Társoldalunk:

A ManUnited kirúgta David Moyest

2014.04.22. 10:06

A Manchester United tíz hónappal kinevezése után kirúgta David Moyes vezetőedzőt, a klub hivatalos közleménye szerint a csapat irányítását nyárig a csapat veterán játékosa, Ryan Giggs veszi át játékosedzőként, nyártól pedig Louis van Gaal a legvalószínűbb jelölt a United kispadjára. 

A hétvégi, Everton elleni vereséggel biztossá vált, hogy a Manchester United jövőre nem indulhat a Bajnokok Ligájában, de nem a volt csapata elleni vereség miatt bocsátották el Moyest, hanem azért, mert szép lassan kihátrált mögüle minden támogatója. Utolsóként a csapat tulajdonosa, a Glazer család, amely az utolsó pillanatig tartotta magát, hiszen Moyest maga Sir Alex Ferguson választotta ki utódjának.

Az Everton elleni vereség után a board ellenszavazat nélkül döntött úgy, hogy Moyest hiba volt kinevezni, és nincs mire várni, mert egyszerűen nincs meg benne az, ami miatt érdemesnek találták a feladatra. A United 200 millió fontból erősíti meg a keretét a következő átigazolási időszakban, a vezetőség úgy döntött, ezt a pénzt nem bízzák Moyesra, akinek a nyári igazolásai sem igazán jöttek be Manchesterben.

Ennyi voltForrás: AFP/Ian Macnicol

Moyes 51 hivatalos meccsén 27 győzelem, 9 döntetlen, 15 vereség a mérlege a United élén, a bajnokságban előtte álló csapatok ellen lejátszott 12 meccsen mindössze egy győzelmet tud felmutatni.

Ezen kívül is negatív rekordok egész sorát döntötte meg rövid manchesteri pályafutása alatt. A United még soha nem végzett az ideinél alacsonyabb pontszámmal a Premier League-ben, 1978 óta a legrosszabb hazai mérleggel zárja a bajnokságot, a történetében először oda-vissza kikapott a Liverpooltól és az Evertontól is, de ami a legfontosabb:19 év után először lemarad a Bajnokok Ligájáról.