Vágólapra másolva!
Az MTK tavaly még a negyedik lett az NB I-ben, jelenleg viszont kieső helyen áll. Amellett, hogy a vezetők rutinos játékosok (Torghelle Sándor, Vass Ádám) leigazolásával próbálnak menekülni, elvitték a keretet egy futurisztikus ambulanciára. Az orvosok azt ígérik, mindent kiderítenek a játékosok fizikai állapotáról, sőt olyan változtatásokat fognak javasolni, amelyekkel centiket nyerhetnek egy-egy párharcban.

Az MTK vezetősége a MOM Sportban található Fájdalom Ambulanciát bízta meg, hogy feltérképezze a focicsapat és az akadémia 30 labdarúgójának a teljes fizikai testállapotát.

A labdarúgókat ötfős csoportokba osztották, és az estig tartó vizsgálatok ugyan már szerda reggel megkezdődtek, a média kedvéért egy csapatba kerültek a legismertebbek, többek között a két friss igazolás, Vass Ádám és Torghelle Sándor, valamint az irányító középpályás Kanta József.

Tizedmásodperceket és centiket nyerhetnek a focisták

Ilyen szokatlan küllemű berendezésekkel talán még a sokat vizsgált labdarúgók sem láttak, de mindenki szó nélkül beállt a sorba, és tette, amire megkérték.

Torghelle minden vizsgálatot zokszó nélkül megcsinált Fotó: Magócsi Márton - Origo

Torghelle Sándornak például egy futópadon kellett a gyorsaságát bizonyítania, és mivel az egyre gyorsuló szalagon könnyen eleshet a megvizsgált páciens, fel kellett vennie egy komoly hevedert. A 31 éves játékost fel is emelte a szerkezet, amely akár nyolcvan kilótól is meg tudja szabadítani a viselőjét a futás idejére, így további vizsgálatokat lehet vele végezni.

"Minél harmonikusabb a mozgás, annál kisebb a valószínűsége, hogy a sportoló megsérüljön. De minél nagyobb aszimmetriát észlelünk, annál nagyobb az esély a sérülésre" - magyarázta a helyszínen az Origónak dr. Magyar Mátyás ortopéd traumatológus és mozgásszervi sebész, miután elmondta Torghellének, hogy pontosan mit is kell csinálnia a futópadon.

Azt mondta, ez a vizsgálat nem a kondíciót, hanem a képességeket nézi. A csapat három hónap múlva visszatér majd az ambulanciára. "Akkor majd megnézzük, hogy a javasolt változtatások alapján történt-e pozitív előrelépés, amit amúgy a játékosok biztosan érezni fognak a pályán is. Ezek a tizedmásodpercek, három centik sokat segíthetnek egy-egy párharc során, és az edző, a fizioterapeuta is látni fogja a mozgásukon a pozitív változást."

Torghelle: Elmúltak a fiatal kis butaságok

A futás után Torghelle kissé lihegve válaszolt arra a kérdésünkre, hogy mit változott az elmúlt 10-11 évben az MTK (legutóbb ennyi ideje játszott a csapatban). "A klub nem sokat, sok fiatal játékos van, de ez nekem tetszik, mert úgy érzem, hogy közöttük én is megfiatalodom. Én is sokat változtam, érettebb, letisztultabb lettem, és eltűntek azok a negatív dolgok - fegyelmezetlenségek a pályán -, amelyek jellemezték a játékomat. Az is én voltam, nem tagadom, de elmúltak a fiatal kis butaságok."

Vass Ádám keményen nyomta, ugyanúgy, mint a pályán szokta Fotó: Magócsi Márton - Origo

A csatár télen érkezett a Videotontól, a szerződése alapján nyárig maradhat, és nem bánja, hogy nem a bajnoki címért, hanem a kiesés ellen küzdhet. "Egy férfias feladat vár az MTK-ra tavasszal. Nem arról fog szólni a szezon, hogy a középmezőnyben lébecolsz, hanem élet-halál harcot vívunk a bennmaradásért."

Torghelle a Trollfoci nevű Facebook-oldal egyik kedvenc celebe, olyan poénokat gyártanak köré, amelyeket Chuck Norris is megirigyelhetne. "Ezzel nem foglalkozom" - mondta rezignáltan Torghelle, majd hozzáfűzte: "Nincsen ezzel semmi gondom. Ismert játékos vagyok, együtt kell élnem azzal, ha a szurkolók akár negatív, akár pozitív kontextusban beszélnek rólam".

A válogatottról azt mondta, most nem számít arra, hogy behívják, de azért örömmel venné. "De nem ez motivál."

Garami már sejti, hogyan maradhat benn az MTK

Garami József közben árgus szemekkel figyelte a vizsgálatokat, például egy másik teremben azokat a gépeket, amelyeken a focisták egyensúlyérzékét figyelik a gépekkel. Majd kérdésünkre rátért arra, hogy miért 15. most az MTK azok után, hogy tavaly a negyedik helyen végzett. "Nagyon sokan távoztak tavaly, 8-9 játékos is elment, de a legnagyobb probléma az volt, hogy egyes meccseken nem tudtunk végig koncentrálni, és döntő hibákat követtünk el. De volt sok olyan meccs, amikor valóban jobb volt az ellenfél, és lebirkózott bennünket. Remélem, tavaszra megerősödnek a fiatalok, illetve az a pár rutinos játékos, akit le tudtunk igazolni, hozzásegítik a csapatot a jó eredményekhez."

Ilyen például Torghelle, aki épp a beszélgetésünk közben sétált el előttünk, pont, amikor azt kérdeztük a vezetőedzőtől, hogy a csatár azonnal bevethető lesz-e.

Egyensúlyvizsgálat Fotó: Magócsi Márton - Origo

"Torghelle, te rögtön beállítható vagy, vagy valamit még csinálni kell?" - kiáltott oda Garami sanda mosollyal az arcán a csatárnak. "Még azért kell egy kis idő, de minden rendben lesz, mester" - érkezett a válasz. "Most van nyolc hét arra, hogy valaki beépüljön a csapatba" - jegyezte meg az edző.

Garami József a frissen kinevezett szövetségi kapitány, Pintér Attila által gyakoribbá tett összetartások létjogosultságáról is szívesen beszélt. "Ez Magyarországon sem lehet másképp, mint külföldön: a játékosok csak egy adott időpontban állnak a válogatott rendelkezésre, de nyilván meg kell adni a segítséget, amiben kell. Persze a külföldiek külföldön vannak, így őket biztosan nem engedik el. Meglátjuk majd, mindenesetre vannak mértékek, amiket tartani kell a klubedzőknek és a kapitánynak is" - mondta Garami, hozzátéve, hogy nem tudott még beszélni Pintér Attilával, de nyitott a találkozóra.

Vass Ádám és társai közben végigpróbálták az összes gépet, és úgy tűnt, tetszett nekik a vizsgálat, de az eredményről most még semmit nem tudhatnak meg. "Nagy egóval rendelkező élsportolókról van szó, ha csak annyit tudnának, hogy jó vagy rossz az eredmény, máris másképp állnának oda a következő vizsgálathoz. Már csak ezért sem kaphatnak azonnali információt" - mondta Magyar Mátyás.