Vágólapra másolva!
Szerdán dőlhet el, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája B csoportjában a Juventus vagy a Galatasaray jut tovább a Real Madrid mellett, a keddi, isztambuli csatát ugyanis egy hatalmas hózápor elsöpörte. A meccset szerdán 13 órától a 31. perctől folytatják. Az A csoportban a Manchester United mögött a Bayer Leverkusen ment tovább, a Benfica hiába verte a PSG-t, az Olimpiakosz lépett végül a nyolcaddöntőbe. A D csoportban a Bayern lett a csoportelső, igaz, 2-0-s előnyről kikapott hazai pályán 3-2-re a Manchester Citytől.

Eredmények, Bajnokok Ligája, 6. (utolsó) forduló, A csoport:
Manchester United (angol) - Sahtar Donyeck (ukrán) 1-0 (0-0)
gól:
Jones (67.)

Real Sociedad - Bayer Leverkusen 0-1 (0-0)
gól:
Toprak (49.)

Az A csoportban két kérdés maradt nyitva az utolsó forduló előtt: melyik csapat lesz a csoportelső, és a Manchester United mellett ki jut tovább a legjobb 16 közé. Az angol csapat öt forduló alatt tizenegy pontot gyűjtött, hárommal többet, mint a Sahtar Donyeck. Az ukrajnai mérkőzés 1-1-es döntetlennel ért véget, és miután a MU nincs csúcsformában, a Sahtar úgy utazott el az Old Traffordra, hogy győzni akar, mert az nemcsak a biztos továbbjutást, de a csoportelsőséget is jelentette volna.

"Láttuk a manchesteriek utolsó néhány mérkőzését, úgy érzem, képesek lehetünk a meglepetésre" - nyilatkozta Eduardo, az ukránok brazil születésű, horvát válogatott csatára. Ugyan a Sahtar még sohasem nyertek kupameccset Angliában, a MU gyengébb idei teljesítménye esélyt kínált. A hazaiak ugyanis 15 forduló után csak a kilencedik helyen állnak a Premier League-ben, legutóbbi két mérkőzését pedig az Old Traffordon bukta el, amire a 2011-2002-es idény óta nem volt példa.

A csoport másik mérkőzésén a Leverkusen csak abban bízhatott, hogy több pontot szerez San Sebastianban, mint a Sahtar Manchesterben. A forduló előtt az ukrán és a német csapat között mindössze egy pont volt a különbség, de az egymás elleni összevetésben a Leverkusen volt a jobb.

A Leverkusen számítása bevált, hiszen Toprak találatával kiharcolta a győzelmet Spanyolországban, míg a Manchester United Phil Jones góljának köszönhetően győzött a Sahtar ellen.

A csoport végeredménye:
1. Manchester United 14 pont
2. Bayer Leverkusen 10
3. Sahtar Donyeck 8
4. Real Sociedad 1

B csoport:
Galatasaray (török) - Juventus (olasz) 0-0 - a 34. percben félbeszakadt

FC Köbenhavn (dán) - Real Madrid (spanyol) 0-2 (0-0)
gól:
Modric (25.), C. Ronaldo (48.)


A B csoportban a Real Madrid csoportelsősége mellett az is biztos volt az utolsó forduló előtt, hogy a dán FCK nem juthat tovább, így a hatpontos Juventus és a négypontos Galatasaray egymás között dönthette volna el a továbbjutás sorsát. Tudni lehetett, hogy amennyiben a Juve pontot szerez Isztambulban, biztosan nyolcaddöntős, hiszen még dán siker esetén is egymás elleni mérleg tekintetében jobban áll. Ha a Galatasaray nyer, akkor az olaszok kiesnek, a törökök pedig csatlakoznak a BL elitmezőnyéhez, egymás elleni eredményekben ugyanis szintén jobbak az FCK-nál.

