Vágólapra másolva!
Egy Activity-feladvány jól sikerült interpretálása indította el Arsene Wengert azon az úton, amely oda vezetett, hogy szombaton ezredik alkalommal irányíthatja az Arsenalt. Az Angliában szkeptikusan fogadott francia edző megreformálta a nassoló és piáló focisták étrendjét, és látványos stílust adott az addig unalmasnak tartott Arsenalnak. Bár 2005 óta nem nyert egyetlen trófeát sem a klubbal, így is büszke arra, amit elért, mert olyan klubokkal kellett versenyeznie, amelyek megengedhették maguknak, hogy számolatlanul költsék a pénzt.

Szokták mondani, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll - nos, ha nem is az erdeti értelemben, de Arséne Wengerre is igaz ez. Abban, hogy az Arsenal edzője lett, nagy szerepe volt Barbara Deinnek, a korábbi alelnök, David Dein feleségének. Ő volt az, aki 1988 januárjában, egy Arsenal-QPR meccsen unalmában elhagyta a nők számára fenntartott bárt, és a társalgóban belebotlott egy bézsszínű esőkabátot és vicces szemüveget viselő férfiba, akiről kiderült, hogy a Monaco edzője, Arséne Wenger.

Felhívta az illetőre a férje figyelmét, Dein pedig beszédbe elegyedett a vendéggel. Hamar közös hullámhosszra kerültek, és felajánlotta a francia edzőnek, hogy egy hotel helyett náluk szálljon meg. Aznap este Deinék egy vacsorára voltak hivatalosak, Wengert is elhívták, és ő hamar feloldódott a számára idegen környezetben. Amikor a társaság activityzni kezdett, a Szentivánéji álom című Shakespeare-vígjáték elmutogatásával emelte az est fényét.

Dein azóta elmondta, neki ez az eset megmutatta, hogy Wenger milyen jól képes megbirkózni a váratlan, a komfortzónáján kívül eső helyzetekkel, és attól fogva tartották a kapcsolatot. Az alelnök gyakori vendég volt Wengernél Monacóban, lenyűgözte az edző széleskörű érdeklődése és szaktudása. Amikor Wenger egy francia bajnoki címmel és egy kupagyőzelemmel a háta mögött a japán Nagoya Grampus Eighthez igazolt, Dein videokazettákon küldte el az Arsenal meccseit, Wenger pedig visszafaxoolta az észrevételeit.

Arséne kicsoda?

A nyolcéves udvarlásból 1996-ban lett házasság, amikor az Arsenal menesztette Bruce Riochot. Dein egy évvel korábban, George Graham távozásakor még sikertelenül kampányolt Wenger mellett, de ezúttal már keresztülverte az elnökségen az elképzelését. Hogy a döntés sokakat meglepett, azt jól mutatja, hogy amikor a vezetőség az Arsenal-játékosoknak az öltözőben bejelentette, hogy ki lesz az új edző, egy hang hátulról azt kérdezte: "Ő meg ki a fene?". Az Evening Standard nevű újság pedig a kinevezésről szóló cikknek az "Arsene kicsoda?" címet adta.

A 18 év alatt bőven kijutott Wengernek az örömteli pillanatokból Forrás: AFP/Str

"Az első gondolatom az volt, mit tudhat vajon ez a francia pali a futballról? A szemüvegében úgy néz ki, mint egy tanár. Biztos nem lesz olyan jó, mint Graham, akivel kétszer is bajnokok lettünk. Tud egyáltalán normálisan angolul?" - emlékezett vissza később az akkori csapatkapitány, Tony Adams. "Egy kicsit őrültnek kellett lenni ahhoz, amit az Arsenal csinált" – ezt már maga Wenger ismerte el a kinevezéséről.

Az új edző 1996. október 12-én, a Blackburn elleni 2-0-s sikerrel mutatkozott be új csapatánál, és amíg ő hazafelé boldogan mosolygott a buszon, a csapat vezéregyéniségei amiatt dühöngtek, hogy az új edző elvette a Mars csokijukat.

Megszüntette a nassolást és piálást

Wenger érkezése előtt ugyanis teljesen megszokott életkép volt a Highbury öltözőjében, hogy a játékosok nassolnak, kólát isznak, hétvégenként pedig rendszeresen söröztek. Wenger ennek véget vetett. Ma már magától értetődő, hogy a profi futbalisták nagyon odafigyelnek az étrendjükre, jobbára halat, fehér húst, tésztát, gyümölcsöt, ásványvizet fogyasztanak, de akkor ez forradalmi újításnak hatott.

