Vágólapra másolva!
Olaszországban megint téma a hétvégi Juventus-Fiorentina meccs: a firenzei tábort lezsidózó szurkolók szektora Gaetano Scirea nevét viseli, és az egykori védő özvegye annyira felháborodott az ultrák viselkedésén, hogy a névhasználat megtiltásával fenyegetőzik.

A Fiorentina elleni hét végi meccsen a Juventus stadionjának déli kanyarját elfoglaló szurkolók rasszista, kirekesztő dalokat énekeltek, és kegyeletsértő drapériákat feszítettek ki. A vendégek sem maradtak adósak, a firenzei táborban is előkerültek a Heysel-tragédián gúnyolódó – megszokottnak mondható – transzparensek, valamint a toszkán születésű Juve-játékost, Giorgio Chiellinit gyalázó molinók.

Ügy mégis inkább a Juve-tábor akciójából lett - a Curva Sud egyszerűen lezsidózta a Fiorentina táborát, ami Gaetano Scirea özvegyét is felháborította. A Juventus stadionjának déli lelátója az 1989-ben, autóbalesetben elhunyt világbajnok védő nevét viseli, de Mariella Scirea azt nyilatkozta, ha továbbra is ilyen megnyilvánulások jönnek a kanyarból, már nem sokáig: egyszerűen megtiltja a névhasználatot.

"Mariella mindenben számíthat a támogatásomra" – mondta az ügyről Fabio Capello, és csatlakozott hozzá a Juventus elnöke, Andrea Agnelli is, mondván, hiába van szó egy marginális csoportról, erős és egységes üzenetet kell küldenie az egész Juventus-tábornak. "Természetes, ha az özvegynek nem tetszik, ha a férje neve az ultrák ilyen viselkedése kapcsán kerül szóba. A reakciója jogos és teljesen érhető".

A Fiorentina – talán a heyseles drapériák miatt – hallgat, a szövetség azonban vizsgálatot indított, és lehet, hogy újra bezárják a Juve stadionjának egy kanyarját. Idén egyszer már már született egy ilyen határozat, akkor a nápolyiak gyalázása miatt kellett volna bezárni mindkét kanyart, de végül a Juve iskolás gyerekeket engedett be a két kapu mögötti szektorba.