vált legendává Forrás: AFP/Andrew Yates

Ferguson a jelzőkkel sem fukarkodott, amikor a kedvencéről kérdezték: „Kortalan, zseniális, csodálatos futballista. Összetartja a gárdát, és folyamatosan kitalál valami újat. Mindig azon dolgozik, hogy még jobb legyen.” A focista sem maradt adós, Fergusont a történelem legjobb edzőjének nevezte, amikor 2009-ben az év brit sportolója lett a BBC-nél, megelőzve a Forma-1-es világbajnok Jenson Buttont és a világbajnok atlétát, Jessica Ennist.

Az Origónak nyilatkozó Manchester-szurkoló, Pirisi Marcell is kiemelte Giggsnek a skót edzőhöz fűződő viszonyát, szerinte a focista a garantált állandóság világában tudott igazán kiteljesedni. „Ne feledjük, az Old Traffordra összesen három edző hozott összesen 20 bajnoki aranyérmet (Mangall, Busby és Ferguson), a stadiont pedig legendás játékosok és edzők szobrai őrzik éjjel-nappal” - mondta a korábban sportújságíróként is dolgozó Pirisi. „Giggs tökéletes otthonra lelt ebben a közegben, ő és Ferguson szerencsések, hogy egymással dolgozhattak.”

Forrás: AFP/Paul Ellis

A MU meccseit élőben is többször végigizguló drukker úgy érzi, a futball egyik legigazságosabb pillanata volt, amikor a United megnyerte a Chelsea elleni, 2008-as BL-döntőt. Éppen a fent leírt állandóság nyert visszaigazolást. „Az utolsó pár büntetőt Giggs és Anelka lőtte. Anelkát néhány hónappal korábban, a szezon közben igazolták a londoniak a Boltontól, a kilencedik csapata volt (és még követte néhány), miközben Giggs már akkor sem fiatalon klublegenda volt, és épp aznap este döntötte meg Sir Bobby Charlton pályára lépési rekordját a Unitedben. Ő belőtte a tizenegyest, Anelka pedig unott arccal kihagyta - Giggs azóta is legenda, Anelka azóta sem az.”

A walesi szélső még a szurkolói szócsatákban is a legtutibb fegyverré vált. „Imádjuk azzal cukkolni az Arsenal-szurkolókat, hogy a csapatuk 127 év alatt pont annyi bajnoki címet nyert, mint Giggs mindössze 22 esztendő leforgása alatt” - mondja Marcell.

A gólpasszokban legalább száz évig rekorder marad

Kétszeres BL-győztesként (1999 és 2008), KEK-győztesként (1991), 13 PL-bajnoki címmel, négy FA Kupa-diadallal is van még miért hajtania: idén még nem szerzett gólt a Premier League-ben, így nem tudta tovább növelni saját rekordját. Ő ugyanis az egyetlen focista, aki a PL 1992 őszi megalakulása óta minden szezonban szerzett gólt, legutóbb februárban a QPR ellen talált be.

Manchesterben őt tartják a csapat Messijének Forrás: AFP/Adrian Dennis

Van olyan is, amiért már hiába hajtana, a 68 válogatott meccsén 13 góllal azon kevés klasszisok egyike, aki soha nem szerepelt nagy tornán. A legközelebb 2003 őszén volt hozzá, ám az oroszok elütötték a walesi válogatottat az Eb-től a pótselejtezőn. Az idegenbeli 0-0 után Giggsék otthon 1-0-ra kikaptak, a szélső visszavágón lőtt kapufája valószínűleg örökre vele marad.

Van olyan, amiben lehet, hogy soha nem fogják utolérni, 283 gólpasszal vezeti a Premier League örökranglistáját, a második helyezett Frank Lampard 113 gólpasszal van lemaradva mögötte. Természetesen a PL-fellépéseknél is vezet, 626 meccsel, David James (572) és Lampard (563) előtt. Szélső létére a góljaival sem kell szégyenkeznie, a legjobb húsz között van a listán, 109 találattal a 19.

