Vágólapra másolva!
Az Újpest FC adóhátralékára vállalt garanciával a csapatot megmenteni próbáló Újpesti Torna Egylet vezetője sem hisz már abban, hogy megoldódhat a futballcsapat helyzete. Őze István szerint nem elképzelhetetlen, hogy az egyesület ideiglenesen átvegye a csapatot, de hosszú távon nem képes működtetni.

Szinte biztos, hogy megszűnik az Újpest első osztályú labdarúgócsapata - mondta Őze István, az ÚTE klubigazgatója pénteken a Digi Sport Reggeli Start című műsorában az MLSZ csütörtöki döntéséről. A szövetség ugyan jóváhagyta az Újpest FC Kft. indulási jogának átruházását, de ez a határozat csak akkor lép hatályba, ha az Újpest FC Kft.-hez kirendelt vagyonfelügyelő azt jóváhagyja.

"Az MLSZ továbbpasszolta a labdát, a vagyonkezelő nem egy sportszakmai szakember, nem fog tudni foglalkozni a klub hagyományaival, vagy éppen azzal, mennyi embert szórakoztat a csapat" - mondta Őze István. Hozzátette, majdnem biztos abban, hogy a vagyonkezelő nem fogja aláírni az MLSZ által kért papírokat, ez pedig az Újpest FC Kft. felszámolását, és azzal az NB I-es csapat megszűnését vetíti előre. Lényegében ugyanez áll az Újpest ugyancsak pénteken nyilvánosságra hozott közleményében.

Korábban úgy tűnt, az Újpest helyzete megoldódott, mert az ÚTE teljesítette az MLSZ által a kedvező döntéshez előírt feltételt, garanciát vállalt az Újpest 550 milliós (kamatok és bírság nélkül 194 milliós), augusztusban esedékessé váló adóhátralékának megfizetésére. Ezután döntött az MLSZ úgy, hogy engedélyezi az indulási jog átruházását, de csak egy újabb feltétellel.

Idegilenesen átvennék

Őze István az Origónak azt mondta, az ÚTE anyagi lehetőségeit meghaladja a garanciavállalás, azért tudta mégis megtenni, mert szponzoroktól ígéretet kapott arra, hogy adnak ennyi pénzt, ha valóban szükség lesz rá. Elismerte, hogy nagy a kockázat, mert ha a szponzorok visszalépnek, akkor az egyesület jut a felszámolás sorsára. Most úgy tűnik, hogy a vagyonfelügyelő időközbeni kirendelése miatt ez a lépés sem elegendő az újpesti futball megmentéséhez.

A Digi Sport azon kérdésére, hogy az anyaegyesület ideiglenesen átvenné-e a futballcsapatot, ha ez megoldást jelentene, klubigazgató azt válaszolta: semmi sem elképzelhetetlen, de egy társadalmi szervezet hosszú távon nem tud egy profi labdarúgócsapatot üzemeltetni, az ÚTE-nak nincs is ilyen szándéka.

Az Újpest FC Kft.-t azért fenyegeti felszámolás, mert tulajdonosa, Roderick Duchatelet belga üzletember nem hajlandó kifizetni egy sor olyan, összességében milliárdos nagyságrendű tartozást, amely szerinte jogtalan, csaláson alapul. (Erről bővebben itt olvashat, a volt tulajdonos reagálásáról pedig itt.) Ezért azt kérte az MLSZ-től, hogy a futballcsapat indulási jogát átvihesse egy másik cégbe.