Nem csak ilyen téren hozott szakmai változást - korábbi játékosa, John Hartson mesélte, hogy az érkezése előtt az volt a divat, hogy a lefújás után mindenki berohant az öltözőbe, lezuhanyozott, átöltözött, és indult haza vagy a pubba. Wengernél a meccsek után mindenkinek kötelező volt hosszasan nyújtani.

Wenger első idényében az Arsenal a harmadik helyen végzett, csak rosszabb gólkülönbsége miatt bukta el a BL-indulást érő második helyet a Newcastle-lal szemben. A következő szezonban aztán mindenki elhallgatott, aki esetleg még szkeptikus volt, az Arsenal ugyanis a Manchester Uniteddel szemben a szezon közepén fennálló tizenkét pontos hátrányát ledolgozva megnyerte a bajnokságot, és mellé az FA-kupát is. Ez volt a második duplázás a klub történetében.

Az új igazolások közül Emmanuel Petit és Marc Overmars is gyorsan beépült az alapemberek közé, a prímet pedig - a még Graham által összerakott Dixon, Adams, Bould (Keown), Winterburn védelem mellett - Bergkamp és Vieira vitte, sőt akkoriban már Anelka is letette a névjegyét.

Petit-t és Overmarsot is ő hozta a klubhoz Forrás: AFP/Adrian Dennis

Hagyta improvizálni a játékosokat

Az Arsenalra korábban mindig a szervezettség volt a jellemző, ezért a csapatot sokan unalmasnak tartották, mondván, elöl lőnek egy gólt, aztán hátul lehúzzák a rolót, és 1-0-val kihúzzák. Wenger változtatott ezen, sokkal nagyobb szabadságot adott a játékosoknak, hagyta őket improvizálni, és az ő Arsenaljának olyan stílusa lett, amelynél az eredmény legtöbbször látványos játékkal párosult.

A legjobb és a legrosszabb Wenger-féle Arsenal

A legjobb csapat: Seaman - Sagna, Adams, S. Campbell, A. Cole - Pires, Vieira, Petit, Ljungberg - Bergkamp, Henry.
A legrosszabb csapat: Almunia - Vivas, Stepanovs, Squillaci, André Santos - Kaba Diawara, Alberto Mendez, Inamoto, Bischoff - Park Csu Jung, Jeffers.
(A Telegraph gyűjtése)

A nagy sikert ezüstévek követték, egymás után háromszor lett második a Premier League-ben a csapat, 2000-ben büntetőkkel elbukta az UEFA-kupa-döntőt a török Galatasaray ellen, majd 2001-ben az FA-kupa is kicsúszott a kezéből a Liverpool ellen. 2001 nyarán Wenger az ősi ellenség Tottenhamtől ingyen megszerzett Sol Campbell-lel és az akkor még ismeretlennek számító, 150 ezer fontért vett Kolo Touréval frissítette fel az elöregedő védelmet, és ekkor került be a klubnál nevelkedő Ashley Cole és a jobbszélsőből jobbhátvédnek átképzett kameruni Lauren is.

A középpályán és elöl nem történtek nagy változások, de a csapat így is száguldott, a bajnokságot hétpontos előnnyel nyerte meg, és az FA-kupát is besöpörte, ráadásul Henry gólkirály, Wenger az év edzője lett, míg a szövetségnél Ljungberget, az újságíróknál Pirest találták a szezon legjobbjának, és Bergkamp Newcastle elleni varázslatos megmozdulása lett az év gólja.

Veretlenül nyertek bajnokságot

A következő szezonban a kupában sikerült a címvédés, a bajnokságban azonban hiába volt még márciusban is nyolc pont az előnyük, a MU végül nemcsak ledolgozta a hátrányt, de öt pontot rájuk is vert. A 2003-2004-es idényben aztán olyan tett az Arsenal, amire korábban csak a Preston North End volt képes a legelső, 1888-89-es angol bajnokságban: veretlenül tudta le a sorozatot.

Az említett új Arsenal-stílus ekkor mutatkozott meg leginkább, a meccseken sokszor olyan érzése lehetett a nézőknek, hogy az ellenfelek már a kezdőrúgás előtt lemondtak a győzelemről. Az Ágyúsok nemcsak nyertek, hanem szórakoztattak is, és egy szurkoló szerint ezt az időszakot leginkább az a jelenet adta vissza, amikor Henry bohócot csinált Danny Millsből, a Middlesbrough angol válogatott védőjéből. Az Arsenal már 4-1-re vezetett, amikor Mills ki akarta engedni a labdát a szögletzászlónál, Henry azonban megkerülte, ellopta a labdát, majd kiosztott neki egy kötényt, miközben Mills lefagyva, széttárt karral állt.


