Vágólapra másolva!
A Ferencváros orvosi stábja közleményben reagált a vasárnap menesztett vezetőedző Ricardo Moniz azon nyilatkozatára, mely szerint a szeptemberben szívinfarktust kapott, majd amputáción átesett Akeem Adamset egy egyszerű gyógyszeres kezeléssel megmenthették volna a tragédiától. Az FTC orvosok azt állítják, ők nem javasolták a trinidadi védő leigazolását, később pedig további vizsgálatokat sürgettek, amelyekre Moniz nem engedte el a futballistát. Az orvosok szerint Moniz tudott Adams apjának a kardiovaszkuláris betegségéről, de erről nem tájékoztatta az orvosi stábot, az edző szerint ez hazugság.

Az FTC orvosi stábja kedden részletes közleményben reagált Moniz szombati nyilatkozatára. A Pécs elleni meccs után a holland tréner azt mondta, hogy egy egyszerű gyógyszeres kezeléssel megmenthették volna Adamset, aki szeptember 25-én kapott szívinfarktust, napokig kómában volt, majd a szövődmények miatt egyik lábát amputálni kellett.

Az FTC orvosai, Szelid Zsolt, Pánics Gergely és Reha Gábor által írt közleményből kiderül, hogy az FTC - amely az UEFA és a FIFA által rendszeresített, az egyik legszigorúbb alkalmassági vizsgálatot használja a Magyarországon kötelező sportorvosi vizsgálat mellett - nem javasolta a védő leigazolását.

"Akeem Adamsnél olyan mozgásszervi problémák derültek ki a szerződést megelőző vizsgálaton, amely alapján jelentős volt a sérülés, illetve újrasérülés veszélye. Az elváltozásokról RTG és CT felvételek készültek. Ezen elváltozások nem teszik a versenysportra alkalmatlanná a játékost, azonban a klub érdeke, hogy a szerződést megelőző vizsgálatokkal az újrasérülés és a krónikus panaszok jelentkezésének veszélyeiről is tájékoztassuk a klubot. Ezek alapján az orvosi stáb a játékos szerződtetését nem javasolta a klubnak, az orvosi véleményeket azonban a vezetőedző felülbírálta, és a klub vezetősége előtt ragaszkodott a játékos leigazolásához."

Moniz szerint nem igaz, hogy tudott Adams apja halálának az okáról Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az orvosok szerint a munkájukat jelentősen hátráltatta, hogy Ricardo Moniz az egészségügyi munkát is az irányítása alatt kívánta tartani, "több alkalommal az orvosi evidenciákkal ellentétes utasításaival kellett küzdenünk".

"Akeem Adams esetében az orvosi stáb öt alkalommal foglalta le az egyik budapesti sportdiagnosztikai laboratóriumot, azonban Ricardo Moniz egyik alkalomra sem engedte el a játékost a futószalag-terheléses és légzéses gázcsere vizsgálatra" - írják.

Szelid Zsolt a hétfői Blikkben arról is beszélt, hogy az edző tudta, hogy Adams apja kardiovaszkuláris probléma miatt halt meg. "Nem tartotta azonban fontosnak, hogy ezt megossza velünk, ahogy erről a sportoló sem beszélt" - mondta Szelid.

Moniz a Nemzeti Sportnak ezt tagadta. "Amit Szelid doktor állít, egyszerűen hazugság. Akeem egy hetet volt nálunk tesztelésen, azt láttam, hogy jól illeszkedik a csapatba, ambiciózus, jó a bal lába, szorgalmaztam, hogy leigazoljuk. Az orvosi vizsgálatokat eközben elvégezte a klub, én azt a tájékoztatást kaptam, hogy ugyanaz a baja, mint Leonardónak. Aki ugyebár a lábtöréséből lábadozott. Alighanem félrediagnosztizálták. De mert nem úgy tűnt, hogy Akeem lába el lenne törve, szerződtettük. Hogy az édesapja agyvérzésben halt meg – és nem infarktusban, amit Akeem kapott –, arról csak azután értesültem, hogy megtörtént a szörnyűség."

Az orvosok a közlemény alapján azonban Moniz nem mond igazat. Állításuk szerint Moniz a játékos infarktusa után azt mondta nekik, hogy ő tudott Adams apjának betegségéről, majd megkérdezte, hogy de "mi köze ennek a játékosnál bekövetkezett infarktushoz?" Ezen a megbeszélésen állítólag a klub több alkalmazottja is részt vett.

Akeem Adams lábát amputálni kellett Forrás: MTI/Földi Imre

A közlemény arra is kitér, hogy az FTC labdarúgóit a leigazolásuk előtt, illetve a felkészülési időszakban terheléses vizsgálatnak vetik alá, de ez nem a szív és érrendszeri panaszok diagnosztizálására vagy szűrésére szolgál, hanem a játékos edzettségi állapotát határozza meg.

Az orvosok szerint egy olyan orvosi diplomával nem rendelkező laikusnak, mint Ricardo Moniz, nem kellett volna ismernie a szülői hirtelen halál és a kardiovaszkularis megbetegedés közötti összefüggést. "Azonban azt sem gondoljuk, hogy tudja, miként kell élsportolókat kardiológiai szempontból szűrni, ezért is elfogadhatatlan a nyilatkozata."

Az egészségügyi stáb végezetül hozzátette, hogy Adams biztosan nem élne a városmajori szívklinika szakmai hozzáértése, lelkiismeretes munkája és szakmai bravúrjai nélkül.

Megkérdeztük az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatóját, hogy ha az orvosok jelezték, hogy nem javasolják Akeem Adams leigazolását, akkor miért egy személyben az edző döntött arról, hogy Adams legyen a Fradi játékosa? "Ricardo Moniz szabad kezet kapott a játékoskeret összeállításában. Mivel Akeem Adams leigazolásakor az FTC orvosi stábja valóban jelezte, hogy a játékos combjában, valamint bokájában található meszesedés miatt nagyobb egy esetleges sérülés kialakulásának lehetősége, ezért nem javasolták a szerződtetését. A további elvégzett vizsgálatok semmilyen kardiovaszkuláris problémát nem mutattak ki. Az orvosi stáb tehát nem megtiltotta, hanem nem javasolta Akeem Adams leigazolását. A vezetőedző ragaszkodott a labdarúgó szerződtetését, ezért fogadtuk el Ricardo Moniz döntését" - mondta az Origónak Orosz Pál.