Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első mérkőzésén már öt perc után 2-0-ra vezetett a Borussia Dortmund a Zenit Szentpétervár ellen, és végig dominálva, magabiztosan nyerte 4-2-re a mérkőzést. Nem sok nyitott kérdés maradt a visszavágóra.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés
Zenit Szentpétervár - Borussia Dortmund 2-4 (0-2) - az élő közvetítés
Szentpétervár, Petrovszkij-stadion
v.: William Collum (skót)
Zenit: Lodigin - Anyjukov (Szmolnyikov, 84.), Luís Neto, Lombaerts, Criscito - Witsel, Fajzulin (Kerzsakov, 84.) - Hulk, Satov, Arsavin (Tyimoscsuk, 15.) - Rondón
Dortmund: Weidenfeller – Friedrich, Schmelzer, Papasztatopulosz, Piszczek - Kehl, Nuri Sahin - Grosskreutz, Mkitarjan (Aubameyang , 70.), Reus (Hofmann, 85.) - Lewandowski
gól: Satov (57.), Hulk (69.), illetve Mkitarjan (4.), Reus (5.), Lewandowski (61., 71.)

A Zenit Szentpétervár a csoportkörben egyetlen hazai meccsét sem tudta megnyerni a Bajnokok Ligája idei kiírásában, ráadásul ők szerezték a legkevesebb gólt a továbbjutók közül. Ennél is nagyobb problémát jelentett azonban számukra, hogy utolsó tétmeccsüket még 2013. december 11-én játszották (Austria Wien–Zenit Szentpétervár 4-1), a meccshiány pedig azonnal jelentkezett a Borussia Dortmund ellen.

Mkitarjan a mezőny egyik legjobbja volt Forrás: AFP/Olga Maltseva


A németek a tőlük megszokott intenzív letámadással nyitották a meccset, a hazaiak a labdát is nehezen tudták kihozni a saját térfelükről. A letámadást követő labdaszerzésekből aztán azonnal kapura fordultak a dortmundiak, és Mkitarjan valamint Reus góljaival már öt perc alatt 2-0-s előnyt szereztek. Ha ez nem lett volna elég a hazaiaknak, a 15. percben sérülés miatt le kellett cserélni egyik legjobbjukat, Andrej Arsavint, és ezen a ponton gyakorlatilag biztossá vált az összecsapás kimenetele.

A meccs képe a gólokat követően sem változott. A németek gyorsabban, ötletesebben és főleg pontosabban futballoztak. Sahin és Kehl jól szűrt a középpályán, Mkitarjan pedig okosan osztogatta a megszerzett labdákat, elsősorban a széleken tudtak az orosz védelem mögé kerülni. Eközben az oroszok sztárjai elszigetelődtek, Hulk és Rondón labdát is alig kapott, hiszen Witsel és Satov nem igazán tudta felépíteni a támadásaikat. A két csapat közti különbséget az is jól mutatja, hogy az első harminc percben a Dortmund szinte kétszer annyit passzolt a támadóharmadban, mint a Zenit (75-40).

A félidő vége ellaposodott, a németek nem akartak, az oroszok nem tudtak futballozni.
Fordulást követően felgyorsította a játékát a Zenit. A letámadás ellenszereként sokkal több hosszú indítással próbálkoztak, passzok helyett pedig egyéni megindulásokkal, sprintekkel hozták ki a labdát a saját térfelükről. Emiatt átmenetileg eltűnt a középpályás játék, a csapatok felváltva alakítottak ki helyzeteket, így ha nem is a semmiből, de némileg váratlanul szépített a Zenit: egy kapu előtti burleszkjelenet végén Satov belsőzött a kapuba.

Jellegét tekintve ezután sem változott a játék: a csapatok a támadások gyors felépítésére törekedtek, és a tizenhatosra érve azonnal meg is próbálták befejezni azokat. A rohanás persze több hibával is jár, emiatt gyakoriak voltak a visszatámadások is, és ez vezetett el a gólpárbajhoz is. Előbb Lewandowski passzolt a bal sarokba egy szélről érkező beadást, majd egy erősen vitatható tizenegyesből Hulk bombázott középre, a léc alá. Még mielőtt igazán visszajöhetett volna a meccsbe a Zenit, Lewandowski újabb gólt szerzett, egy letámadást követő labdaszerzés után lőtte ki a hosszú sarkot. Ezzel a Dortmund legutóbbi 39 BL-góljából 20-ban vállalt szerepet (16 gól, 4 gólpassz).

Lewandowski ismét a Dortmund vezére volt Forrás: AFP/Olga Maltseva


A Zenitben már nem volt annyi, hogy ezt a sokkot is kiheverje. Átmenetileg sem tudták nyomás alá helyezni a dortmundi kaput, a kétgólos különbség teljesen reálisan tükrözi a két csapat játéktudását és technikai képzettségét. Nem elsősorban az eredmény, hanem a mutatott játék alapján mondható, hogy az orosz csapat ezzel a meccsel gyakorlatilag kiszállt a Bajnokok Ligája küzdelmeiből, a Dortmund pedig újabb erődemonstrációt tartott.