Társoldalunk:

Az önkormányzat mentheti meg a Pécs focicsapatát

2014.01.24. 11:00

A pécsi önkormányzat tulajdonában álló Pécsi Sport Nonprofit Zrt. hétfőn vételi ajánlatot tesz a PMFC-t működtető társaság Matyi Dezső tulajdonában álló üzletrészének megvásárlására - jelentette be Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere.

Páva Zsolt elmondta, a pécsi önkormányzat, mint kisebbségi tulajdonos élni kíván elővásárlási jogával, mert nem látják a csapatot működtető társaságban, a PMFC Sport Kft-ben a kibontakozás, a klub további sikeres üzemeltetésének lehetőségét.

A polgármester nem árulta el, milyen feltételekkel, mekkora összegért vennék át Matyi Dezső több mint kilencven százalékos tulajdonrészét - ezt hétfőn elsőként a főtulajdonossal kívánják közölni.

Páva Zsolt megjegyezte: Matyi Dezső tavaly év végi "megdöbbentő" bejelentése óta, miszerint megszünteti a pécsi futballklub finanszírozását, a város segítséget nyújtott a PMFC-nek: "Az eltelt egy hónapban tárgyalásokat folytattunk Matyi Dezsővel, a klubot működtető cég ügyvezetőjével, a PMFC szakembereivel. Abban bíztunk, hogy a helyzet javul, s a megoldás útjára tudunk lépni. Mindeközben a játékosok, a csapatnál dolgozó szakemberek bérét az önkormányzat kifizette, de fizetjük az akadémia fiatal futballistáinak étkeztetését is; nem látjuk azonban kibontakozás lehetőségét."

A polgármester a csapat helyzetét szemléltetve úgy fogalmazott: az utolsó percben vannak, s a csapat, egy pécsi érték megmentése fontos a város számára, ezért tovább nem tudtak várni. Reményét fejezte ki, hogy a tulajdonostársa az ajánlatra igent mond, s így az ő jóváhagyásával tovább tudnak lépni a megoldás irányában.

Páva Zsolt azt mondta, tudomása szerint mintegy 500 millió forintos adóssága van a PMFC Sport Kft-nek; ezt a város cégén keresztül átvállalná, ha létrejönne az egyezség. Hozzátette: az idei esztendőben a sikeres szezonzáráshoz a klubnak nagyjából 300 millió forintra van szüksége, amelyet - ha Matyi Dezső igent mond az ajánlatra - akár potenciális befektetők felkutatásával is előteremthetnek majd.

Matyi Dezső klubtulajdonos tavaly december 27-én jelentette be, hogy a Matias cégcsoport 2014. január 1-től megszünteti a pécsi futball finanszírozást. A PMFC 17 forduló után 25 pontjával hét győzelemmel, négy döntetlennel és hat vereséggel a 7. helyen áll az OTP Bank Liga tabelláján. A bajnokság február 28-án folytatódik.