Társoldalunk:

Yaya Touré vezette Ligakupa-győzelemre a Cityt

2014.03.02. 17:14

Sokáig jól játszott és vezetett a Sunderland az angol Ligakupa döntőjében, de a Manchester City két gyönyörű lövéssel megfordította a meccset, és végül simán nyert. Ez Manuel Pellegrini menedzser első trófeája a City élén. 

Angol Ligakupa-döntő
Manchester City - Sunderland 3-1 (0-1)
London, Wembley Stadion
v.: Martin Atkinson
Manchester City: Pantilimon – Zabaleta, Kompany, Demichelis, Kolarov – Yaya Touré, Fernandinho – Nasri, David Silva (Garcia 77.) – Dzeko (Negredo 88.), Agüero (Navas 58.)
Sunderland: Mannone – Bardsley, O'Shea, W. Brown, M. Alonso – Cattermole (Giaccherini 78.) – S. Larsson (S. Fletcher 60.), Ki Szung Jueng, Colback, A. Johnson (Gardner 60.) – Borini
gól: Yaya Touré (55.), Nasri (57.), Navas (90.), illetve Borini (10.)

Már a döntő első percei megmutatták, hogy a játék képét tekintve milyen mérkőzésre számíthatunk. A Sunderland teljesen visszaállt a saját tizenhatosára, nem ritkán nyolc-kilenc emberrel védekeztek, és csak a kapujuktól 30 méterre támadták meg a labdás játékost. A Manchester City arra kényszerült, hogy körbepasszolgassa a tömörülő védelmet, de átlövésekhez nem jutottak, a szélről beadott labdákat pedig eltakarította a védelem.

A Sunderland edzőjének, Gustavo Poyet-nek arra épült a taktikája, hogy a nagyon zárt védekezést követően megszerzett labdákkal másodpercek alatt eljussanak az ellenfél kapujáig. Támadójátékuk szinte kizárólag hosszú indításokra épült, és ez nagyon hatékonynak bizonyult a City két lassú középső védőjével, Kompanyval és Demichelisszel szemben. Így született a vezető gól is: Borini lépett ki a védelem mögé beívelt labdával, Kompany szerencsétlenül próbált felszabadítani, de a labda a csatár előtt maradt, aki a jobb oldalon betört a tizenhatoson belülre, és külsővel kilőtte a hosszú sarkot.

Az utóbbi időben sokat bírált Demichelis jól játszott a Cityben.Forrás: AFP/Glyn Kirk

A meccs képe ezt követően sem változott. A City hiába birtokolta sokkal többet a labdát, nem tudtak tiszta gólhelyzeteket kialakítani, sőt a Sunderland gyors kontrái változatlanul veszélyesebbek voltak. A félidő végén ismét Borini sprintelhetett a kapu felé egy hosszú indítással, de Kompany ezúttal az utolsó pillanatban bele tudott vetődni a lövésbe.

Kissé pörgősebben, dinamikusabban kezdte a második félidőt a City, és kis szerencsével percek alatt megfordították a meccset. Yaya Touré egy középre passzolt labdát követően szinte álló helyzetből, váratlanul lőtte el a labdát 25 méterről, ami a kissé kint álló Mannone felett a jobb felső sarokba csavarodott, de túlzás lenne kapushibáról beszélni. Az egyenlítő gólt követően a Sunderland rögtön ellentámadásba ment át, a meccs folyamán talán először nyíltak ki igazán, de a City azonnal büntetett. Egy gyors kontra végén Kolarov tette középre a labdát a bal oldalról, ami a tizenhatoson belül érkező Nasri elé került, ő pedig bal külsővel futtából a jobb kapufa mellé csavart. A Sunderland pont olyan támadásból kapott gólt, amelyineket maga is vezetett az első félidőben. 

Gustavo Poyet azonnal reagált az eredmény változására egy kettős cserével: pályára küldött még egy csatárt (S. Fletcher), de cserébe megerősítette a középpályás védekezést (C. Gardner). 

A 60. perctől teljesen megfordult a meccs, immár a City állt vissza a saját térfelére, a Sunderland pedig egyik támadást vezette a másik után, de a felállt védelem ellen már jóval kevésbé voltak veszélyesek, mint az első félidei kontrákkal. A fáradtság, a gyengébb technikai képzettség és a kombinatív játék hiánya egyre inkább kiütközött a csapaton. 

Az utolsó percekben teljesen kinyílt, mindent kockára tett a Sunderland. Nem volt meglepő, amikor egy labdaszerzést követően négy a kettő ellen vezethetett kontrát a City, amelyet végül Yaya Touré lekészítését követően Navas fejezett be a tizenhatoson belülről. A csereként beállt szélső a kapu bal oldalába lőtt, bár Mannone még bele tudott érni a labdába.


A Sunderland mindent megtett a sikerért, Poyet hatékony taktikát dolgozott ki a csapata számára, de a City technikai fölényét és játékosainak egyéni adottságait nem tudták kilencven percen keresztül kompenzálni. A sorozatból hiába verték ki a Chelsea-t és a Manchester Unitedet is, a döntőben már nem tudtak újabb bravúrt bemutatni a City ellen, amely Yaya Touré vezetésével megérdemelten fordította meg a meccset.

Manuel Pellegrini ezzel első trófeáját nyerte a Manchester City élén, ami összességében a csapat harmadik angol Ligakupa-győzelmét jelenti.