Vágólapra másolva!
Könyv jelent meg Josep Guardioláról, a Barcelona korábbi, a Bayern München jelenlegi edzőjéről.

A Pep Guardiola - Ilyen a csúcsfoci című könyv azt igyekszik feltárni, kicsoda az az ember, aki a Barcelonával mindent megnyert, amit csak lehetett, és mi állt a sikerei hátterében.

A könyv szerzői, Dino Reisner és Daniel Martinez interjút készítettek Guardiola közeli barátaival, ismerőseivel, kollegáival, és ebből állt össze egy olyan történet, amely minden futballrajongó számára érdekes lehet.

A könyv megemlíti, hogy Guardiola a Barcánál egy vereséget és egy döntetlent tudott felmutatni első két bajnokiján, ami 1973 óta a legrosszabb rajtnak számított, ehhez képest négy évvel később az edző háromszoros bajnokként és kétszeres BL-győztesként hagyta el a klubot, és a tizenkilenc begyűjthető trófeából tizennégyet megnyert.

Guardiola mentora és barátja, Juan Manuel Lillo hitvallását vette át, aki úgy állt a futballhoz, hogy nem az a jó, ha a játékosok azt csinálják, amit az edző megkövetel tőlük, hanem ha az edző hagyja, hogy azt csinálják, amihez ők a legjobban értenek.

"Világsztárok, mint Ronaldinho, Deco, Samuel Eto’o vagy Zlatan Ibrahimovic – függetlenül a személyes kvalitásuktól – nem illettek ebbe a rendszerbe. Guardiola olyan játékosokból építette fel a csapatát, akik sportolóként már régóta magukban hordozták a Barca-DNS-t, emberileg pedig ugyanazokat az erényeket képviselték mindannyian: alázat, józanság, fegyelem, botrányoktól mentes élet, intelligencia és a foci iránti szerelem" - áll a könyvben, amelyben Johan Cruyff, Bernd Schuster, Udo Lattek és Vicente del Bosque is nyilatkozik Guardioláról.