A mérkőzés rendben el is kezdődött, azonban a gyenge havazás a 25. percre jégesővé, majd hózáporrá változott, így a portugál Proenca játékvezető a 34. percben az öltözőbe parancsolta a játékosokat. Kétszer ugyan visszatért ellenőrizni a helyzetet, de végül húsz perc várakozás után úgy döntött, ilyen irreális körülmények között nem lehet folytatni az összecsapást. Az újrázásra szerdán, 13 órától kerül sor, a mérkőzést a 31. perctől folytatják majd.

A Real Madrid közben a messze északon simán behúzta az FCK elleni mérkőzést, az első félidőben Luka Modric, a szünet után pedig Cristiano Ronaldo volt eredményes, még az is belefért, hogy a portugál kihagyott egy büntetőt.

Ronaldo büntetőt rontott, de a Real így is a csoportkör legjobbja lett Forrás: AFP

A csoport állása:
1. Real Madrid 16
2. Juventus 6
3. Galatasaray 4
4. FC Köbenhavn 4

C csoport:
Benfica (portugál) - Paris Saint-Germain (francia) 2-1 (1-1)
gól:
Lima (45., büntetőből), Gaitan (58.), illetve Cavani (37.)

Olimpiakosz (görög) - Anderlecht (belga) 3-1 (1-1)
gól:
Saviola (33., 58.), Dominguez (95., büntetőből) illetve Kljestan (39.)
piros lap: Kouyate (49., Anderlecht), N'Sakala (88., Anderlecht)

Megyeri Balázs csapata, az Olimpiakosz az Anderlecht ellen küzdhetett a továbbjutásért a C csoportban. A görögök akkor juthattak volna tovább, ha legalább annyi pontot szereznek, mint a Benfica a már biztosan csoportelső párizsiak elleni hazai meccsen.

Ezt hozták is a görögök, megyeri a kispadról nézhette, ahogy az együttes úgy győzött 3-1-re Saviola duplájával és Dominguez tizenegyesével, hogy az emberhátrányba került vendégek ellen előbb az argentin klasszis, majd a szlovák Weiss is kihagyott egy-egy büntetőt.

Így aztán a Benfica hiába ért el egy nagy bravúrt azzal, hogy hátrányból fordítva 2-1-re megverte a PSG-t, a párizsiak mögött - jobb egymás elleni mutatójának köszönhetően - az Olimpiakosz jutott tovább.

A csoport végeredménye:
1. Paris Saint-Germain 13
2. Olimpiakosz 10
3. Benfica 10
4. Anderlecht 1

D csoport:
Bayern München (német) - Manchester City (angol) 2-3 (2-1)
gól:
Müller (5.), Götze (12.), illetve David Silva (28.), Kolarov (59., büntetőből), Milner (62.)


Viktoria Plzen (cseh) - CSZKA Moszkva (orosz) 2-1 (0-0)
gól:
Kolar (67.), Wágner (90.) illetve Musa (65.)
piros lap: Dzagojev (67, CSZKA), Wernbloom (93., CSZKA)

A D csoportban az utolsó körre már minden fontos kérdés eldőlt, a továbbjutott Bayern München és a Manchester City csak a csoportelsőségről dönthetett volna egymás között. Miután a címvédő idegenben 3-1-re nyert, így nagyon merész szurkolónak kellett lennie annak, aki ennél nagyobb angol sikert várt.

Főleg úgy, hogy negyedóra után a hazaiak már 2-0-ra vezettek, ám az angolok innen is fordítani tudtak, de a 3-2-es bravúrral is csupán másodikként mentek tovább. A Bayern 24 veretlen meccs után kapott ki.

Még drámaibb volt a Plzen feltámadása: a Moszkvában elszenvedett 3-2-es vereség után hazai pályán is hátrányba kerültek, ám Dzagojev kiállítását követően Kolar, majd Wágner góljaival fordított a cseh együttes, és így csoportharmdikként végezve elütötte az Európa Liga-szerepléstől az oroszokat.

A csoport végeredménye:
1. Bayern München 15 pont
2. Manchester City 15
3. Viktoria Plzen 3
4. CSZKA Moszkva 3