Vágólapra másolva!
Úgy fest, David Moyesnak minden fellelhető segítségre szüksége van, hogy megmentsen valamit a Manchester United amúgy is romokban heverő szezonjából. A Guardian szállítja a megoldást: a görög bajnokságban az Olimpiakoszt 3-0-ra legyőző Panathinaikosz edzőjétől kértek tanácsot, mit hogyan csináljon a United, ha tovább akar jutni 0-2-ről. Akarni biztos akar. 

Öt nappal azután, hogy az Olimpiakosz bucira verte Athénban a Manchester Unitedet, ugyanabban a stadionban fogadta hazai riválisát, a Panathinaikoszt. A Görögországban csak az „ősi ellenségek derbijének” nevezett mérkőzésen a két éve csaknem végleg megszűnő Pana – hét év után először – idegenben győzte le az Olimpiakoszt, méghozzá 3-0-ra, ami már a Manchester Unitednek is megfelelne a szerdai BL-visszavágón. (A balhés meccsről készült beszámolónk itt olvasható.)

Az Olimpiakosz bukása (amit egy héttel később megfejelt egy PAOK elleni botlással is) valószínűleg annak köszönhető, hogy a pireuszi csapat már megszerezte a – zsinórban negyedik - bajnoki címet, de a Guardian azért megkereste Jannisz Anasztasziut, a Panathinaikosz edzőjét, hogy adjon néhány tippet David Moyesnak, akinek mostanában minden segítség jól jön.

„Nagyon komolyan felkészültünk az Olimpiakoszból – kezdte a 41 éves szakember. – Négy napig csak velük foglalkoztunk, elemeztük erősségeiket és gyengeségeiket. A játékunk arra épült, hogy igen magasan elkezdtünk nyomást gyakorolni rájuk, és amint megszereztük a labdát, gyorsan, kevés passzból igyekeztünk a kapujuk elé felérni. A direkt játéknak köszönhetően végig domináltuk a meccset, de ezt nem tudtuk volna megtenni, ha nem lettünk volna fizikailag is top formában.”

A görög csapatoknak általában nem megy idegenben, Anasztasziu is erre hívta fel a figyelmet, majd jött a legfontosabb tanács. „Mivel a görög csapatoknak általában időbe kerül a görögnél ligánál magasabb tempójú bajnokságból érkező ellenfelekkel szemben a ritmus felvétele, a Unitednek mindenképpen nagy tempót diktálva tanácsos kezdenie. Ezzel biztosan komoly gondot okoznának az Olimpiakosznak, bár az is igaz, hogy a United semmit nem mutatott az első meccsen, így a görög csapatot tartom a továbbjutás esélyesének.”

David Moyes valószínűleg az állásáért indul harcba szerda este, a Liverpool elleni, katasztrofális hazai vereség után kezd kihátrálni mögüle a vezetőség, Sir Alex sem támogatja már teljes mellszélességgel, a szurkolókat pedig már régen elveszítette. Pletykák (goal.com) már azt is tudni vélik, hogy ha a United kiesik a BL-ből, átmenetileg Ryan Giggs veszi át a csapat irányítását, majd nyártól Louis van Gaalé lehet a világ egyik legnagyobb presztízsű kispadja.