Mi lesz a 748 perce góltalan Szalaival?

Szalai Ádám, a német Schalke 04 magyar csatára és a csapat edzője Jens Keller
Schalke's head coach Jens Keller (L) embraces Schalke's striker Adam Szalai (R) after the German first division Bundesliga football match Hertha BSC Berlin vs Schalke 04 in Berlin on November 2, 2013. Hertha BSC lost 0:2 against Schalke 04. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL DFL RULES TO LIMIT THE ONLINE USAGE DURING MATCH TIME TO 15 PICTURES PER MATCH. FOR FURTHER QUERIES PLEASE CONTACT DFL DIRECTLY AT + 49 69 650050.
Vágólapra másolva!
Szalai Ádámot tavaly nyáron nyolcmillió euróért megvette a Schalke, és a csatár rögtön törlesztett a vételárából, amikor a PAOK ellen egy duplával a BL-főtáblára lőtte a német csapatot. Később is jól ment neki a játék, a holland-magyar vb-selejtező utáni kifakadása óta azonban csak egy gólt szerzett, a legutóbbi három fordulóban már csak kispados volt, és nagy kérdés, hogy miféle tervei vannak vele Pintér Attila szövetségi kapitánynak.

Szalai Ádám tavaly november 2-án, Berlinben egy szöglet után gólt fejelt a Herthának, azóta viszont egyetlen sorozatban sem szerzett gólt, pedig a klubja tizenhárom tétmeccset játszott ebben az időszakban. Az utolsó gólja óta hét Schalke-meccsen volt kezdő, négy találkozót játszott végig, háromszor le-, ötször becserélték. Idén még nem volt tagja a kezdőcsapatnak: Hamburgban a 73. percben állt be a góllal visszatérő Klaas-Jan Huntelaar helyére, a Wolfsburg ellen végig a kispadon ült, a Hannover ellen tíz percet kapott. Ez azt jelenti, hogy a magyar válogatott első számú csatára - a 90 perc utáni hosszabbításokat nem számítva - 748 perce nem szerzett gólt Schalke-játékosként.

Jens Keller edző az ősszel rendszeresen játszatta Forrás: AFP/John Macdougall

A Herthában 372 alkalommal pályára lépő Dárdai Pál szerint nem kell megijedni ettől a hosszú góltalan időszaktól, mert Szalai ősszel olyan komoly terhelést kapott, mint még soha életében, ezért törvényszerű volt, hogy valamikor gödörbe kerül. "Amikor a Schalkéhoz szerződött, én mondtam, hogy csak a góllövés fogja továbbvinni, és az elején ment is neki. Szerencséje volt, hogy Huntelaar megsérült, de közben Boatenget is leigazolta a klub, így most nem tudom elképzelni, hogy kezdőként bekerüljön a csapatba, mert ez a két játékos más szintet képvisel, mint Ádám, és ezt ő is tudja. Középcsatárként csak gólokkal tud kimászni a gödörből, reméljük, ez minél hamarabb sikerülni fog neki" - mondta a berlini klubnál utánpótlásedzőként dolgozó Dárdai.

Akaratos ember, meg fogja állni a helyét

A 26 éves Szalainak nem lesz könnyű dolga a folytatásban, mivel a Schalke egycsatáros taktikát (4-2-3-1) alkalmaz, és elöl a sérülése után góllal visszatérő, holland válogatott Huntelaart nagyon nehéz kiszorítani. Mike Lukanz, a Sport1.de futballszakírója úgy látja, hogy Jens Keller vezetőedző addig nem fog változtatni, amíg Huntelaar egészséges. "Szalai csereként kaphat lehetőséget, vagy akkor, ha Huntelaar megsérül vagy formán kívül kerül. Nem hiszem, hogy a Schalke a 4-4-2-re váltana, mivel a csapat Julian Draxler, Jefferson Farfán, Kevin-Prince Boateng támadó középpályássora nagyon erős" - írta Lukanz az Origo megkeresésére.

Az általunk megkérdezettek a mostani kispadozás ellenére úgy gondolják, Szalai jól tette, hogy a Mainztól a Schalkéhoz igazolt. A gelsenkircheni együttes élcsapatnak számít a Bundesligában, tavaly a BL-selejtezőt érő negyedik helyen végzett, előtte - a legendás Raúllal - bronz-, illetve ezüstérmes volt. Most is nagy meccsre készül, éppen Szalai exklubja, a Real Madrid elleni, február 26-ai hazai BL-nyolcaddöntőre.

