Elhunyt Tito Vilanova, a Barca volt edzője

Tito Vilanova
Barcelona's coach Tito Vilanova looks on during the Spanish league football match FC Barcelona vs RCD Espanyol at the Camp Nou stadium in Barcelona on January 6, 2013.
Vágólapra másolva!
Pénteken elhunyt Tito Vilanova, az FC Barcelona korábbi vezetőedzője – közölte a katalán klub. A 45 éves szakembert daganatos betegséggel kezelték, tavaly nyáron emiatt távozott a Camp Nouból.

Tito Vilanovát csütörtök este súlyos állapotban szállították kórházba. A többször kemó- és sugárkezelésen átesett szakember a múlt héten pénteken gyomorproblémái miatt jelentkezett be a kórházba, állapota odáig súlyosbodott, hogy csütörtök este sürgős műtétet hajtottak végre rajta.

2011 novemberében diagnosztizáltak nála fültőmirigyrákot, az első kezelések sikere után 2013 nyarán kénytelen volt lemondani barcelonai tisztségéről, mert nem sikerült legyőznie a betegséget.

Tavaly januárban, az Espanyol elleni városi derbin Forrás: AFP/Lluis Gene

Pep Guardiola segítőjeként részese volt a Barca aranykorának, majd a vezetőedző távozása után, 2011-ben diagnosztizált egészségügyi problémái ellenére rá bízták a csapat irányítását. Vilanovával 2012-ben rekordrajtot vett a Barcelona, ugyanis 19 bajnoki meccséből 18-at megnyert, de decemberben másodszor diagnosztizáltak Vilanovánál rosszindulatú daganatot, így New Yorkba utazott kezelésekre, ez idő alatt pedig segítője, Jordi Roura helyettesítette. A csapat végül 100 pontot gyűjtve így is fölényesen, az ősi rivális Real Madridot 15 ponttal megelőzve lett bajnok.

A klub 2013 nyarán döntött úgy, hogy Vilanova állapota miatt Tata Martinót nevezi ki a csapat élére.

Vilanova halála után több régi ellenfele is kifejezte együttérzését a családdal, a Real Madrid védője, Sergio Ramos is üzent, José Mourinho pedig azt mondta: "Ez egy szomorú nap a futballnak, a Barcelonának, de mindenekelőtt a családjának és barátainak. Minden chelsea-s nevében a legmélyebb részvétemet küldöm nekik ebben a roppant nehéz órában."

A Football Italia című portál arra emlékeztetett, hogy Vilanova napra pontosan a juventusos Andrea Fortunato halálának az évfordulóján hunyt el. A középpályás 1995-ben, 23 évesen maradt alul a leukémiával vívott küzdelemben.

Guardiola ikertestvére

Vilanova és Guardiola 1984-ban ismerkedtek meg, amikor együtt játszottak az FC Barcelona utánpótlás-központjában, a La Masíában. A pályán a két évvel fiatalabb Guardiola egyértelműen tehetségesebb volt, sikeres karriert futott be, Vilanova viszont tétmérkőzésen sohasem lépett pályára a Barcában. Később viszont edzőként visszatért a klubhoz, és előbb az utánpótlásnál dolgozott, majd amikor Guardiolát kinevezték a B csapat élére, akkor Vilanovát hívta segítőjének.

A duó nagyon sikeresnek bizonyult, leginkább azért, mert rendkívül hasonló módon gondolkodtak a futballról: egyik játékosuk, Thierry Henry egyenesen Guardiola ikertestvérének nevezte Vilanovát. A közvélemény elsősorban Guardiolát ismerte el, hiszen ő volt a vezetőedző, neki tulajdonították a taktikai újításokat.

Guardiolával (balra) tökéletes párost alakítottak Forrás: AFP/Lluis Gene

Azonban a bennfentesek tisztában voltak azzal, hogy Vilanovának is mennyire fontos szerepe volt például abban, hogy Messi nem a csatársorban játszott, hanem kicsit hátrébbról indult, az angoloknál ezt a posztot hívják hamis kilencesnek. "Pep hagyta, hogy elmondjam a véleményem, így semmilyen szempontból nem éreztem másodlagosnak magam. A külvilág felé legtöbbször ő kommunikált, de minden döntést közösen hoztunk meg" – mesélte Vilanova.

Az, hogy Vilanova kinevezték vezetőedzőnek, szinte semmi változást nem jelentett. "Semmiféle változást nem érzek. Ugyanazokkal az edzőkkel dolgozunk, mint korábban, a gyakorlatok a megszokottak, az egyetlen különbség, hogy már nem Guardiola, hanem Vilanova mondja ki a végső szót" – mondta Lionel Messi.

A Barca-hívek egy része szerint Vilanova jobban meccselt Guardiolánál, azaz hatékonyabban tudott belenyúlni a mérkőzésekbe, az előző szezon elején, a Granada ellen például Xavit csereként küldte pályára, aki a hajrában gól nélküli állásnál bombagóllal szerzett vezetést.

A halálhír bejelentése után a közösségi portálokon szinte azonnal rengetegen lerótták a tiszteletüket Vilanova előtt, többek közt a Liverpool és a Milan csapata, de a Forma-1-es vb-címvédő Sebastian Vettel is.

A Barca-szurkolók péntek este a Camp Nou-stadion előtt emlékeznek Tito Vilanovára.