Meghalt Novák Dezső

Mádl Ferenc, Novák Dezső labdarúgás foci díj
Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adja át Novák Dezső labdarúgónak, edzőnek az Országház Kupolacsarnokában 2004. augusztus 20-án
Vágólapra másolva!
A családtól kapott tájékoztatás szerint szerda este, 75 éves korában elhunyt Novák Dezső, a magyar labdarúgás egyik legeredményesebb egyénisége, kétszeres olimpiai bajnok, a Ferencváros örökös bajnoka - írja az Mlsz.hu.

Novák Dezső 1939. február 3-án született Jákon, Szombathelyen, a helyi Postásban, később a Haladásban szerepelt. 22 évesen, 1961-ben lett a Ferencváros labdarúgója. Az Üllői úton hamar a közönség egyik kedvencévé vált, elsősorban kitűnő rúgótechnikája és csupaszív játéka miatt. A zöld-fehérek jobbhátvédje kitűnő helyezkedése mellett szabadrúgásairól és 11-es rúgásairól volt híres. 333 bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett.

Kilencszer volt tagja az A-válogatottnak, a Ferencvárossal négyszeres magyar bajnok és Vásárvárosok Kupája győztes. Kétszeres olimpiai bajnok (Tokió 1964, Mexikóváros 1968) és egyszeres bronzérmes (1960 Róma), játszott a világválogatottban (1968) is.

Novák Dezső labdarúgó-pályafutása után edzőként is sikeres volt: háromszor nyert bajnokságot a Fradival (1981, 1995, 1996), irányításával 1995-ben az FTC bejutott a Bajnokok Ligájába. 2004-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta a köztársasági elnöktől.

Novák Dezső (jobbra) a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapja Mádl Ferenctől Forrás: MTI/Soós Lajos

Novák Dezső 2004-ben bevallotta: ő volt a Nemere fedőnevű ügynök, azaz az előző rendszerben időről időre jelentéseket készített az FTC játékosairól. A hatvanas évek elején a Fradival Bécsben szerepelt, több órát csempészett haza, amelyet egy csapattársa segített értékesíteni. Az ügy azonban a nyomozók tudomására jutott, akik elfogták, öt órán keresztül faggatták, majd jelezték: be akarják szervezni, és ha nem áll kötélnek, börtönbe viszik, és véget ér a pályafutása.

Novák hozzátette, hogy tiszta a lelkiismerete, ő soha senkinek nem ártott, soha senkiről nem írt vagy mondott olyasmit, amiből kára származott. "Csak a játék érdekelt, csak az foglalkoztatott, hogy hagyjanakk futballozni, mert nekem az volt az életem" - mondta Novák, akinek 1983-ban jelezték felettesei, tovább nem tartanak igényt munkájára.

Novák Dezső temetéséről később intézkednek.