A magyar csatár egykori ügynöke, ifj. Laczkó Mihály szerint a Schalke kezdőjében senkinek sincsen bérelt helye, de a mérleg nyelve most egyértelműen Huntelaar felé billen. "A 30 éves holland a Real Madridban és a Milanban is rugdosta a gólokat, nagy játékos, de sérülékeny, így Ádámnak mindig ott lesz a lehetőség, és azért nem szerepelt olyan rosszul. Jól ismerem, meg fogja állni a helyét, akaratos ember, jó játékos. Huntelaar annyi előnnyel indul, hogy nagyobb a nemzetközi tapasztalata, és nagyobb klubokban játszott" - nyilatkozta Laczkó február elején a Digi Sportnak.

Nála jobb focisták is ülnek a kispadon

A Sport1.de újságírója úgy véli, Szalai első hetekben nyújtott teljesítménye a csapatéval együtt visszaesett. De ha most nem is kezdő, csereként biztosan be fogják vetni - írta Mike Lukanz. "Kérdés, megelégszik-e azzal, ha csak pár percet kap a meccsek végén. De mivel a Schalke a Bajnokok Ligája mellett a Bundesligában is fontos meccseket játszik, hogy jövőre is BL-résztvevő legyen, a csatár biztosan újra megkapja az esélyt a bizonyításra" - jósolta.

Lukanz is jobbnak tartja Huntelaart Szalainál, de tetszik neki a magyar légiós stílusa. "Nagyszerűen fejel, és képes a bal és a jobb lábával is gólt szerezni. Huntelaar viszont gyorsabb nála, és a technikai képzettsége is jobb." Ottmar Hitzfeld, a svájci válogatott szövetségi kapitánya még decemberben - a Schalke Basel elleni mérkőzése apropóján - mondta azt Szalairól, hogy "jó játékos, de nem annyira, mint a holland".

Dárdai Pál úgy látja, Szalai jól megoldotta az első fél évét a Schalkénál, és mivel még csak 26 éves, van ideje rutint szerezni és fejlődni. "Jó helyre ment, mert az aktív szélsőjáték végén sok beadás érkezik középre, neki csak be kell rúgnia a helyzeteket. Nála sokkal jobb futballisták is ülnek a padon, de most fel kell vennie a harcot. Ha Huntelaarnak lesz pár gyengébb meccse, ő pedig kétszer csereként gólt fejel, akkor rögtön megváltozhat a helyzet. A lényeg, hogy nem szabad leállnia."

De mi lesz a válogatottal?

Szalainak éppen azóta nem megy a góllövés, hogy a hollandiai 1-8-as vereség után egy sajtótájékoztatón kifakadt a magyar futballt körülvevő közegre és a selejtezők előtt uralkodó indokolatlanul optimista hangulatra. Szalai október 14-én, az Andorra elleni meccs előtt kicsattant az önbizalomtól, hiszen előtte pár nappal, október 5-én két gólt rúgott a Bundesligában a Schalke-Augsburg mérkőzésen. Azóta viszont összesen egyet.

"Itt egy olyan szakmai tudású edzőre van szükség, aki reggeltől estig a fejünkbe veri a profi focinak az elvárásait. Lehet keresgélni, hogy itthon hol van olyan edző, aki valamit is lerakott Európában az asztalra. Mert akkor senki ne várja el tőlünk, hogy az NB I-ből vagy annál alacsonyabb szintről építkezve felvesszük a versenyt a törökökkel, a hollandokkal vagy a románokkal, mert ez nem reális" - mondta Szalai Ádám, hozzátéve, hogy a magyar fociban 10-20 éve csak "hülyítjük a népet".

