Nagyobb bravúr lenne, mint az isztambuli csoda

Steven Gerrard, liverpool
Liverpool's English midfielder Steven Gerrard celebrates after scoring his team's second goal during the English Premier League football match between Manchester United and Liverpool at Old Trafford in Manchester, Northwest England, on March 16, 2014. AFP PHOTO/PAUL ELLIS RESTRICTED TO EDITORIAL USE. NO USE WITH UNAUTHORIZED AUDIO, VIDEO, DATA, FIXTURE LISTS, CLUB/LEAGUE LOGOS OR “LIVE” SERVICES. ONLINE IN-MATCH USE LIMITED TO 45 IMAGES, NO VIDEO EMULATION. NO USE IN BETTING, GAMES OR SINGLE CLUB/LEAGUE/PLAYER PUBLICATIONS.
Vágólapra másolva!
Négy meccs választja el a Liverpoolt attól, hogy véget vessen a majdnem két és fél évtizede tartó aszálynak, és megnyerje az angol bajnokságot. A tavalyi hetedik hely után senki nem hitte, hogy ilyen magasságokba juthat a csapat, amelyet az északír edző, Brendan Rodgers félelmetes támadógépezetté alakított, miközben olyan fiatalokat húzott elő a tarsolyból, akiken egész Anglia ámul.

„Ezt már kurvára nem szabad elrontanunk. Figyeljetek ide! Figyeljetek ide! Ezen a meccsen már túlvagyunk, legközelebb a Norwich-hoz megyünk, ott is nyernünk kell. Gyerünk!” - ezt üvöltötte mindenre elszántan a Liverpool csapatkapitánya, Steven Gerrard, amikor a Manchester City 3-2-es legyőzése után a játékosok összekapaszkodva ünnepeltek a gyepen.


Különleges győzelem volt ez egy különleges napon, amikor egész Liverpool az angol futball történetének legnagyobb tragédiájára, az 1989-es kupaelődöntőben, a Hillsborough-stadionban bekövetkezett tömegszerencsétlenségre emlékezett. 96 Liverpool-drukker vesztette életét a tragédiában, és az emlékezés - no meg a huszonnégy éve hiába áhított bajnoki cím utáni vágy - olyan plusz energiákat szabadított fel a játékosokban, hogy akkor sem remegtek meg, amikor a Manchester City 0-2-ről percek alatt egyenlített.

Abban a jelenetben, ahogy Gerrard elsírta magát, nemcsak Hillsborough emléke sejlett fel (az ő tízéves unokatestvére volt a legfiatalabb áldozat), alighanem benne volt az elmúlt két és fél évtized hányattatása - írta a korábbi Liverpool-játékos, jelenleg szakkomentátorként dolgozó Mark Lawrenson a Mirrorban megjelent cikkében. Abban pedig, ahogy Gerrard könnyes szemmel maga köré gyűjtötte a társakat a lefújás után, majd egymásba kapaszkodva tüzelték egymást, benne van mindaz, amitől ez a mostani Liverpool eljutott oda, hogy már csak elbukni tudja a bajnokságot.

180 oldalas dokumentummal jelent meg az állásinterjún

Különösen annak fényében megsüvegelendő a mostani teljesítmény, hogy egy évvel ezelőtt a csapat úgy lett hetedik a bajnokságban, hogy a bajnok Manchester United 28 pontot vert rá, de a még a BL-selejtezős negyedik helyet megcsípő Arsenal is tizenkettővel többet gyűjtött. Ha a mostani kiugrás miértjét keressük, vissza kell mennünk az időben 2012 nyaráig, ekkor váltotta a kispadon Kenny Dalglisht Brendan Rodgers.

Amikor Rodgers leült tárgyalni a vezetőséggel, egy 180 oldalas dokumentumot tett le az asztalra, amelyen állítása szerint 15 éve dolgozott. Az volt benne, hogy milyen koncepcióval, hogyan szeretné átalakítani a klubot. Rodgers meggyőzte a terveivel a vezetőket, szabad kezet kapott, és kezdésnek megszabadult pár rutinos játékostól: Dirk Kuyt, Maxi Rodriguez, Craig Bellamy és Alberto Aquilani is ezen a nyáron távozott, az érkezők átlagéletkora pedig mindössze 22 év volt. A mostani idényben főszereplővé váló Sturridge, Coutinho és Sterling is Rodgers révén került a klubhoz, utóbbit 17 évesen hozta fel az ifiktől.

Az északír edző, aki miatt újra komolyan kell venni a Liverpoolt Forrás: AFP/Carl Court

Az edző egyik alaptézise éppen a fiatalok beépítése volt, a másik a látványos játék. Rodgers az előző csapatánál, a Swansea-nál is meghonosított, sok passzra, sok labdatartásra épülő játékstílust alkalmazza, de az első évben ez még nem hozta meg a kívánt eredményt. Belátta, némileg át kell formálni játékot, és a csapat a mostani szezonban már sokkal direktebb, gólratörőbb, ez a statisztikákból is látszik.

