Vágólapra másolva!
Elfogadta a Nemzetek Ligája bevezetésének alapgondolatát az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

Az UEFA az Asztanában zajló éves közgyűlésén egyhangúlag foglalt állást csütörtökön az újítás mellett azzal, hogy a részleteket később dolgozzák ki.

A 2018-as világbajnokság után induló sorozat gyakorlatilag kiváltaná a barátságos mérkőzéseket. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy hogy négy osztályban küzdene a kontinens 54 válogatottja, s a kategóriák legjobbjai feljutnának, a leggyengébbjei pedig kiesnének.

A sorozat végén minden osztályban négyes döntőre kerülne sor. Fontos eleme az új rendszernek, hogy négy válogatott részvételi jogot szerez a soron következő Európa-bajnokságra, amelyre a hagyományos selejtezős szisztéma nagy vonalaiban változatlan marad. Gianni Infantino, az UEFA főtitkára úgy nyilatkozott, 20 csapat a selejtezőkből juthat ki a 2020-as Eb-re, négy pedig a Nemzetek Ligájából kvalifikálhatja magát.

"Nagyon fontos lépés ez a nemzeti csapatok jövője szempontjából" - kommentálta a döntést Michel Platini UEFA-elnök. Hasonlóan értékelt Wolfgang Niersbach, a válogatottak versenysorozatait felügyelő UEFA-bizottság elnöke, kifejezve egyúttal azt a reményt, hogy "a szurkolók elfogadják majd ezt az új formátumot".