Vágólapra másolva!
Ilyen könnyű csoportból tovább kell jutni – mondták sokan a foci-Eb selejtezőinek sorsolása után, pedig a görög és a román mellett a masszív finn csapattal is szembe kell szállnia Pintér Attila alakulgató válogatottjának. A finnek hozzánk hasonlóan megcélozzák az Eb-részvételt, de előtte még eljönnek játszani egy barátságos mérkőzést. A szövetségi kapitány, Mixu Paatelainen szerint erős a magyar válogatott, de az 1-8-at ő is szörnyű eredménynek tartja.

Mit szól ahhoz, hogy idén – előbb a jövő szerdai barátságos meccs, majd a november 14-ei Eb-selejtező miatt kétszer is Magyarországra kell jönnie a finn válogatottal?

Örülök, szeretem a kemény kihívásokat. Nehéz lesz, mert a magyar csapatnak ügyes és jó fizikai felépítésű játékosai vannak. Kíváncsi vagyok, hogy mire lesz képes Magyarország az új kapitánnyal.

Ismeri Pintér Attilát?

Nem, de most ön elmondhatná, milyen edző.

Úgy tartják róla, nagyon jól tudja motiválni a játékosokat, ha kell, felemeli a hangját. Nagy meglepetés volt a kinevezése, mert a magyar szövetség külföldi sztáredzőt ígért.

Én annyit tudok, hogy védő volt futballistaként, és hallottam, hogy nagy hangsúlyt fektet a védekezésre, miközben gyors és erős csatárokat szeret bevetni elöl. Jó kombináció, ha egy csapat megpróbál keményen védekezni, és gyors kontratámadásokkal próbálkozik.

A sorsolás után szóba került, hogy törölni kellene a válogatott meccset a közös csoporttagság miatt?

Nem volt erről szó. Már csak azért sem, mert novemberig még sok minden változik. Bárki is nyeri meg a jövő szerdai meccset, az nem befolyásolja, hogy a két válogatott mire lesz képes egymás ellen az Eb-selejtezőkön. Abban viszont biztos vagyok, hogy a magyar játékosok nagyon motiváltak lesznek, hiszen bizonyítani akarnak majd az új kapitánynak.

"Nagyon érdekes selejtezősorozatra van kilátás" Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Gondolom, a titkos fegyvereit azért nem most fogja megmutatni.

Nincsen titkos fegyverünk, sőt nagyon kevés fegyverünk van.

És melyik válogatott a csoport legerősebb tagja?

A magyar mellett Romániáé is erős csapat, gyors és technikás játékosai vannak, és akár a csoportelsőségre is megvan az esélye. De mégis azt mondom, hogy a görögöké a legjobb válogatott.

Valószínűleg sokan szerették volna a második kalapból Magyarországot kapni. Ön is így gondolkodott?

Nem is tudom. Szerintem a magyarok remek eredményeket értek el az elmúlt években, így megérdemelték, hogy a második kalapba sorolták őket. Többször is nagyon jól játszott a csapat, szóval számomra nem volt meglepő, hogy kiemelték a második kalapba, mert ott van a helye.

Összességében örül a sorsolásnak?

Igen. De szerintem így van ezzel a csoport összes válogatottja. Papíron a Feröer-szigetek a leggyengébb, de Észak-Írország már kemény ellenfél lehet. Bárki megverhet bárkit ebben a csoportban.

A jövő szerdai barátságos meccsre készülő finn keret

Kapusok: Lukas Hradecky (Bröndby), Niki Mäenpää, (VVV Venlo), Henri Sillanpää (VPS). Védők: Markus Halsti (Malmö), Kari Arkivuo (Häcken), Tero Mäntylä (Ludogorec), Sebastian Sorsa (HJK), Niklas Moisander (Ajax) , Juhani Ojala (Tyerek Groznij), Joona Toivio (Molde). Középpályások: Roman Eremenko (Rubin Kazany), Kasper Hämäläinen (Lech Poznan), Perparim Hetemaj (Chievo), Toni Kolehmainen (Honefoss), Sakari Mattila (Alesunds), Alexander Ring (Kaiserslautern), Tim Sparv (Greuther Fürth), Teemu Tainio (HJK), Jere Uronen (Helsingborgs). Csatárok: Berat Sadik (FC Thun), Teemu Pukki (Celtic), Riku Riski (Rosenborg), Joel Pohjanpalo (VfR Aalen).