A románok elleni bukaresti meccsen ő is nagyon gyenge volt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szalai ekkor még nem tudhatta, hogy az ígért külföldi szakember helyett az a Pintér Attila lesz a befutó, aki (még győri vezetőedzőként) kikérte magának Szalai fenti, a magyar edzőket kritizáló szavait, és megkérdőjelezte a Schalke-csatár őszinteségét. "Úgy véleményt mondani a magyar edzőkről, hogy nem ismeri őket, nem tudja, miként dolgoznak, felelőtlenség. Én mindenesetre kikérem magamnak. Szeretem az őszinte embereket. Mindenki döntse el, Szalai úr őszinte, vagy sem. Amikor Szalai Ádám kiállt és ezt a nyilatkozatát tette, azelőtt egy héttel volt egy interjúja, amelyben azt kérdezték tőle, van-e súrlódás közte és a szövetségi kapitány között. Ha jól emlékszem, azt mondta, nincs. Eltelt néhány nap, és meglepve hallottam, hogy már egy éve problémája van Egervári Sándorral. Felteszem a kérdést: Szalai úr hiteles vagy sem? Mindenki döntse el maga" - mondta Pintér Attila novemberben a Nemzeti Sportnak.

Mindezek fényében az is kérdés, hogy Szalai Ádám egyáltalán akar-e majd játszani a válogatottban, illetve Pintér Attila meg fogja-e hívni. "Elbeszélgettem Szalai úrral. Szalai Ádámnak ugyanakkora esélye lesz bekerülni a válogatottba, mint bárki másnak. Ha a taktika azt kívánja meg, hogy ő szerepeljen, akkor pályára fog lépni" - mondta erről a Duna TV-nek Pintér.

Szalai Ádám az észtek elleni meccsen végig a kispadon ült, és az 5-1-re megnyert meccs után lehajtott fejjel, szó nélkül elrohant az újságírók előtt. Egervári Sándor azt mondta, több oka volt a mellőzésének, A csatáron egyébként Németországban is úgy látják, hogy nehezen viseli a kispadozást. A Sport1.de újságírója erről ezt írta: "Hogy őszinte legyek, nem tartom őt igazi csapatembernek."

Jó kezdés a Schalkéban, gól nélkül a válogatottban

Szalai Ádám az első fordulóban, a Hamburg elleni gelsenkirceni meccsen (3-3) rögtön betalált, majd a harmadik fordulóban újabb gólt szerzett Hannoverben, bár Huszti Szabolcs büntetőjével és gólpasszával a hazaiak nyertek 2-1-re. A jó formája kitartott a görög PAOK elleni mérkőzésig, szeptember 27-én két góljával oroszlánrészt vállalt a Schalke BL-selejtezős sikerében - igaz, a főtáblán már egyszer sem volt eredményes. Október 5-én, az Augsburg ellen ismét duplázott (4-1), majd november 2-án, a Hertha elleni idegenbeli meccsen (2-0) szerezte az utolsó gólját. A válogatottban 2012. október 16-a óta nem talált be egyszer sem (akkor a törökök ellen 3-1-re megnyert meccsen rúgott egyet), pedig hatszor is szerepelt az Egervári-csapatban.

A Bundesligában 1160 perc alatt szerzett öt gólt (azaz 232 percenként volt eredményes), a német kupában éppen 230 percet játszott, de itt ennyi idő nem volt elég egy gólhoz. A BL-főtáblán és -selejtezőben 565 percet kapott, amit a PAOK elleni gólokkal hálált meg, így 283 percre jutott egy gól, míg a válogatott vb-selejtezőin 595 perc kellett a két találathoz (298 perc/gól). Az összmérleg az őszi szezonkezdet, illetve a válogatott meccsek esetében a 2012 szeptemberi vb-selejtezők kezdete óta: 2832 perc, kilenc gól, azaz Szalainak 315 perc, nagyjából három és fél meccs kell ahhoz, hogy gólt érjen el.

Szalait a mostani gelsenkircheni helyzetéről és Pintér Attiláról is meg szerettük volna kérdezni, de a hívásainkra nem reagált, SMS-ünkre nem válaszolt. Nyilatkozott viszont január végén a Goal.com nevű futballszaklapnak. "Nem volt könnyű beilleszkedni a Schalkéba, amely Németország legnagyobb klubjainak egyike. Az első hat hónapon túl vagyok, és az a tervem, hogy a tavaszi szezonban jobban teljesítsek, mint ahogyan a téli szünet előtt futballoztam. Szeretnék több gólt lőni. Bizonyos dolgok eddig nem működtek jól nálam, ezeken a területeken mindenképpen szeretnék javítani."