Társoldalunk:

Bartalis triplájával vertük Dél-Koreát

2014.04.20. 15:25

A magyar jégkorong-válogatott 7-4-re győzte le a házigazda Dél-Koreát a divízió 1/A világbajnokság első fordulójában. A magyar csapat vezére a mesterhármasig jutó Bartalis István volt. 

Mindkét válogatott idegesen kezdett, tapogatózással telt az első tíz perc. A csapatok kevés helyzetet tudtak kialakítani, inkább csak átlövésekkel próbálkoztak, de azért a magyar válogatott aktívabb volt. Először a kapuvasat találtuk el, aztán nem tudtuk gólra váltani a kettős emberelőnyünket sem, végül Bartalis törte meg a jeget, aki a kapuba kotorta a Vas Márton lövése után kipattanó korongot.


A gól nagyon jól hatott a magyar csapatra, sokkal agresszívebben és kombinatívabban kezdtünk játszani, és az emberelőnyöket is jól használtuk ki, miközben Hetényi parádés védései stabillá tették a védekezésünket is.

A csapat lendületének az is jót tett, hogy Swift végleges kiállítást kapott a 25. percben, miután lekönyökölte Sebőköt. A magyar játékost ápolni kellett, majd lesegítették a jégről, és már vissza sem tért. Swift durva megmozdulásért viszont öt percig előnyben játszottunk, amit sikerült is kihasználni, Azari volt eredményes. 

Ezt követően gyors gólváltásba csapott a mérkőzés, Sofron szép cselek után lőtt óriási gólt. Azonban a negyedik találatunk után azonnal emberhátrányba kerültünk, amit ellenfelünk Radunske révén másodpercek alatt kihasznált. Mielőtt feltámadhatak volna a hazaiak, még a negyed vége előtt megszereztük az ötödik gólunkat is: Vas tette vissza a korongot a kapu mögül, Kovács érkezett, és a rövid sarokba lőtt. A negyed óriási Hetényi védésekkel ért véget, az eredmény ekkor 5-1 volt a javunkra.

Sofron István, Bartalis István és Kóger Dániel (b-j) a divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság Dél-Korea-Magyarország mérkőzésénForrás: MTI/Mudra László


A záró harmad úgy indult, hogy kiütjük Dél-Koreát: Bartalis a kör széléről ütött hatalmas gólt a bal felső sarokba, de Radunske, a honosított kanadai ismét visszahozta a koreai reményeket, mikor egy perccel később ő is duplázni tudott. A hazaiak ekkor kapust cseréltek, Szon Ho Szung lépett pályára, Dél-Korea pedig mindent egy lapra feltéve rohamozni kezdett. 


A hazaiak tempóváltására nem nagyon tudott reagálni a magyar válogatott, többször is beszoroltunk a harmadunkba, kicsit talán el is fáradtak a játékosok, így jobban érvényesült a dél-koreaiak gyorsasága. Előbb szépítettek, majd Li Don Ku lőtte ki a jobb felső sarkot a kék vonalról, amivel már 6-4 volt az eredmény. 

A meccs végén ismét emberelőnybe került Dél-Korea, levitték a kapusukat is. Hetényi hatalmas bravúrokkal őrizte a kétgólos előnyt, de mielőtt nagyon meleggé vált volna a helyzet, egy korongszerzést követően Bartalis iramodott meg a pakkal, és néhány méterről az üres dél-koreai kapuba lőtt, ezzel 7-4-re megnyertük a mérkőzést. Bartalis István három, a vb-újonc Azari Zsolt két góllal, míg Hári János három, Vas Márton két gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

1. forduló:
Magyarország-Koreai Köztársaság 7-4 (2-0, 3-1, 2-3)
gól: Bartalis (15., 41., 59.), Azari (18., 28.), Sofron (35.), Kovács (38.), illetve Radunske (36., 43.), Sin (48.), Li D. K (57.)

 

Az első napi eredmények alapján valószínűleg ez volt a legkönnyebb mérkőzése a magyar csapatnak. Rich Chernomaz szövetségi kapitány csapata magyar idő szerint hétfőn 9 órakor az ukrán válogatottal találkozik.

Korábban:
Japán-Szlovénia 2-1 (0-0, 0-1, 2-0)
gól: Obara (45.), Akimoto (54.), illetve Pavlin (39.)

Ausztria-Ukrajna 3-2 (2-1, 0-1, 0-0, 1-0), hosszabbítás után
gól: Heinrich (10., 13.), Lebler (62.), illetve Blagi (11.), Materuhin (33.)

Az állás: 1. Magyarország 3 pont (7-4), 2. Japán 3 (2-1), 3. Ausztria 2, 4. Ukrajna 1, 5. Szlovénia 0 (1-2), 6. Koreai Köztársaság 0 (4-7)

Az első két helyezett jövőre a csehországi elit vb-n, míg az utolsó 2015-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.