Vágólapra másolva!
Gulácsi Péter csapata, a felkészülési időszakban a BL-győztes Bayern Münchent is legyőző Salzburg alaposan meglepte a BL-ből átkerülő Ajaxot az Európa Ligában a 16 közé jutásért zajló meccs első félidejében.

Az osztrákok Soriano tizenegyesével szereztek vezetést, majd Mané a kapust kicselezve növelte az előnyt. Az első félidő zárásaként a spanyol Soriano a félpályáról lőtte be a labdát, az Ajax kapusa, Jasper Cillessen hiába vetődött, esélye sem volt.


Az Ajax a második félidőben is nagyon impotensen játszott, Gulácsinak mindössze egyszer, a 93. percben volt védenivalója, amikor Siem de Jong lövését tolta ki. Az Ajaxnak ezek után csoda kéne az ausztriai visszavágón.

Gulácsihoz hasonlóan a sorozat másik magyar résztvevője, Köteles László sem kapott gólt, igaz, a Genk nem is szerzett az Anzsi Mahacskala vendégeként.

A májusi döntőt a Juventus stadionjában rendezik majd, és Antonio Conte BL-ben leszereplő csapata megtette az első lépést, hogy otthon döntőzzön. A Juve az első negyedóra végén szerzett vezetést, Tévez labdája egy Trabzonspor-játékos arcát találta el, ahonnan pont Osvaldo elé pattant, a Southamptontól kölcsönkapott csatár pedig elgurított a kapus alatt.

A Juventusnak a gól után Isla és Tévez révén is akadt még helyzete a szünet előtt, de a második félidő volt igazán eseménydús, a törökök például a 70. percben gólt szereztek, de a bíró nem adta meg, mondván, Erdogan már az alapvonalon túlról passzolt Adinnak. Nem biztos, hogy igaza volt. A Juventus végül a hosszabbításban duplázta meg az előnyét, a korábban már a kapufát eltaláló Pogba vágta be Tévez passzát.

A Zebrák a Fiorentinával találkozhatnak a 16 között, a firenzeiek ugyanis simán nyertek a dán Esbjerg otthonában. Az első negyedórában három gól is született, ebből kettőt az olaszok szereztek, akik még a szünet előtt megszerezték a harmadikat is, a büntetőt értékesítő Aquilani révén.

A másik két olasz csapat közül a Napoli a 0-0-s végeredmény ellenére izgalmas meccset vívott a Swansea-val, míg a Lazio hazai pályán kapott ki a sorozat egyik meglepetéscsapatától, a bolgár Ludogorectől. A római meccsen mindkét csapat elrontott egy-egy büntetőt, a bolgároktól Djakov panenkázni akart, de a Lazio kapusa, Berisha simán fogta a próbálkozást.

A Lazio mellett a Tottenham is meglepő vereséget szenvedett, pedig a londoniak erős kezdővel álltak fel a Dnyipro ellen, de gólt nem sikerült szerezniük, az ukránok pedig egy büntetővel kicsikarták a győzelmet.

Európa Liga, a 16 közé jutásért, első mérkőzések:
Dnyipro (ukrán) - Tottenham Hotspur (angol) 1-0 (0-0)
gól:
Konopljanka (81., 11-esből)

Juventus (olasz) - Trabzonspor (török) 2-0 (1-0)
gól: Osvaldo (16.), Pogba (94.)

Csernomorec Odessza (ukrán) - Olympique Lyon (francia) 0-0

Esbjerg (dán) - Fiorentina (olasz) 1-3 (1-3)
gól: Pusic (10.), illetve Matri (9.), Ilicic (15.), Aquilani (37., 11-esből)

Dinamo Kijev (ukrán) - Valencia (spanyol) 0-2 (0-0) - a meccset Nicosiában játszották
gól: E. Vargas (79.), Feguli (91.)

PAOK (görög) - Benfica (portugál) 0-1 (0-0)
gól: Lima (59.)

Slovan Liberec (cseh) - AZ Alkmaar (holland) 0-1 (0-0)
gól: Viergever (89.)

Anzsi Mahacskala (orosz) - Genk (belga) 0-0
piros lap:
Makszimov (89., Anzsi)

Real Betis (spanyol) - Rubin Kazany (orosz) 1-1 (1-0)
gól: Didac Vilá (3.), illetve Eremenko (74., 11-esből)
piros lap: Prudnyikov (28., Rubin)

Swansea City (walesi) - Napoli (olasz) 0-0

Maribor (szlovén) - Sevilla (spanyol) 2-2 (1-0)
gól: Tavares (32.), Vrsic (81.), illetve Gameiro (47.), Fazio (72.)

Viktoria Plzen (cseh) - Sahtar Donyeck (ukrán) 1-1 (0-0)
gól: Tecl (62.), illetve Luiz Adriano (65.)

Lazio (olasz) - Ludogorec (bolgár) 0-1 (0-1)
gól: Bezjak (45.)
piros lap: Cavanda (73.), illetve Djakov (55.)

Ajax Amsterdam (holland) - Salzburg (osztrák) 0-3 (0-3)
gól: Soriano (14., 35., az elsőt 11-esből), Mané (21.)

Maccabi Tel-Aviv (izraeli) - FC Basel (svájci) 0-0

FC Porto (portugál) - Eintracht Frankfurt (német) 2-2 (1-0)
gól: Quaresma (44.), Varela (68.), illetve Joselu (72.) Alex Sandro (77., öngól)