Nem veszik, hanem nevelik a sztárokat

2005 tavaszán a Roman Abramovics pénzéből felturbózott Chelsea letaszította a trónról az Arsenalt, a csapat az FA-kupában vigasztalódott, a MU elleni finálé büntetőpárbajában. Mostanáig ez az utolsó trófea, amelyet a csapat megnyert, pedig 2006-ban végre a BL-ben is döntőt játszhatott az Arsenal, de hiába vezetett Campbell fejesével, Lehmann kiállítása miatt tíz emberrel harcolva a végére elfáradt, és a Barca az utolsó negyedórában fordított.

"Amikor a régi játékosok összejönnek, mindig szóba kerül, hogy nem sikerült megnyernünk a BL-t, pedig nagyon jó csapatunk volt. Ezt bánom a legjobban" – nyilatkozta nemrég Ljungberg. Azért van mire büszkének lenni, az Arsenal Wengerrel mindig az első négyben végzett a PL-ben, tizenhatszor szerepelt a BL-ben, és sorozatban tizennégyszer jutott tovább a csoportjából.

A mindig elegáns edzőnek ilyen arca is van Forrás: AFP/Carl Court

Annak, hogy 2005 éve semmit nem tudott nyerni, Wenger szerint az egyik legfontosabb oka az, hogy sokkal kevesebb pénzt költhetett, mint az Abramovics-féle Chelsea vagy a Manszur sejk által támogatott Manchester City. "Mi nem veszünk szupersztárokat, hanem kineveljük őket” – hangzott Wenger ars poeticája, és elvitathatatlan, hogy ehhez nagyon jó szeme volt. A legjobb példa talán Cesc Fabregas, akit 16 évesen hozott el a Barcelonától, és az Arsenalban egészen a csapatkapitányságig vitte, hogy aztán 2011-ben 35 millió fontért térjen vissza a Barcához.

Boltot elég nehéz lefutni

Az Arsenal 2006-ban elhagyta addigi otthonát, a legendás Highburyt, és a 390 millió fontért felhúzott Emirates-stadionba költözött, ami behatárolta a klub anyagi lehetőségeit, ugyanakkor hosszú távon jövedelmező befektetésnek tűnik, mivel az új arénába 60 ezer néző fér be, míg a réginél 38 ezer jelentette a telt házat. Az Arsenal vezetése ugyanakkor nem hajszolja esztelen pénzszórással adósságokba a klubot: a játékosigazolásokat tekintve az elmúlt tíz évben évente átlagban csak 1,6 millió fonttal költött többet a klub, mint amennyi bevétele volt.

Róla mondták

Alex Ferguson, a Manchester United legendás edzője: "Az évek alatt részt vettünk néhány fantasztikus csatában, mondhatjuk, hogy együtt küzdöttünk a túlélésért, kölcsönösen tisztelve egymás erőfeszítéseit a jó futballért. Arsene csapatait mindig élvezet nézni – az Arsenal igazán játssza a futballt. Mindig lelkiismeretes tagja volt a szakmánknak, szívügyének tekintette, hogy más edzőket segítsen. Talán a legnagyobb bók, amit Arsene-nek adhatok, hogy 17 éven át komolyan kellett venni őt ellenfélként. Amit elért, újra megmutatja, hogy milyen sokat adhat a stabilitás egy futballklubnak. Minden kétséget kizáróan maradandó örökséget hozott létre a klubnál lejátszott 1000 mérkőzése alatt."

Thierry  Henry, az Arsenal gólrekordere: „Kiváltság és megtiszteltetés volt sok éven át az ő keze alatt futballozni a Monacóban és az Arsenalban. Elérni az 1000. meccset egyetlen klubnál történelmi teljesítmény, de tőle nem meglepő. Egyike a modern futball legjobb edzőinek. Volt szerencsém együttműködni néhány rendkívül tehetséges edzővel. A Barcánál ott volt Pep Guardiola, aki bizonyította, hogy jelen pillanatban ő a legjobb, de Arsene számomra több mint nagyszerű edző: apafigura és mentor. Soha nem fogom elfelejteni az évek alatt nyújtott útmutatását és tanácsait, nélküle fele ennyit sem érhettem volna el a karrierem során.”

