Vágólapra másolva!
A Barcelonánál kiderült, hogy megfér két dudás egy csárdában, Neymar érkezése ugyanis nem okozott gondot a Lionel Messi vezérelte csapatnál, inkább ütősebbé tette. A 21 éves brazil a gólok és gólpasszok tekintetében jobb évet tudhat maga mögött, mint az Aranylabda-jelölt Franck Ribéry, ráadásul egy új oldalára is fény derült: míg a Santosban ő volt a király, a Barcában önzetlen csapatember lett, aki a védekezésből is kiveszi a részét.

Amikor Neymar a Santosnak ajánlatot tevő két spanyol óriás közül végül a Barcelonáét fogadta el, és 57 millió euróért a Primera División címvédőjéhez igazolt, rögtön megindult a találgatás, mire lesz képes.

Sokan attól féltek, hogy a brazil bajnokságot már kinőtt csatár nem tud majd kiteljesedni a négyszeres aranylabdás Lionel Messi mellett. Amellett nagy kérdés volt, mennyire tud majd érvényesülni Európában a brazil bajnokság után, amely nem arról híres, hogy tolonganának a Sergio Ramos- vagy Vidic-szintű védők.

Neymar számára remek ajánlólevél volt a nyári Konföderációs Kupa, ahol az övé volt a torna első gólja – ez később bekerült a Puskás-díjra jelöltek közé –, majd a másik két csoportmeccsen és a spanyolok elleni döntőn is betalált, így megérdemelten nyerte el a torna legjobbjának járó díjat. A Konföderációs Kupán a legnagyobb presztízzsel bíró tízes mez is az övé lett a válogatottnál, a Barcelonánál azonban Messi birtokolja ezt a számot, így Neymar visszatért a tizenegyeshez, amellyel a Santosban játszott.

A Santosban bármit megengedhetett magának

A Marca című spanyol lap július végén megszavaztatta olvasóit arról, melyik volt a Barcelona legjobb csatárkettőse: az Eto’o–Ronaldinho páros toronymagasan győzött, megelőzve a Romário–Sztoicskov, valamint a Ronaldo-Figo kettőst, míg a bevetés előtt álló Messi–Neymar duó a negyedik helyre fért oda. Kíváncsiak lennénk, hogy néznének ki a szavazatok most, amikor négy hónap már lement a szezonból, és jól látszik, hogy Neymar leigazolása telitalálatnak bizonyult.

Hiába ontotta a gólokat Brazíliában, Neymart sokan előítéletekkel fogadták, kritizálták amiatt, hogy állandóan dobálja magát, hogy nem tiszteli a védőket, és megalázó trükkökkel eteti őket, valamint hogy a külsőségek rabja, nemcsak a frizurájával kelt feltűnést, hanem azzal is, hogy szórja a pénzt jachtra, kocsikra, lakásokra. A Santosban ő volt a sztár, rá épült a támadójáték, és még azt is megengedhette magának, hogy addig hisztizzen egy büntető miatt, amit más rúgott helyette, míg végül a vezetőség kirúgta a nem őt favorizáló edzőt.

Régóta jóban van a labdával Forrás: AFP/Josep Lago

Ehhez képest a Barcelonában egyelőre nincs miért támadni, nem hallani bulizásokról, ahogy az előfordult például Robinhónál, Adrianónál vagy Ronaldinhónál, és a játékrendszerbe is sikerült zökkenőmentesen beilleszkednie. "A nagy játékosok mindig jól megértik egymást a pályán. Biztos vagyok abban, hogy Leo és Neymar kölcsönösen jobbá teszik majd egymást" – nyilatkozta Andrés Iniesta a brazil érkezése után, és neki lett igaza.

