A Real Madrid porig alázta a Schalkét

463412257
Schalke's defender Sead Kolasinac (L), Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo and Schalke's midfielder Julian Draxler vie for the ball during the first-leg round of 16 UEFA Champions League football match Schalke 04 vs real Madrid in Gelsenkirchen, western Germany on February 26, 2014. AFP PHOTO / RONNY HARTMANN
Vágólapra másolva!
A Real Madrid az egyaránt duplázó Ronaldo, Bale és Benzema vezérletével idegenben 6-1-re kiütötte a Schalkét a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén. Szalai Ádám a kispadról nézte végig a meccset, amelynek a legszebb gólját Huntelaar szerezte 0-6-nál. Isztambulban a Chelsea értékes 1-1-es döntetlent játszott a későn ébredő Galatasarayjal.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Schalke 04 (német) - Real Madrid (spanyol) 1-6 (0-2)
Schalke: Fährmann - Höwedes, Matip, Santana, Kolasinac (Fuchs, 75.) - Boateng (Goretzka, 59.), Neustädter - Farfán (Obasi, 72.), Meyer, Draxler - Huntelaar.
Real Madrid: Casillas - Carvajal, Sergio Ramos, Pepe, Marcelo - Modric, Xabi Alonso (Illaramendi, 73.), Di María (Isco, 68.) - Ronaldo, Benzema, Bale (Jesé, 80.).
gól: Huntelaar (91.), illetve Benzema (13., 57.), Bale (21., 69.), Ronaldo (52., 89.)
sárga lap: Höwedes (62.), illetve Di María (28.)

A Schalke 2014-ben nagyon jó a Bundesligában, egy döntetlen mellett az összes meccsét megnyerte, és már formába lendült a a sérüléséből visszatért Klaas-Jan Huntelaar is, aki ráadásul jól ismerheti a Realt, hiszen 2008-ban egy fél idényt Madridban töltött. Ezek szóltak a németek mellett, minden más viszont a Real Madrid sikerét vizionálta a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő gelsenkircheni odavágója előtt, kezdve attól, hogy négy játékosára (Dennis Aogo, Christian Clemens, Acuto Ucsida, Marco Höde) sem számíthatott a Schalke, vagy hogy a hárommeccses spanyolországi eltiltását letöltő Ronaldo elképesztően éhes volt már a focira és a gólra.

Jens Keller Schalke-edző abban is bízhatott, hogy a Real a legutóbbi 25 Bundesliga-csapat otthonában vívott meccséből csak egyet tudott megnyerni, bár csodálkoznánk, ha tényleg ezzel a statisztikai adattal tüzelte volna fel a játékosait. A meccs Höwedes "alig mellé" fejesével kezdődött, nem tűnt megilletődöttnek a Schalke, a meccs előtt nagyon mosolygósan készülődő Ronaldo pedig eleinte csak kereste igazi önmagát, egyszer például a saját cseleibe is belebonyolódott.

Ronaldo kétszer is csillapított a góléhségét Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Több kritika aztán nem érhette a kétszeres aranylabdást, a 13. percben is csak dicsérni lehetett, amint sarokkal játékba hozta a helyzetet góllal záró Benzemát. Egy percre rá Pepe talán már arra gondolt, hogyan fogja elfújni a 31 gyertyát a születésnapi tortáján, amikor - Ramosszal karöltve - lyukat rúgott, csak Casillasnak köszönhették a madridiak, hogy maradt a 0-1.

Hét perccel később Gareth Bale bal-jobb-bal cselkombináció után növelte az előnyt.

Aztán hiába vettek kicsit vissza a spanyolok, még fél gőzzel is úgy játszottak a Schalkéval, mint macska az egérrel. Főleg a két csapat sebességbeli különbsége volt szembetűnő, a tohonyának tetsző Schalke-védők között a nem kifejezetten gyors Benzema is cikázni tudott, Bale és Ronaldo pedig alapból szélsebes.

A szünetben nem nagyon sikerült feltüzelni a hazaiakat, mert bár a fordulás után Boatengnek volt egy középtávoli kísérlete, ezzel a Schalke jó időre ellőtte a puskaporát.

Ronaldo nyugodtan trükközhetett, mert nem volt Schalke-védelem, az 52. percben három biciklicsel után vágta be a labdát. Aztán jött Benzema, akinek megint sarokkal adott gólpasszt a portugál egy dupla kényszerítő után.

