Társoldalunk:

Megtörik-e a magyar edző 52 éves átka?

2014.05.14. 18:31

Tíz nappal az összmadridi BL-döntő előtt szerda este az Európa Liga-trófea a tét. A Benfica megpróbálja végre lerázni magáról egykori magyar edzője, Guttmann Béla átkát. A Sevilla kétszer is megnyerte már a sorozatot, de most végig kellett rágnia magát a teljes sorozaton, egészen a legelső selejtezőtől.

Véget lehet-e vetni egy átoknak egy engesztelésnek szánt szoborállítással? A szerda esti Európa Liga-döntőre készülő Benfica szurkolóit, még azokat is, akik egyébként csak nevetnek a babonákon, most bizonyára erősen foglalkoztatja ez a kérdés.

Ötvenkét éve tart a Benfica pechszériája. A legsikeresebb portugál csapat 1962 óta hét európai kupadöntőt bukott el - ennyi elveszített finálét csak a Juventus tud felmutatni az európai klubfutballban.

Mindezért pedig egy magyar edzőt szokás okolni. A csapattal 1961-ben és 1962-ben is BEK-et nyerő Guttmann Béla a második siker után prémiumot kért, de a klub ezt megtagadta. Guttmann sértődötten elviharzott, de előtte még odavágta: "Száz évig nem nyertek majd BEK-et!"

Azóta a Benfica a BEK-ben öt, az UEFA-kupában/Európa Ligában további két döntőt vesztett el - a legutóbbit épp tavaly, a Chelsea ellen -, a rontás tehát nem is csak a legrangosabb kupában fog. A klubvezetők a jelek szerint hajlandók a békülésre, legalábbis idén februárban, a klub alapításának 110. évfordulóján a stadion mellett szobrot állítottak az 1981-ben elhunyt Guttmann-nak. A 220 centi magas alkotás a 2004-ben, meccs közben elhunyt Fehér Miklós mellszobra mellé került.

Veretlenül érhetnek célba

Szerda este, a Sevilla ellen kiderül, ez elég-e a rossz sorozat megtöréséhez. Mindenesetre ha a Benfica nyer, nemcsak megtöri a Guttmann-átkot, de egy ritka különlegességgel is büszkélkedhet: mivel tíz nap múlva a stadionjában rendezik a Bajnokok Ligája-döntőt, kis ideig mindkét trófeát birtokolná.

Jorge Jesus csapata az első az EL történetében, amely veretlenül jutott döntőbe, míg a Sevilla bravúrja, hogy a sorozat legelejétől, azaz három selejtezőkörön át küzdötte magát idáig. Korábban két csapat döntőzött így: a Fulham elbukott, az Atlético Madrid nyert.

Az esti meccs esélyese kétségkívül a Benfica, elvégre simán megnyerte a portugál bajnokságot, és bár a hétvégén kikapott a Portótól az örökrangadón, előtte tizenkét tétmeccsen át veretlen volt. A Sevilla csak ötödik a Primera Divisiónban, ráadásul az utolsó négy meccséből hármat elvesztett, egyszer ikszelt, és mindössze két gólt lőtt.

Jorge Jesus, a Benfica és Unai Emery, a Sevilla edzőjeForrás: AFP/Francisco Leong

A két csapat 1957-ben egymással játszotta a mindkettő számára első nemzetközi kupameccset, a BEK selejtezőjében. Az oda-visszavágós párharcot a Sevilla nyerte, a hazai 3-1 után nem esett gól a lisszaboni visszavágón. Az azóta eltelt közel fél évszázadban viszont egyszer sem játszottak egymással.

Azóta a Benfica vált sikeresebbé, ám a Sevilla hatékonyabb: a portugál csapatokkal szembeni mérlege jobb, mint a Benfica spanyolok elleni eredményei: az előbbi 8 győzelem, 3 döntetlen, 5 vereség, 27-18-as gólkülönbséggel, az utóbbi 5-7-10, 25-35.

A Sevilla a döntőkben is jobb. Mindkét csapat két európai kupát nyert, ám a spanyolok ezt elvesztett döntő nélkül hozták, egyszerűen csak megvédve az előző évi UEFA-kupa-győzelmüket 2007-ben.

A Benfica kétszeres BEK-győztes (szintén gyors egymásutánban, 1961-ben és '62-ben nyert), amivel ugyan kivívta a helyét Európa nehézsúlyú csapatai közt, de azóta hét európai kupadöntőt is elbukott.

Kevin Gameiro a Sevilla házi gólkirálya az EL-ben, Rodrigo Moreno spanyol U21-es Európa-bajnokForrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A mezőny legeredményesebb és legrutinosabb játékosa is benficás lesz: Oscar Cardozo már 33 gólt lőtt európai kupameccseken, míg Luisao 107 ilyenen lépett pályára. A Sevillából Ivan Rakitic emelhető ki, aki a legtöbb, 13 meccsen játszott ebben a sorozatban.

A két edző az elmúlt idényben már meccselt egymással: Unai Emery akkor a Szpartak Moszkvát vezette Jorge Jesus Benficája ellen a BL csoportkörében. Mindkétszer a hazaiak nyertek, a moszkvai 2-1-et egy lisszaboni 2-0 követte.

Jesusnak a döntő lesz az ötvenedik európai kupameccse, és ő az egyetlen Benfica-edző, aki két egymást követő évben európai kupadöntőbe juttatta a csapatot. Leszámítva persze Guttmann Bélát.

Guttmann hipnotikus hatalma
"Az edző olyan, mint egy oroszlánszelídítő. Abszolút hatalma van az állatok felett, a porondon ő vezényli a show-t - magabiztosan, a félelem legcsekélyebb jele nélkül" - szólt Guttmann ars poeticája. "De abban a pillanatban, hogy hipnotikus hatalma gyengülni látszik, vagy csak a leghalványabb félelem is tükröződik a szemén, elveszett."

Guttmann sohasem várta meg, hogy eljöjjön ez a pillanat. Az 1953/54-es szezon felénél a sztárokkal (Nordahl, Liedholm, Schiaffino, Maldini) teletűzdelt AC Milan csábította magához. Első évében behozta harmadiknak a csapatot, a másodikban pedig a tabella élén állt 19 forduló után, mikor kirúgták. "A vezetőség kirúgott, pedig nem vagyok sem bűnöző, sem homoszexuális. A viszontlátásra!" - mindössze ennyit mondott az összegyűlt újságírók legnagyobb megdöbbenésére a távozásakor. Innentől kezdve minden egyes szerződésébe belefoglaltatta: a vezetőség semmilyen indokkal nem rúghatja ki, amíg a csapat vezeti a tabellát.

Guttmann heves természetű individualista volt, aki elutasít minden tekintélyt. Életét jól példázza válogatottságának története. 1924-ben bekerült a párizsi olimpiára utazó csapat keretébe, de már a nem megfelelő felkészülés során felemelte a hangját. A kiutazó keretbe aztán több hivatalnok és tisztviselő került, mint ahány játékos. A csapat szállása egy, a Montmartre-hoz közeli hotelben volt, ami ideális volt a vezetőség késő éjszakáig tartó szórakozásához, de kevésbé szolgálta a pihenésre vágyó játékosok kényelmét. Tiltakozásképpen Guttmann néhány társával együtt patkányvadászatra indult a hotelben, és sikerült is néhány állatot becserkészniük, amiket a farkuknál fogva a vezetőségi szobák kilincsére akasztottak. Soha többet nem volt válogatott.