Társoldalunk:

Két igazolási idényből kizárták a Barcát

2014.04.02. 13:35

A Barcelonát eltiltották az új játékosok szerződtetésétől a következő két átigazolási szezonra, mert megszegte a fiatalkorú játékosok nemzetközi átigazolására vonatkozó szabályokat - jelentette be a FIFA.

A FIFA a tavaly lefolytatott vizsgálat során úgy találta, hogy a spanyol futballszövetség (RFEF) és a Barcelona több olyan szabályt is megszegett, amely a 18 éven aluli játékosok nemzetközi átigazolására és regisztrációjára vonatkozik.

A nemzetközi szövetség előírásai szerint országok közti átigazolás csak akkor engedélyezett, ha a szerződtetni kívánt játékos elmúlt 18 éves. A Barcelona ezt a rendelkezést a 2009 és a 2013 közötti időszakban tíz játékos esetében hagyta figyelmen kívül, és ezzel egyidejűleg egyéb, más játékosokkal kapcsolatos kisebb szabálytalanságokat is elkövetett.

A FIFA fegyelmi bizottsága által kiszabott büntetés szerint a katalán klub két egymást követő átigazolási szezonban nem igazolhat sem spanyol, sem nemzetközi játékost, és 368 ezer euró pénzbüntetést is be kell fizetnie. Emellett a Barcának 90 napja van arra, hogy jogilag tisztázza a szóban forgó játékosok helyzetét. A FIFA ezen kívül a spanyol szövetséget is megbüntette 410 ezer euróra, valamint egyéves határidőt adott, hogy a szabályzatát összhangba hozza a nemzetközi előírásokkal.

Iniestáék a BL-ben egyelőre továbbvergődtek, de az elmúlt évek hatalmas fölénye már odaForrás: AFP/Andrew Yates

A büntetés a legrosszabbkor érkezett a Barcának: a csapat védelme öregszik, a sokáig alapembernek számító Carles Puyol már bejelentette a távozását, ahogy Víctor Valdés kapus is - bár az ő pótlására szánt német Ter Stegen megszerzését nem érinti a mostani szankció. A fentiek mellett Gerard Piqué és Javier Mascherano is hullámzó teljesítményt nyújt az utóbbi időben, ráadásul Mascheranót korábbi főnöke, Rafa Benítez csábítja a Napoliba.

Ilyen körülmények mellett régóta esedékes volna a védelem megerősítése, ám erre, úgy tűnik egy ideig nem lesz lehetősége a Barcelonának. A katalán klub illetékesei ugyanakkor nyugodtan nyilatkoztak az AS című lapnak, kijelentve, hogy ez egy "normális eljárás", ami ellen fellebbeznek majd.