Nem csak Suárez érdeme a gólcunami

Az előző szezonban meccsenként 432-szer passzoltak a játékosok, idén 417-szer, ez mutatja, hogy kevesebb lett a labdabirtoklás, viszont a csapat jóval hatékonyabb a kapu előtt: a tavalyi 43 százalékos helyzetkihasználásból idén 50 százalékos lett, ami a második legjobb a Premier League-ben - írta a héten megjelent elemzésében a Liverpool Echo. A passzolós stílust azért nem hagyta el a Pool, a Cardiff elleni második gólt például egy olyan akció előzte meg, amely 24 átadásból épült fel.

A legszembeötlőbb változás a Rodgers-érában a gólok számának ugrásszerű növekedése. A csapat az érkezése előtt 47 góllal zárta az idényt, tavaly ezt huszonnéggyel sikerült felülmúlni, idén pedig már januárban eljutott a Liverpool 47-ig, és jelenleg 93-nál jár – ez meccsenként 2,74-es átlag -, ami máris klubrekord. A 93 gólból tizenegy esett szöglet és ugyanannyi szabadrúgás után, ez összesen tizeneggyel jobb, mint a tavalyi termés a pontrúgásokat tekintve, szóval a csapat tényleg minden téren odateszi magát.

Sok összetevője van annak, hogy a Liverpool ennyire félelmetes gépezetté vált, és ennek csak az egyik vetülete, hogy Luis Suárez hatalmas átalakuláson ment át, és a balhéit maga mögött hagyva ontja a gólokat, és gólpasszokat – 29-szer talált be, és 21 gólt készített elő. A Sturridge, Coutinho duó leigazolása is látványosan megdobta a csapat tűzerejét, a jövetelük előtti 21 találkozón 1,62 volt a Liverpool gólátlaga, majd az érkezésük utáni 17 meccsen ez 2,17-re nőtt.

És akkor még nem beszéltünk Sterlingről, aki 19 évesen elképesztő szezont produkál, nyolc gólnál jár, ez hattal több annál, amennyit tavaly szerzett. A Manchester City elleni megmozdulása, ahogy beindult, két lövőcsellel a védőt, majd Hart kapust is átverte, majd az üres kapuba emelt, klasszis megoldás volt. Rodgers igazolva láthatja azt a döntését, hogy a szélről a két csatár mögé vezényelte.

Sterling az idény talán legnagyobb felfedezettje Forrás: AFP/Andrew Yates

Gerrardból Pirlo lett, és ez is bejött

Nemcsak emiatt veregetheti meg a saját vállát az edző, hanem azért is, mert új pozíciót talált Gerrardnak: visszavitte a védelem elé mélységi irányítónak, átalakítva ezzel a középpályát. A kapitánynak már nem kell annyit fel-le loholnia, megteszi ezt helyette a fiatal Henderson, de remek rúgótechnikájával hosszú indításokkal dobhatja akcióba a csatárokat.

A 23 éves Henderson robotüzemmódban játszotta végig a szezont, az eddigi 34 bajnokiból csak egyszer cserélték le, a Manchester City ellen azonban a 93. percben piros lapot kapott, így a hátralévő négy fordulóból hármat ki kell hagynia. Henderson fejlődését mutatja, hogy a mostani szezonban 60 kulcspassza volt, ez csak öttel kevesebb, mint amennyit az előző két idényben összesen kiosztott, és Gerrard hátrébb vezénylésével az ő feladata elvégezni a piszkos munkát a támadó szellemű társak mögött. Hasonlóan nagy utat tett meg Flanagan: kétszer annyi párharcot nyert a szezonban, mint az előzőben, miközben kevesebbszer szabálytalankodott, és többször szerelte az ellenfelet.

A Liverpool tízes győzelmi sorozattal a háta mögött megy neki a vasárnapi, Norwich elleni bajnokinak, amelyen a közelmúltat tekintve nincs sok félnivalója, mivel a Kanárik elleni legutóbbi négy meccset összesen 18-3-as gólkülönbséggel (5-1, 5-0, 5-2 ,3-0) tudta le.