Aztán elkezdtek cserélgetni a csapatok, de ez semmit nem változtatott a játék képén, a 69. percben Bale, a 89.-ben pedig Ronaldo is megszerezte a második gólját.

Hogy egy kis örömük mégis csak legyen a 0-6 ellenére is sportszerűen szurkoló németeknek, arról Huntelaar gondoskodott: a 91. percben emlékezetes kapásgólt lőtt.

A meccs után Draxlert kérdezték a meccsről a pálya mellett, és azt mondta, hogy a továbbjutás eldőlt, és ezért le is mondtak róla, de a Bundesligában még nagy terveik vannak.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Galarasaray - Chelsea 1-1 (0-1)
Isztambul, v.: Carlos Velasco (spanyol)
Galatasaray: Muslera - Eboué, Chedjou, Balta (Semih Kaya, a szünetben), Alex Telles - Felipe Melo, Inan - Hajrovic (Kurtulus, 31.), Sneijder - Yilmaz, Drogba (Umut Bulut, 80.)
Chelsea: Cech - Ivanovic, Terry, Cahill, Azpilicueta - Ramires, Lampard - Willian, Schürrle (Mikel, 66.), Hazard (Oscar, 92.) - Fernando Torres (Eto'o, 68.)
gól: Chedjou (65.), ill. Fernando Torres (9.)
sárga lap: Inan (57.), ill. Terry (42.), Schürrle (57.), Ramires (58.), Cech (61.)

A mérkőzés előtt minden arról szólt, hogy Didier Drogba volt csapata ellen játszik, az ellen a Chelsea ellen, amelynek színeiben több mint 150 gólt lőtt, és amelyben gyakorlatilag apa-fia kapcsolatot ápolt José Mourinhóval. A portugál mesterrel együtt dolgozott az Internél (és többek között BL-t is nyert) eg másik Galata-játékos, Wesley Sneijder, a törökök edzőjével, Roberto Mancinivel pedig korábban az angol bajnokságban nagy csatákat vívott Mourinho. A nemzetközi kupákban is többször találkozott egymással Mancini és Mourinho csapata, az olasz szakember eddig egyszer sem tudott nyerni portugál kollégája ellen.

Kettőjük párharcát most is Mourinho kezdte jobban, hiszen Fernando Torres révén már a kilencedik percben vezetést szerzett a Chelsea. Az akció kulcsfigurája Azpilicueta volt, aki a saját térfelén szerelt, majd villámgyorsan megindult, Schürrlével játszott össze, néhány másodperc alatt a Galatasaray kapuja elé értek, a spanyol védő középre játszott, ahol Fernando Torres egyedül érkezett, és közelről a kapuba passzolt. A törökök csak nyomozták a labdát. (0-1)

Ha José Mourinho aktuális csapata egy oda-visszavágós párharc első meccsén idegenben gyorsan vezetést szerez, akkor borítékolható, hogy betonbiztos védekezésből indított villámgyors kontratámadások várhatóak a mérkőzés hátalévő részében. Így is történt, viszont a védekezés annyira sziklaszilárd volt, hogy a Galatasaray csak a második félidő közepén tudta első komolyabb helyzetét kialakítani, amikor egy szögletet követően a kapufán csattant a labda, amely két perccel később azonban egy hasonló szituációban már a kapuban kötött ki. A 65. percben Sneijder szögletére az előre húzódó középhátvéd, Chedjou teljesen egyedül érkezett középen, és öt méterről, kapásból a kapuba passzolt. Terry csak széttárta a karját, pedig az ő embere volt. (1-1)

Mourinho azonnal reagált, egy perc múlva lehozta egyik támadó középpályását, Schürrlét, a helyére a védekező középpályás Mikel érkezett, ezzel világossá vált, hogy a Chelsea nem a győzelemre, hanem a vereség elkerülésére fog hajtani. A Galatasaray ekkor kezdett el úgy játszani, ahogy azt hazai pályán az első perctől megszoktuk tőlük, de hiába a félelmetes hangulatú isztambuli aréna, a Chelsea játékosai hozzászoktak már az ilyen meccsekhez, és bár egy-két szituációban szerencséjük is volt, de taktikus játékkal sikerült megtartani az 1-1-es végeredményt, amellyel ők várhatják kedvezőbb helyzetben a három hét múlva esedékes visszavágót.