Rault is lepipálta

Giggs 2011 áprilisában a BL történetének a legidősebb góllövője lett 37 és fél évesen a Schalke ellen, a meccs végén a 71 BL-góllal rekorder Raul elkérte a mezét. 2011 szeptemberében aztán Rault is túlszárnyalta, a Benfica elleni gólja óta 16 olyan BL-szezonja van, amin betalált, szemben a spanyol 15 idényével. Idén októberben a Sahtar ellen megdöntötte a BL meccsrekordját, 145 találkozóval került a 144-szer játszó Raul elé (mögötte Maldini 140-nél állt meg, a még aktív Xavi 139-nél tart).

Hogyan lehet mindent túlélni?

Ahhoz, hogy töretlen maradjon a pályája, alkalmazkodó készsége is kellett. Ahogy az idő faragni kezdte, Ferguson szép lassan átszabta a szélső szerepét, és belső középpályásként kezdte használni, ahol ugyanolyan hasznossá vált.

A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején visszatérő ínszalag-sérülései sem törték meg a lendületét, kilencszer az év csapatába is bekerült, ahogy minden idők legjobb PL-csapatába is. 2011-ben a szurkolók minden idők legjobb MU-játékosának választották a klub hivatalos honlapjának szavazásán.

Egyik mélypontja 2002 őszén jött el, amikor a formahanyatlása miatt a szurkolók is megtalálták, és egy darabig úgy volt, hogy az Interbe igazol. Az olaszok azonban hiába üldözték, ő inkább kimászott a gödörből, és tavasszal megnyerte nyolcadik bajnoki címét a MU-val.

A felesége meg tudott neki bocsájtani Forrás: AFP/Glyn Kirk

A következő, talán legnagyobb akadály 2011-ben jött el Giggs számára, amikor egyszerre több kínos ügye miatt is elővette az angol sajtó. Állítólag Imogen Thomasszal, a Wales szépének választott celebbel fél éven át csalta a feleségét az addig példás családapaként ismert focista. Ennél is durvább botrányt kavart a másik történet, miszerint a bátyja feleségével, Natasha Rodrival nyolc éven át kavart, amit a nő is megerősített.

Giggs ezt is átvészelte, sikerült rendeznie a feleségével a viszonyát, aki a focista szexfüggőségével magyarázta az ügyeket, és miután Giggs vállalta a betegség kezelését, adott neki egy új esélyt. Az általa elért eredményeknek talán a legjobb mércéje, hogy a szexbotrány után is talpra tudott állni, és ami még fontosabb, vissza tudta szerezni a tekintélyét, nem megbélyegzett focistaként, hanem élő legendaként emlegetik a focivilágban.

Tavaly Ferguson lehetséges utódaként is felmerült a neve (Scholes azt mondta, Giggs lesz a legjobb jelölt), ám ő inkább a pályán folytatta, amikor idén a skót visszavonult. Temesvári Miklós viszont biztos benne, hogy a mostani az utolsó szezonja, és úgy tudja, hogy edző lesz a visszavonulása után. "De már most is Moyes segítőjeként tevékenykedik, a skót pedig igénybe is veszi a walesi tapasztalatát."

Az UEFA Dombival együtt köszöntette

Giggs elpusztíthatatlanságáról Dombi Tibort is megkérdeztük, aki szintén idén novemberben lett 40 éves, szintén aktív, és emiatt az UEFA a walesi klasszissal egy összeállításban szerepeltette. „Biztos nagyon sok mindennek össze kell jönnie, Giggsnek az esze, a teste és a szerencséje is megvan hozzá” – mondta a DVSC-ben 22 éve bemutatkozó szélső, aki Giggs titkát nem ismeri, de a sajátját elárulta: „32-33 éves koromig nem érdekelt, kimentem az edzésre, és kész. Most már 1,5 órával előtte kint vagyok, és hátra, hasizomra edzek, súlyzózok, hogy az izmaim bírják a terhelést.” Hozzátette, bármennyire is figyel valaki magára, szerinte az alkat és a genetikai adottságok a döntőek.

Temesvári Dombihoz hasonló irányban kereste Giggs titkát. "Hogy még most is ilyen jó, azt a géneknek, az életmódjának és a motivációnak köszönheti elsősorban. Amint vége van egy meccsnek, mindent elkövet, hogy regenerálódjon a következőre. Ezen kívül nagyon együttműködő az edzőkkel, és mindent megtesz, hogy fitt legyen. Óriási játékos, ez maga a csoda, hogy még 40 évesen is ilyen szinten képes focizni.”

Giggs pályafutása korai képeit megnézheti a Facebook-oldalunkon.