Vágólapra másolva!
A német Thomas Doll lett az FTC labdarúgócsapatának az új edzője - olvasható a klub hivatalos weboldalán. A 47 éves tréner legutóbb a szaúd-arábiai al-Hilalnál dolgozott.

Thomas Doll profi futballkarrierjét a német élvonalbeli Hansa Rostockban kezdte, ezt követően 20 évesen a BFC Dynamóhoz szerződött, amellyel 1987-ben és 1988-ban is megnyerte a Keletnémet-bajnokságot.

Németország újraegyesítése után Doll volt az egyik legkeresettebb játékos, a leginkább támadó középpályásként bevetett futballista a Hamburghoz igazolt. Doll azonban nem maradt Németországban, hanem - akkor átigazolási rekordot jelentő - 15 millió német márkáért az olasz Lazióhoz szerződött. Ezzel abban az időszakban ő volt a világ legértékesebb játékosa.

Doll a német válogatottal részt vett az 1992-es Európa-bajnokságon is, ahol ezüstérmet szerzett. 1994-ben az Eintracht Frankfurthoz szerződött, majd 1996-ban a Barihoz igazolt, ahol két szezont játszott, majd visszatért a Hamburghoz.

Orosz Pál, az FTC Zrt. elnöke a legújabb igazolással, Thomas Doll vezetőedzővel Forrás: Fradi.hu / Micheller Szilvia

Huszonkilenc mérkőzést játszott az NDK, majd 18 találkozót Németország válogatottjában.

Játékos-pályafutását követően maradt a Hamburg alkalmazásában, és bekerült a német egyesület szakmai stábjába, 2002-től a tartalékcsapat vezetőedzője lett.

Két évvel később már a Hamburg első csapatának volt a vezetőedzője. Első szezonjában a Hamburggal elkerülte a kiesést, sőt kiharcolta az Intertotó-kupában való indulást, és meg is nyerte a sorozatot. Ennek köszönhetően a Hamburg elindulhatott az UEFA-kupában, amelynek első fordulójában kiejtette a dán Koppenhágát. A csoportkört követően Doll a legjobb 16-ig jutott a Hamburggal.

Ki lesz a segítő?

Doll olyan segítőt keres, aki fiatal és van Bundesliga-tapasztalata, így került a képbe Lőw Zsolt, aki jelenleg Salzburgban edzősködik, de játékosként megfordult a Cottbusszal és a Hoffenheimmel is a német élvonalban. A volt újpesti nemet mondott a felkérésre.

"Vélhetően olyan fiatal magyar edzőben gondolkodott, akinek van Bundesliga-múltja, így német nyelvismerete. Esetemben azonban több dolog is hibádzott. Mindenekelőtt a tizennégy éves újpesti múltam, ami aligha vált ki nagy eufóriát a Fradi-szurkolókból és a közvéleményből. Őket ezzel alighanem már a kezdeteknél megbántanám, míg az újpesti barátaimat ugyanezzel magamra haragítanám. Ez volt az egyik érvem, a másik pedig a mostani állásom" - nyilatkozta Lőw a Nemzeti Sport Online-nak.

A korábbi huszonötszörös válogatott maga helyett Dragóner Attilát, Lisztes Krisztiánt és Vincze Ottót ajánlotta be.

A következő szezonban újabb nagy bravúrt ért el Doll a Hamburggal, amely a Bundesliga harmadik helyén zárt, így a BL selejtezőjében indulhatott. Kiejtették a spanyol Osasunát, így a Hamburg a csoportkörig jutott.

A 2007/08-as szezonban kinevezték a Dortmund élére, amelyet a német kupa döntőjébe vezetett, majd dolgozott még a török Genclerbirligi, valamint a szaúd-arábiai al-Hilal csapatainál is.

Doll a Fradi.hu szerint elismert szakembernek számít - nem csak Németországban -, aki észrevételeivel, nyilatkozataival komoly szerepet játszott a német labdarúgás ezredforduló környékén véghezvitt megújításában.

2005-ben a Kicker magazin az év emberének választotta, ebben a szezonban ugyanis a Hamburg látványos fejlődésen ment keresztül.

Doll a holland Ricardo Monizt váltja a kispadon (az ideiglenes edző Máté Csaba volt).

Thomas Doll

Edzői pályafutása: HSV Hamburg U19 (2001-02), HSV Hamburg II (2002-04), HSV Hamburg (2004-07), Borussia Dortmund (2007-08), Genclerbirligi (2009-10), Al-Hilal (2011-12)

Sikerei: Intertotó Kupa-győztes (HSV Hamburg, 2005), UEFA Kupa-nyolcaddöntős (HSV Hamburg, 2005/06), Az év embere a Kickernél (2005), Bundesliga-bronzérmes (HSV Hamburg, 2006), Bajnokok Ligája-csoportkörös (HSV Hamburg, 2006/07).