Az angol futball legnagyobb tragédiájára emlékeznek

Hillsborough tragédia, futball, foci, nottingham, liverpool, FA-kupa, sheffield
TO GO WITH AFP STORY BY TOM WILLIAMS (FILES) In a file picture taken on April 20,1989 thousands of bunches of flowers, wreaths and tributes lie on the pitch at Anfield stadium pitch in memory of the 96 football fans who died in the Hillsbourgh Stadium Disaster during a match between Liverpool and Nottingham forest in Sheffield. April 15, 2014 marks the 25th anniversary of the Hillsbourgh Stadium Disaster in which 96 people died at the FA Cup semi-final match between Liverpool and Nottingham Forest, remembered as the blackest day in British sport. AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Huszonöt éve, 1989. április 15-én élte át legszörnyűbb tragédiáját az angol labdarúgás, amikor a Liverpool-Nottingham FA-kupa-elődöntőben, a sheffieldi Hillsborough-stadionban 96 szurkolót tapostak halálra. A hillsborough-i stadion órája azóta is a tragédia időpontját, a 15 óra 6 percet mutatja. A Premier League hétvégi fordulójának a meccsei az évforduló alkalmából hét perccel később kezdődnek.

A nagy érdeklődéssel várt mérkőzésre érkező liverpooli szurkolókat fokozatosan engedték be a nekik elkülönített, állóhelyes szektorokba, gyakorlatilag "teraszokra", amelyek mindegyike 1600-1600 embert tudott biztonságosan befogadni. (A stadion lelátóin az előző években hozott biztonsági előírásoknak megfelelően választották el az állóhelyes és ülőhelyes részeket, és vették körül a huliganizmus megfékezésére a játékteret vaskorlátokkal és acélgerendákkal megerősített, több méter magas acélhálóval, ami most "halálcsapdának" bizonyult.) A 3-as és a 4-es szektor félórával a mérkőzés kezdete előtt már tömve volt, ám az utcán tumultus alakult ki a bejárati forgókeresztek vaskorlátai előtt.

A rendőrség ekkor követte el a végzetes hibát: a bejutás meggyorsítása érdekében kinyitották a C jelzésű kijáratot - csakhogy ennek folyosója éppen a 3-as és 4-es szektorhoz vezetett. A korábbi mérkőzéseken ezt a folyosót lezárták, ha a szektorok megteltek, most azonban ezt elmulasztották, s az újonnan érkező mintegy kétezer ember a zsúfolt helyre próbált benyomakodni. A már bent lévők a korlátnak szorultak, aki tehette, a kerítésen keresztül próbált átmászni az üres szektorokba vagy a játéktérre. Akinek ez nem sikerült, az összezúzódott a vaskorláton és a drótkerítésen, halálra taposták vagy egyszerűen megfulladt.

Forrás: AFP

Amikor a mérkőzés 15 órakor elkezdődött, és a Liverpool első támadását vezette, a tribünön már emberek százai küzdöttek az életükért. Miután valaki kinyitotta a játéktérre vezető kaput, sérültek és pániktól megzavarodott emberek tömege lepte el a játékteret, így a mérkőzést hat perc után a bíró lefújta. A két szektorban mindenfelé holttestek feküdtek, és cipők, sálak, ruhadarabok, táskák, amiket az emberek a szörnyű pánikban elvesztettek. A rend biztosítására kirendelt 800 rendőr a lelátót körülölelő védőrácson belül helyezkedett el és képtelennek bizonyult a pánik megfékezésére. A szörnyű jeleneteknek milliók voltak szemtanúi, mert a BBC televízió, amely szándékai szerint csak a sportösszefoglaló számára akart felvételt rögzíteni, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy mi történik, azonnal egyenes adásra váltott.

A helyszínen 94-en vesztették életüket (79-en 30 évnél fiatalabbak), köztük a mai liverpooli csapatkapitány, Steven Gerrard tízéves unokatestvére. Egy 14 éves fiú négy nappal később, a kórházban halt bele a sérüléseibe, a 96. áldozat, egy 22 éves drukker négy év kómát követően, 1993. március 4-én távozott az élők sorából. Összesen 766-an szenvedtek fizikai sérülést, az életben maradtak közül az ekkor elszenvedett lelki traumát sokan máig nem tudták feldolgozni.

Az angol labdarúgást négy év alatt a második sokkoló tragédia érte: 1985-ben a brüsszeli Heysel Stadionban a BEK-döntő előtt éppen a Liverpool szurkolói kezdtek 39 halálos áldozatot követelő tömegverekedést. A tömeges pánikot most nem a huliganizmus idézte elő, a liverpooli drukkerek most áldozatai voltak a szerencsétlenségnek. A sheffieldi katasztrófát a televízióban élőben néző Margaret Thatcher kormányfő azonnal vizsgálatot rendelt el, amelyet Peter Taylor, a polgári ügyek legfőbb bírája vezetett.

A bizottság 1989. augusztus 4-én közzétett jelentésében ajánlásokat fogalmazott meg a stadionok biztonságosabbá tétele és a futball-huliganizmus visszaszorítása érdekében. A stadion-katasztrófával kapcsolatban arra jutottak: a tragédiát a rendőrség állításával szemben nem a részegen és késve érkező szurkolók, hanem a hatóságok rossz tömegkezelése, és a C kapu megnyitása okozta. A jelentés ellenére a sheffieldi bíróság 1990. augusztus 14-én úgy határozott: bizonyíték hiányában senki ellen sem emel vádat - a brit futball legsúlyosabb katasztrófájáért azóta sem vontak senkit felelősségre. 2010-ben egy bizottság újravizsgálta a tragédia körülményeit, s miután ők is azt állapították meg, hogy nem a drukkerek hibáztak, 2012-ben David Cameron brit miniszterelnök bocsánatot kért az FC Liverpool labdarúgócsapatának szurkolóitól.

Forrás: AFP/

Az 1989-es tragédia után szinte azonnal elindult a szigetországi futballpályák modernizációja, a biztonság szinte tökélyre fejlesztése. Kormányrendelet tette kötelezővé az állóhelyek megszüntetését az élvonalbeli klubok stadionjaiban, minden szurkolónak ülőhely biztosítását és a fémkerítések lebontását. Az anyagi forrásokat az állam biztosította, a program keretében 27 pályát építettek át és újítottak fel. A tény, hogy a rendőrség az ominózus meccsen több száz drukkert beengedett egy olyan szektorba, amely már egyébként is zsúfolt volt, arra késztette az illetékeseket, hogy a labdarúgó-mérkőzések biztosításának rendszerét is teljesen újragondolják. Ma már kamerák pásztázzák a nézőtereket, amelyek előtt rendezők sokasága is próbálja kiszűrni az esetleges rendbontókat, a belépéskor pedig mindenkit megmotoznak és elveszik a veszélyesnek ítélt tárgyakat. A kiszélesített kijáratok biztosítják, hogy percekkel a lefújás után már üresek lehessenek a lelátók.

A borzalmas eseményről számos könyv jelent meg, és még abban az évben tv-film is készült, a hillsborough-i stadion órája pedig azóta is a tragédia időpontját, a 15 óra 6 percet mutatja. A Premier League hétvégi fordulójának a meccsei az évforduló alkalmából hét perccel később kezdődnek.