Patrick Vieira, akit ő tett meg csapatkapitánynak: "Valahányszor bementem az irodájába nagyon idegesen és frusztráltan, hogy elmagyarázzak neki valamit, abban a tudatban, hogy igazam van, mindig úgy jöttem ki onnan, hogy neki van igaza! Nagyon ért ahhoz, hogy meggyőzzön, és ezt nyugodt, visszafogott módon teszi."

Peter Hill-Wood, korábbi Arsenal-elnök: "Nem gondolom, hogy egy kicsit is alábbhagyott volna a lelkesedése. Elképzelhetetlen számomra, hogy hirtelen kilépjen és újrakezdje egy másik klubnál."

Ennél csak a Newcastle, a Crystal Palace és az Everton volt spórolósabb, miközben a Chelsea átlagban 52,5, a Manchester City 46,1, a Manchester United 18,6 millióval többért vásárolt, mint amennyiért eladott. Ezért is volt meglepő, amikor tavaly nyáron az Arsenal 44 millió fontot adott ki a Real török középpályásáért, Mesut Özilért.

"Ha egy nap visszagondolok ezekre az időkre, minden bizonnyal büszke leszek arra, amit elértem. Igaz, nem nyertünk trófeát, de ez sokkal nehezebb időszak volt, sokkal több erő és elhivatottság kellett hozzá, mint a megelőző években. Vállaltam a kihívást, tudtam, hogy kemény lesz, mivel olyan klubokkal kellett versenyeznünk, amelyeknek évi 150 millió fontos veszteség is belefér. Ha holnap azt mondanám önöknek, hogy álljanak ki Usain Bolt ellen, és győzzék le a világ legjobb sprinterét, akkor gyorsan ráébrednének, hogy ez milyen nehézséget jelent " - mondta Wenger a 2005 óta tartó korszakról.

Mourinho ellen még sosem győzött

Pedig a kifelé hűvösnek mutatkozó edző nagyon utál veszíteni, Ljungberg mondta róla, hogy vereség után mindig dühösen mászkált az öltözőben, és látszott rajta, nehezen emészti meg a helyzetet. A dühöngés közben sem vetkőzött ki azonban magából, Hartson szerint, például, ilyenkor sem hallották őt káromkodni.

A sors fintora, hogy szombat délután Wenger a José Mourinho irányította Chelsea ellen irányítja ezredik alkalommal az Arsenalt: a portugál ellen még egyszer sem győzött. Eddig összesen tízszer – hétszer a bajnokságban, kétszer a Ligakupában, egyszer a Szuperkupa-döntőben - találkoztak, és Wenger csak két döntetlent tud felmutatni. A Chelsea elleni meccseken a csapata csak egyszer szerzett egynél több gólt.

Költs, költs, költs! - a szurkolóknak nem tetszett, hogy Wenger spórolt az igazolásokkal Forrás: AFP/Glyn Kirk

A rivális edzőket szívesen piszkáló Mourinho, aki magát csak Special One-ként aposztrofálta, Wengert sem hagyta ki a szórásból - legutóbb azt mondta, ő a bukásokra specializálódott. Igaz, volt az esetnek előzménye, mert Wenger úgy vezette fel a hétvégi rangadót, hogy a bajnokságot most már csak a Chelsea vesztheti el.

A következő tíz meccsen dőlhet el a sorsa

"Hogy milyen érzés az ezredik arsenalos meccsemre készülni? Elsőre az jutott eszembe, hogy elrohant ez a 18 év, olyan, mintha tegnap kezdődött volna, el sem hiszem, hogy ilyen rég volt már az első munkanapom. Az ember mindig csak a következő meccsre készül, olyan ez nekünk, mint egy drog, várjuk a következő lépcsőfokot, az újabb győzelmet, és amikor egy pillanatra megállunk, és visszanézünk, akkor fogjuk fel, milyen sok idő telt el. Elképesztően motivált vagyok, hogy addig maradjak itt, amíg csak lehet, de azt már most látom, hogy a következő ezer meccs semmivel sem lesz könnyebb" – villantotta meg humorérzékét az edző.

999 meccsel a háta mögött könnyen lehet, hogy a következő tíz találkozó dönti el a sorsát, a szerződése ugyanis két hónap múlva lejár, és egyelőre nem született megegyezés a hosszabbításról. A csapat még a bajnoki címet is megcsípheti, az FA-kupát pedig kötelező megnyernie a riválisokat látva (az elődöntőben a Wigan várja, a döntőben a Sheffield United-Hull győztese következhet).