Vágólapra másolva!
Szégyelltük magunkat a finnek elleni hazai kudarc miatt, és a Telkiben lejátszott keddi U16-os felkészülési meccsre sem lehettünk büszkék, hiszen a csapat 3-2-re kikapott szintén a finnektől. Aztán az edzőközpontban összefutottunk a hetvenes évek Chelsea-jének egyik meghatározó figurájával, Tommy Langleyvel, aki annyi jót mondott a magyar korosztályos csapatról, hogy az MLSZ felvehetné PR-osnak.

Mit gondol a meccsről, hogyan tetszett önnek a magyar csapat?

Kitűnő ez a magyar válogatott. És az eredmény nagyon csalóka, hiába kapott ki a csapat 3-2-re, számomra fantasztikus volt, amit láttam. Ez egy nagyon szervezett együttes, remek egyéni képességű tehetségekből áll össze.

De miért kapott ki 3-2-re, ha ennyire jó?

Pontrúgások után, őrült akciók végén kapták a magyarok a gólokat, ez előfordul.

Mi járatban van Magyarországon?

Játékosügynök vagyok, a Wolverhampton játékosmegfigyelőjével jöttem csak e mérkőzés kedvéért, szerdán már utazunk is haza. Megérte eljönni, tetszett, amit láttam, a meccs minden pillanata remek volt. A kapus (Demjén Patrik) ugyan kapott három gólt, de semmit sem csinált rosszul. A hátsó védőnégyes (Rétyi Tamás, Patik Márton, Tóth Bence, Gergényi Bence) fantasztikus volt, jól védekeztek és magabiztosak voltak a labdával. A csapatkapitány (Patik) kiemelkedett közülük, őt Angliában el tudnánk képzelni. A középpályásokról is csak jót tudok mondani, a hatos (Cseszlai Bence), a nyolcas (Tajti Mátyás) és a tízes játékos (Vogyicska Bálint) egyaránt fantasztikus volt, csakúgy, mint a hetes (Dragóner Filip) és a tizenegyes számmal (Kovács Dávid) futballozók, akik főleg a vonal mellett végeztek szép munkát. A vereség ezúttal tényleg nem számított, mert így is látni lehetett a fiúk tehetségét.

Tommy Langleyt a Chelsea TV népszerű szakértőjeként is ismerték Angliában Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A nyolcas játékost, Tajti Mátyást a Real Madrid szeretné leigazolni. Tudott erről?

Nem tudtam, de szerintem is kivételes tehetségű futballista, meg tudom érteni, hogy szeretné a Real. Sokat kell még tanulnia, hosszú út áll előtte, de roppant jó képességű játékos, érezni lehetett a magabiztosságot a futballján.

Jó hallani, hogy önnek ennyire tetszettek a fiatal magyar focisták, de a magyar szurkolók a sorozatos vb- és Eb-selejtezős kudarcok miatt nagyon pesszimisták. Mivel tudná biztatni őket?

Kérem, ennek a meccsnek a DVD-jét tegyük el! Nyolc év múlva nevetni fognak a drukkerek, mert ott lesz a magyar válogatott a világbajnokságon. Mondom ezt azért is, mert ma nemcsak a kezdők játszottak jól, hanem a cserék is - egytől egyig.

A látottak közül kiket tudna elképzelni Angliában?

Premier League akadémiáin mindannyiukat. De ahhoz is megvan a kellő technikai tudásuk, hogy mondjuk a portugál ligában érvényesülni tudjanak. A fizikumukkal sincs gond, atletikusak, technikailag képzettek. Én már nagyon sok U16-os meccset láttam, de komolyan mondom, hogy a magyaroké egészen kivételes csapat.

A Premier League-ben most egyetlen magyar van. Ismeri őt?

Hogyne, Gera Zoltán már évek óta ott van, a Fulhamben remekül végezte a dolgát. Ő nagyon jó reklámarca Angliában a magyar labdarúgásnak, kivívta magának a tiszteletet. Jól jöhet a magyaroknak, hogy van egy olyan játékosuk a Premier League-ben, mint Gera Zoltán.

Ha Gerának több szerencséje és kevesebb sérülése van, képes lett volna megállni a helyét egy Chelsea-szintű csapatban?

Három éve ki gondolta volna, hogy Demba Ba a Chelsea játékosa lesz? De hasonló a helyzet Salamon Kalouval is. Ezzel együtt nehéz lenne erre egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni, én mindenesetre kedvelem Zoltánt, a játék iránti alázatát.

Névjegy

Tommy Langley a Chelsea-nél kezdte a pályafutását a hetvenes években, abban a hálátlan időszakban, amikor a csapat az első és a második liga között ingázott. Hat szezon alatt 142 meccsen 42 gólt szerzett, többször volt házi gólkirály, és egyszer szerepelt az angol U21-es válogatottban. Később játszott a QPR-ban, a Crystal Palace-ban, a Coventryben, a Wolverhamptonban és kisebb csapatokban, sőt megfordult külföldön is, az AEK Athénnál, a hongkongi South Chinánál és az amerikai Tampa Bay Rowdiesnál. Évekig volt a Chelsea TV népszerű szakkommentátora, 2011-ben távozott a csatornától.