Sorra gyártotta a helyzeteket a társaknak

A két klasszis hamar megtalálta a közös hullámhosszt, nem volt köztük irigység, folyton keresték egymást labdával, és látványosan örültek a másik góljainak. Gerardo Martino, a Barca nyáron érkezett edzője a támadósor bal oldalára helyezte Neymart, aki középen is jól érzi magát, de új csapatában nagyon hasznos volt a szélről, pedig az idény nagy részében nem Jordi Alba, hanem Adriano vagy Montoya játszott mögötte balhátvédként, ők pedig az Eb-győztes spanyol védőnél kevésbé hatékonyan segítik a támadásokat.

"Neymar egy olyan játékos, aki a 16-os közelében van igazán elemében, és a szélen talán azért tud jobban érvényesülni, mert akkor nem kell három-négy ellenfélen áthámoznia magát" – mondta róla Iniesta. A spanyol lapok értékelése alapján a bajnokságban a Real Madrid (gól, gólpassz), a Betis (gól), a Real Sociedad (gól, gólpassz) és a Villarreal (két gól) ellen nyújtotta a legjobb teljesítményt, és ezeken mind a bal oldalról indulva ért oda a kapu elé.

A 21 éves brazil a Barcelona idénybeli huszonhét tétmeccséből huszonhármon játszott, ezeken tizenegy gólt és tíz gólpasszt jegyzett, vagyis amikor pályán van, akkor átlagosan egy gólra vagy gólpasszra számítani lehet tőle. Hogy mennyire fontos a Barcelonának, jól mutatja, hogy összesen harminc helyzetet dolgozott ki a társaknak, és közülük tíz végződött góllal.

Nemcsak támad, védekezésben is odateszi magát

Ő az egyetlen játékos a katalánoknál, aki minden sorozatban betalált már, az idényt a Szuperkupa-döntőn szerzett góljával indította, azóta a bajnokságban hat, a BL-ben három, a Király-kupában egy alkalommal ünnepelhetett. Tizenegy góljával második a Barca házi rangsorában, csak a Messi–Pedro páros előzi meg, ők egyaránt tizennégyig jutottak.

Neymarról valószínűleg a legtöbb embernek a góljai vagy a cselei jutnak eszébe, pedig a Barcában egy új oldalát is megmutatta: az önzetlen csapatembert, aki a védekezésbe is besegít. "A legjobban az nyűgöz le, amilyen energiákat mozgósít, hogy visszaszerezze a labdát. Ez nem megszokott egy olyan kaliberű játékosnál, mint amilyen ő" – dicsérte a játékosát Martino.

Az argentin edző érkezésével a Barcelona játéka kevésbé kiszámítható, mint korábban, Martino nem erőlteti a tiki-takát mindenáron, sőt néha kifejezetten azt kéri a védőktől vagy a középpályásoktól, hogy hosszú indításokkal lőjék be a labdát a védelem mögé, Neymar pedig ilyen téren is használható, mivel a gyorsasága révén rá tud rajtolni ezekre az indításokra, onnantól pedig egy az egyben bármelyik védőt megveri.

Ha ennyire tisztán lőhet, azt már nem szokta elrontani Forrás: AFP/Lluis Gene

"Neymar más karakter, mint Messi, fiatalabb is nála, de hasonlóan magas szinten teszi a dolgát a pályán. Ráadásul az öltözőben olyan játékosok veszik körül – Puyol, Xavi, Iniesta –, akik példaképek lehetnek, és megmutathatják neki a helyes irányt. Ennél a klubnál nem az számít, mi volt tegnap, hanem az, mi lesz ma és holnap" – mondta Martino, érzékeltetve, hogy a Barcelonánál nem lehet a múltból megélni.

Esernyőt tartott a Barca fölé

Hogy Neymar elbírja a terhet, és vezér is tud lenni, az akkor derült ki, amikor Messi november elején megsérült, és mindenki Neymartól várta, hogy álljon a Barca élére. Erre az időszakra datálódik a csapat két veresége, az Ajax elleni 1-2 és a Bilbao elleni 0-1, de abban, hogy a katalánok átvészelték Messi hiányát, óriási szerepe volt Neymarnak, aki a BL-ben a Celtic ellen megszerezte első mesterhármasát, megmutatva azt is, hogy szükség esetén középcsatárként is bevethető.