A csatár nyugtatja a szurkolókat

Rodgers azonban óvatos, és példának a szerdai meccseket hozza fel, amikor a Manchester City hazai pályán csak 2-2-t játszott az utolsó Sunderlanddal, a Crystal Palace pedig idegenben leckéztette meg a BL-helyre hajtó Evertont. "Mindig csak az éppen aktuális feladatra koncentrálunk, nem tekintünk túlságosan előre. A szerdai meccseknek komoly üzenete van számunkra, de a stílusunkon nem változtatunk, továbbra is félelem nélkül lépünk pályára, legyen az ellenfél akár a Manchester City, akár a Norwich. Hogy a játékosok hogyan viselik a nagy nyomást? Nem hiszem, hogy most kisebb vagy nagyobb lenne a nyomás rajtuk, mint akár a szezon elején. Ez a Liverpool, itt mindig azt várják el, hogy sikeres legyél" – mondta az edző.

Ha a játékosokon nem is, a szurkolókon érezni a várakozást. A fiatalabb drukkerek, akik eddig maximum másoktól hallották és videofelvételeken látták, milyen volt, amikor megőrült a város, most hétről hétre megtapasztalják a felfokozott hangulatot. "Normális dolog, hogy a szurkolók izgatottak, és a bajnoki cím esélyeit latolgatják. Amikor a családommal vásárolok, folyton szurkolókba botlom, akik egyből a bajnoki címről kérdeznek. Azt szoktam mondani nekik, hogy nyugodjanak meg, és ne aggódjanak, megteszünk mindent, amit csak tudunk. A játékosok szempontjából az a legjobb, ha nem mélyedünk el az elemzésekben, mert csak megzavarhat minket" – mondta Suárez, aki igyekszik függetleníteni magát a körülményektől, és nem követi, miket írnak róluk az újságokban és az interneten.

Nagyobb bravúr, mint a 0-3-ról megnyert BL-döntő

A klubot korábban játékosként és edzőként is szolgáló Phil Thompson úgy látja, ha a csapat megnyeri a bajnokságot, az nagyobb bravúr lesz, mint amikor Gerrardék 2005-ben 0-3-as félidő után behúzták a BL-döntőt a Milan ellen. "Az az isztambuli döntő szenzációs emlék, és nem is szeretném alábecsülni az értékét, de az egy meccs volt, ez pedig egy hosszú sorozat. Elképesztő lenne, ha végül sikerülne megnyerni az aranyat. Amit Brendan tett, ahogy a taktikát kitalálta, ahogy a játékosokat kezeli, és ahogy a fiatalok, Sterling, Flanagan és Allen karrierjét sínre tette, az páratlan. Nem csak az az érdeme, hogy a hetedikről az első helyre repítette a Liverpoolt, hanem az is, hogy olyan stílusos focit játszik a csapat, amelyre mindenki felkapta a fejét, és komolyan vesz minket" – hangzott Thompson elemzése.

A már idézett Lawrenson egészen a City elleni meccsig úgy érezte, a Liverpool el fogja a bukni a bajnokságot, de a 3-2-es győzelem után megváltoztatta a véleményét. „A csapat jól reagált Suárez előző idényből áthúzódó, ötmeccses eltiltására, átvészelte Sturridge sérülését, és képes volt talpra állni a váratlan – Southampton, Hull -, valamint a rangadókon elszenvedett – Chelsea, Arsenal, Manchester City – vereségek után" - sorolta Lawrenson, aki játékosként ötször volt bajnok a Liverpoollal, éppen ezért átérzi Gerrard könnyeit, aki nyert már BL-t, UEFA-kupát, FA-kupát és Ligakupát is, a bajnokságban azonban nincs még aranya, ezüstje is csak egy.

Gerrard gyűjteményéből nagyon hiányzik a bajnoki cím Forrás: AFP/Paul Ellis

Külön motiváció lehet, hogy a szokatlanul gyenge szezont futó nagy rivális, a Manchester United messze le van maradva. Alex Ferguson, a MU legendás menedzsere azt mondta 2002-ben, hogy számára a legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy a Liverpoolt kiüsse a nyeregből. Fergie teljesítette, amit vállalt: amikor 1986-ban átvette a csapatot, a Liverpool 16-7-re vezetett a bajnoki címeket tekintve, most 20-18 az állás a United javára. Csak Suárezéken múlik, közelebb kerül-e a Liverpool a MU-hoz.

A feladat adott, 10 pontot kell szerezni a hátralévő négy meccsen. És Ferguson már nincs útban.

A Liverpool-Chelsea lehet a bajnoki döntő

Az állás:
1. Liverpool 77 pont/34 meccs
2. Chelsea 75 pont/34 meccs
3. Manchester City 71 pont/33 meccs

A bajnokesélyesek hátralévő meccsei:

Liverpool: Norwich (idegenben), Chelsea (otthon), Crystal Palace (i), Newcastle (o)

Chelsea: Sunderland (o), Liverpool (i), Norwich (o), Cardiff (i)

Manchester City: West Bromwich (o), Crystal Palace (i), Everton (i), Aston Villa (o), West Ham (o)