Pedig 13 éve, 2001-ben – a későbbi görög sikerkapitány, Otto Rehhagel debütálásakor még olyan idők jártak, hogy a finn csapat 5-1-re legyőzte a görögöket.

A dolgok megváltoztak, azóta semmi sem ugyanolyan, így a görög és a finn csapat ereje sem.

Erősebb volt az akkori finn válogatott, mint a mostani?

Igen. Jari Litmanen és Sami Hyypiä is a tagja volt, ők pedig igazi topjátékosok voltak. A mostani csapatunk elég tapasztalatlan az akkorihoz képest.

Az Eb-selejtezőn mi az elvárása a saját válogatottjával szemben?

Minden meccsre nagyon fel kell készülnünk, meglátjuk, lesz-e esélyünk a kijutásra. A kvalifikáció részben szerencse kérdése is, ha nincs elég belőle, akkor nagyon nehéz. De közben azért azt is gondolom, hogy mindenki a saját szerencséjének a kovácsa. Amiben teljesen biztos vagyok, hogy nagyon meg fogjuk nehezíteni a többiek dolgát.

2011-ben, amikor már tudta, hogy a spanyolok és a franciák ellen kellene kivívnia Finnországnak a vb-részvételt, azt mondta az Origónak, hogy a reálisabb cél a 2016-os Eb-re való kijutás lehet. Úgy érzi, ez most tényleg reális?

Egyértelműen. Úgy érzem, sokat fejlődtünk az elmúlt három évben, és feladjuk a leckét az olyan nagy országoknak, mint Magyarország. Érdekes selejtezősorozatra van kilátás.

A spanyolokkal tétmeccsen 1-1-re végeztek idegenben. Ez edzői pályája legnagyobb sikere?

Elértük azt a szintet, hogy akár a világ legjobbjait is megszorítsuk, aminek az alapja, hogy nemcsak védekezésben sikerült előrelépnünk, hanem támadásban is. Fantasztikus eredmény volt ez a döntetlen, hiszen a vb- és Eb-győztes ellen értük el, de mégsem mondanám, hogy feltétlenül ez a legjobb eredményünk, mivel nem győztes meccs volt.

Spanyolország-Finnország 1-1. Sergio Ramos gólja 5:35-től, a finneké 8:20-tól:

Finnország a legutóbbi 14 meccséből hatot megnyert olyan csapatokat legyőzve, mint Csehország vagy Szlovénia , és öt döntetlent ért el. Csak háromszor kapott ki, méghozzá olyan válogatottaktól - Spanyolország, Franciaország, Izrael -, amelyek ellen nem szégyen a vereség. Ez az ön munkájának a gyümölcse?

Ez nem rólam szól, hanem a játékosokról, ők azok, akik elvégezték a munkát. Jó hangulatban tudunk együtt dolgozni, fegyelmezetten teljesítik a taktikai utasításokat, és örülnek, ha magukra ölthetik a finn válogatott mezét.

Egy finn ismerősöm szerint a finn futball útelágazás előtt van. Ha most nem jut ki a válogatott, akkor a sí és a hoki népszerűsége végleg elszakad a fociétól. Egyetért?

Nem. A futball egyre népszerűbb Finnországban, nekünk pedig most olyan csapatunk van, amely akár tíz évig is együtt maradhat. Éppen ezért akkor sem esünk kétségbe, ha most nem jutunk ki, mert később is lehet még erre esélyünk. A válogatott egyre jobb, és ha egyszer kijutunk egy nagy eseményre, akkor a finn emberek érdeklődése az egekbe szökhet.

