Bajnok az Atlético Madrid

foci, spanyol foci, Atlético Madrid, Diego Godín, Thibaut Courtois
SPAIN, Barcelona : Atletico Madrid's Uruguayan defender Diego Godin (down) and Atletico Madrid's Belgian goalkeeper Thibaut Courtois celebrate their Spanish league title at the end of the Spanish league football match FC Barcelona vs Club Atletico de Madrid at the Camp Nou stadium in Barcelona on May 17, 2014. Atletico Madrid claimed their 10th Spanish league crown today but first in 18 years after coming from behind to draw 1-1 away at title rivals Barcelona. AFP PHOTO/ LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid nyerte a 2013-14-es spanyol labdarúgó-bajnokságot, miután az utolsó fordulóban 1-1-re végzett a Barcelonával a Camp Nouban. A madridiak 10. bajnoki címüket szerezték, 1996 óta az elsőt, de mióta Diego Simeone 2011 telén átvette a csapatot, ez már az ötödik fontos trófeája az Atlétinek. 

Eredmény, Primera División, 38. forduló:
Barcelona - Atlético Madrid 1-1 (1-0) - az élő közvetítés
Barcelona, Nou Camp, 100 ezer néző
v.: Antonio Mateu
Barcelona: Pinto - Dani Alves, Piqué, Mascherano, Adriano - Fabregas (Xavi, 77.), Busquets (Song, 57.), Iniesta - Sánchez, Messi, Pedro (Neymar, 62.)
Atlético: Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luis - Arda Turan (Raúl Garcia, 23.), Gabi, Tiago, Koke - D. Villa, D. Costa (Adrián, 16., Sosa, 72.)
gól: Alexis Sánchez (34.), illetve Godin (49.)
sárga lap: Piqué (5.), Messi (45+3.), Busquets (45+3.), illetve Godin (36.), Tiago (37.), Filipe Luis (70.)

Bődületes iramban kezdődött a spanyol bajnoki címről döntő mérkőzés, de nem csak a Barcelona, hanem az Atlético Madrid is támadólag lépett fel. Az ígéretesen induló meccs bő félóra alatt úgy nézett ki, el is dől, hiszen a vendégek Alexi Sánchez szenzációs gólja előtt két kulcsjátékosukat is elveszítették sérülés miatt.

Simeone a magasban Forrás: AFP/Lluis Gene

A 16. percben Diego Costa volt kénytelen cserét kérni, a 23. percben pedig Arda Turan ült tehetetlenül a földön jelezve, hogy nem tudja folytatni. Az Atlético jövő hétvégén BL-döntőt játszik a Real Madrid ellen, a két játékos kiesése nemcsak a bajnoki cím megszerzését, de a Bajnokok Ligája döntő megnyerését is elég távol sodorta a madridiaktól.

Aztán a 33. percben érkezett Alexis Sánchez, aki éles szögből elképesztően nagy gólt ragasztott a rövid felső sarokba (1-0). A találatról valószínűleg minden magyarnak Zlatan Ibrahimovic gólja jutott eszébe.


A Barcelona uralta a továbbra is remek iramú mérkőzést, de az Atléti a szokott fegyelmezettséggel védekezett, és szórványosan el-eljutott a Barca kapujáig is. A második félidőre rendezte a sorokat a vendégcsapat, az erős kezdés alig öt perc alatt meg is hozta az egyenlítést: Diego Godin érkezett jól egy szögletre, és bal alsóba bólintott (1-1).


Az egyenlítés a Barcát fogta meg, az Atléti percei következtek, ráadásul a katalánok is elveszítettek sérülés miatt egy kulcsembert: az 57. percben Sergio Busquets kért cserét. A Barca a hajrához közeledve újra átvette a játék irányítását, pályára lépett Neymar is, de csak egy Messi-lesgól jött össze. Az utolsó percekben komoly nyomás alatt tartotta az Atléti kapuját a Barcelona, de igazi helyzetig sem jutott, maradt az 1-1, és ezzel bajnok lett az Atlético Madrid. A Barcelona szurkolói felállva tapsolták meg a friss bajnokcsapatot.

Courtois kapus és a gólszerző Godín öröme Forrás: AFP/Lluis Gene

Az Atlético Madrid története 10. bajnoki címét szerezte, 1996 óta először végzett a spanyol bajnokság első helyén. Diego Simeone 2011 decemberében vette át a csapatot, azóta nyert egy Európa Ligát, egy európai és egy spanyol Szuperkupát, egy Spanyol Kupát, a Barca ellen pedig most egy bajnoki címet. És még hátra van a lisszaboni Bajnokok Ligája-döntő a Real Madrid ellen.