A Villarreal ellen aztán visszakerült a szélre – Fabregas játszott középen, a hamis kilencesnek nevezett poszton –, és a duplájával megint hős lett belőle. Igaz, egy felesleges sárgával kiírta magát a Getafe elleni meccsről, de a csapat végül nélküle is nyerni tudott, és mivel az eltiltását letöltötte, nem kell aggódnia amiatt, hogy ki kell hagynia az Atlético elleni szuperrangadót január 11-én. A Barcelonához kötődő spanyol lap, a Mundo Deportivo úgy fogalmazott, Messi hiányában Neymar tartott esernyőt a Barcelona fölé, igazolva, hogy hiába károgtak a szkeptikusok, nagy teher alatt is képes jól játszani.

Bár azt a szokását megtartotta, hogy továbbra is elég könnyen elesik, ha ellenfél van a közelében, de mivel jól megy neki, senki nem arról beszél, hogy dobálja magát, ráadásul nem is nagyon kímélik az ellenfelek, összesen hatvanhétszer szabálytalankodtak vele a bajnokságban, vagyis meccsenként nagyjából négyszer rúgnak bele úgy, hogy azt le is fújja a bíró.

A válogatottban 2014-ben vár rá igazán nagy feladat, Brazíliában mindenki vb-aranyat vár a selecaótól Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Neymar neve szerepelt az Aranylabda-jelöltek bő listáján, de az első háromba nem fért be, ami nem volt meglepő, mert a Cristiano Ronaldo, Messi, Franck Ribéry hármasról előzetesen is sejteni lehetett, hogy közöttük dőlnek el a dobogós helyek. Pedig a számok azt mutatják, hogy Neymarnak is elképesztően jó éve volt 2013: a Santosban 23 meccsen 13 gólt és 9 gólpasszt, a Barcában szintén 23 találkozón 11 gólt és 10 gólpasszt, a brazil válogatottban 19 fellépésen 10 gólt és 10 gólpasszt ért el, ez összesen 65 meccsen 34 gól és 29 gólpassz.

Jobbak voltak a mutatói, mint Ribérynek

Csak összehasonlításképpen: Ronaldo a naptári évben 69 gólnál állt meg 60 meccsen, Messi 45 gólt ért el 46 meccsen, míg Ribéry gyengébb mérleggel zárt, mint Neymar, a franciának 23 gólja és 27 asszisztja volt, igaz, a Bayernnel BL-t, bajnokságot, német kupát és klubvébét nyert.

A BBC összeállításában a bajnokságot vezető és a BL-ben csoportelsőként 16 közé jutó Barcelona bekerült az ősz meghatározó csapatai közé. Neymart külön kiemelték, megemlítve, hogy milyen remek segítője volt Messinek, majd az argentin sérülése után magára vállalta a főszerepet. A Guardian száz legjobb játékost felvonultató listáján az övé volt az egyik legnagyobb javulás: Messi, Ronaldo, Ibrahimovic, Ribéry és Iniesta mögött Neymar a hatodik helyet foglalja el, ami jelentős előrelépés a tavalyi tizenharmadik pozíció után.

A brazil tehát nemcsak a Barca-szurkolókat hódította meg góljaival, kreativitásával, magabiztosságával és dinamizmusával, hanem a szakértőket is meggyőzte. Akik korábban azt mondták, hogy arrogáns és önző, azok most elismerik, egy ilyen játékos hiányzott a tavalyi Barcelonából, aki Messi társa és helyettese is lehet egy személyben. Honfitársa, a kétszeres világbajnok Cafú még ennél is tovább ment: "Adjanak neki két évet a Barcelonában, és akkor Messinél és Ronaldónál is jobb lesz" – jósolta.