Biztos hallott arról, hogy a magyar válogatott pár hónapja története legnagyobb vereségét szenvedte el Amszterdamban. Mit gondol a 8-1-es holland sikerről?

Azt, hogy ez egy szörnyű eredmény. Láttam a meccset, és a hollandok hihetetlenül jól, varázslatosan futballoztak. Bárkit megvertek volna aznap.

Ha most egy hasonlóan erős holland csapat ellen kellene felkészítenie a finn válogatottat, mit tenne?

A védekezésre helyezném a hangsúlyt, csak a nagyon koncentrált bekkelés vezethet eredményre egy ilyen veszélyesen támadó együttes ellen. Amikor olyan erős, ráadásul jó formában lévő csapat az ellenfél, mint Spanyolország, Franciaország vagy Hollandia, akkor a lehetőségekhez mérten törekedni kell a labdatartásra, és fel kell készülni arra, hogy a meccs legnagyobb részében védekezni kell majd. Nagyon szervezetten kell fellépni, és konkrét támadási variációkat kell kidolgozni, hogy a gólszerzésre is legyen esély. Ezek alapján lehet bízni, mondjuk, egy 1-0-s vereségben vagy egy döntetlenben.

A magyar kapitány a megszokottnál jóval gyakrabban hívja össze gyakorlásokra a válogatott tagjaival. Ezt ön is megtehetné Finnországban?

Nem. Ha ez számára lehetséges, nagyon jól teszi, gondolom, a legtöbb kerettag Magyarországon szerepel, ezért teheti ezt meg. Az én játékosaim jórészt külföldön játszanak, olyan helyeken, mint Lengyelország, Oroszország vagy Skócia.

Nem pontosan erről van szó. Általában a magyar válogatottban is sok a légiós, a kapitány a magyar első osztályból hív be olyan játékosokat is, akik talán soha nem fognak szerepelni a csapatban.

Szerintem ez jó ötlet, remek kiegészítés. Ha több játékossal dolgozol, akkor megismerheted őket, és lehet, hogy bebizonyítják, a csapatban a helyük. De nálunk ez kivitelezhetetlen lenne.

Miért?

Nem hiszem, hogy a klubok elengednék a játékosaikat, mert azt akarják, hogy a csapat együtt gyakoroljon.

Önöknek van olyan emberük, aki nekünk nincs: Sami Hyppiä egy topliga élcsapatánál, a Leverkusennél dolgozik vezetőedzőként. Mennyire nagy segítség ez a finn futball számára?

Nagyon pozitív dolog. Ő korábban az asszisztensem volt a válogatottnál, innen ment a Leverkusenhez. Sokat beszélünk, segítjük egymást, amiben tudjuk. Természetesen szeretnék jóban lenni topedzőkkel, ő pedig ilyen.

2010-ben még Hyypiä (balról a második) is válogatott volt Forrás: AFP/RIA Novosti/Denisov Anton

Látja-e már a finn futball új Litmanenjeit? Vagy ő olyan tehetség volt, amilyen csak százévente születik Finnországban?

Egyedülálló tehetség volt, csakúgy, mint Sami Hyypiä. A különbség, hogy Jari támadóként, Sami pedig védőként volt klasszis. Sok évnek kell még eltelnie, hogy újra legyen egy olyan játékosunk, mint Jari, de most is van pár tehetségünk. Talán nem olyan jók, mint Litmanen, de azon az úton haladnak, hogy egyszer a nyomdokaiba lépjenek.

Ki ő, kik ők? Titok?

Igen, ez egy nagy titok (nevet). Jövő szerdán meglátják majd.

Akkor úgy kérdezem, kik azok a játékosok, akik a finneket kivezethetik Franciaországba?

Nem tudok egyet vagy kettőt megemlíteni, mert minden játékosra szükségünk van. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy bármelyik poszton is gyengék legyünk, mert ezt az ellenfél azonnal megbüntetné. Minden téren a maximumra kell törekednünk, ez az egyetlen járható út.