Vágólapra másolva!
Orbán Viktor jövőre is NB I-es meccsen szotyizhat a Pancho Arénában a nevére szóló széken, miután a Puskás Akadémia sikeresen teljesítette a célt, és bennmaradt az NB I-ben. Mindez nem ment volna az NB II-ből feljutó csapattal, az akadémia által nevelt focistákkal – kellettek hozzá NB I-es és válogatottrutinnal felvértezett játékosok, továbbá olyan bravúrok, mint az FTC legyőzése vagy a Győr elleni döntetlen.

Amikor a videotonos Haraszti Zsolt elsőre nem túl veszélyesnek tűnő szabadrúgása egy göröngyön megpattanva a Mezőkövesd kapujában kötött ki, nemcsak az dőlt el, hogy az újonc borsodiak elbúcsúznak az NB I-től, hanem az is, hogy a másik elsőéves, a hat forduló óta nyeretlen, és ezeken a meccseken mindössze egy pontot szerző Puskás Akadémia bennmarad az élvonalban.

Az 1800 fős Felcsúton tehát nagy lehet a boldogság, a 3,8 milliárdból felhúzott, valóban pazar látványt nyújtó Pancho Arénában jövőre nem a Gyirmót és az Ajka lesz a vendégcsapat, hanem a Fradi, az Újpest és a többi NB I-es klub. Az Orbán Viktor által alapított akadémia csapata 2013 nyarán tízpontos előnnyel nyerte meg az akkor még kettébontott NB II Nyugati csoportját, a keretet a feljutásnál még főleg az akadémiáról kikerült játékosok alkották. Igaz, már akkor is voltak ott olyan rutinos, NB I-et is megjárt arcok, mint Polonkai Attila vagy Szakály Dénes, akik Fehérváron nem kellettek, a gyakorlatilag fiókcsapatként kezelt felcsútiaknál viszont elfértek.

A társak által dobált Polonkai az NB II-ben is meghatározó játékos volt a felcsútiaknál Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A feljutás nyarán a Videoton sok játékossal erősítette meg a kistestvért, többek között az U20-as vb-bronzérmes csapatban szereplő Szekeres Adrián, az Izraelből a háborús helyzet miatt hazatérő Lencse László is Fehérvárról érkezett, de az újonc a többi NB I-es csapatból is szemezgetett, az MTK-s Tischler Patrikot 200 ezer euróért (60 millió forint) vásárolták ki a szerződéséből, és sikerült leigazolni a Debrecen válogatott karmesterét, Czvitkovics Pétert is.

Naivitás volt azt hinni, hogy a felcsútiak csupa akadémistával vágnak majd neki az NB I-nek, de azt azért furcsa volt látni, hogy egy utánpótlására büszke klubnál a Diósgyőrből távozó, akkor 33 éves Francisco Gallardót és a 30 éves Czvitkovicsot tartják nagy fogásnak.

A keret későbbi alakulásából is az látszott, hogy a csapatnak fontosabb az NB I-es tagság, mint az, hogy minél több akadémista kapjon játéklehetőséget. A télen érkezőkkel kiegészülve jelenleg a Transfermarkt.de statisztikája alapján 25,6 év a Puskás átlagéletkora, amivel a csapat a nyolcadik legidősebbnek számít az NB I-ben, a hagyományosan a fiatalokra építő Haladás és MTK mellett a Diósgyőrnek, a Pécsnek, az Újpestnek, a Kaposvárnak, a Honvédnek és a Kecskemétnek is fiatalabb a kerete.

Orbán Viktor az NB II-ben is rendszeresen járt a meccsekre Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Felcsút 1,21 gólt lőtt meccsenként, és 1,75-öt kapott, hazai pályán 18, idegenben 10 pontot gyűjtött, előbbi listán a 11., utóbbin viszont csak a Mezőkövesdet és a Kaposvárt, vagyis a két kiesőt előzi meg. A hazai meccseit az utolsó három kivételével Fehérváron játszotta, ahova alig kísérte el szurkoló, így nem csoda, hogy 600 alatt volt az átlagnézőszáma, ezzel sereghajtó volt az NB I-ben.

A Pancho Arenába költözve aztán megugrott a nézőszám, a Videoton elleni megyei rangadót 3600-an, a Győr elleni meccset 3300-an látták a helyszínen, és az újdonság varázsa miatt jó ideig még tarthatónak tűnik a telt ház – 3900 néző – körüli állapot. Az új stadionban egyelőre nyeretlen a csapat, a Debrecen elleni meccset pedig le sem tudták játszani, mert a hatalmas esőzés miatt állt a víz a pályán.

A tavasz egyébként remekül sikerült, az eddig lejátszott 13 meccsen 15 pontot gyűjtött a csapat, amivel az idény második felét nézve a 12., ezzel megelőzi például a Honvédot, és csak két góllal marad el az eggyel több meccset letudó Újpestnél. A kezdet azonban sokkal nehezebb volt.

Megfogyatkoztak a fiatalok

A Puskás Akadémia első NB I-es bajnokiján, a Pápa elleni 1-1 alkalmával a Hajdúch – Vaszicsku, Aposztolopulosz (Tamás, 56.), Tóth I B. (U. Nikolic, 46.), Farkas N. Vachtler, Polonkai, Baracskai, Gajdos, Bertus (Tischler, 46.) Zsolnai csapat játszott, vagyis ekkor még jórészt az NB II-es mag lépett pályára. Benczés Miklós edző azon örvendezett a találkozó után, hogy hat akadémista is játszott a csapatban, mert "az ő fejlődésük szempontjából is fontos volt ez a meccs".

Az akkori tizennégy játékos közül Hajdúch, Vaszicsku, Tóth I Balázs, Polonkai, Tischler és Tamás Márk maradt alapember, a hatból így csak két akadémista ragadt meg a kezdő közelében, az első bajnokin pályára lépők közül többen pedig már a télen távoztak (Baracskai a Videoton II-be, Gajdos a Békéscsabához, Vachtler a Balmazújvároshoz, Zsolnai Szolnokra).

A pápai pontszerzést három vereség követte, majd az ötödik fordulóban jött a történelmi pillanat, az első győzelem, a Kaposvár 1-0-s legyűrésével, amit 500-an néztek végig a fehérvári Sóstói-stadionban. A csapatok viszonylag jó iramban futballoztak, de komoly helyzet alig akadt. A folytatásban visszaesett a játék színvonala, szinte teljesen eseménytelenül zajlott a második félidő, de az utolsó percben az újonc Puskás Akadémia gólt szerzett – állt az MTI tudósításában.

Ezen a meccsen a Somodi – Tamás M., Wague, Szekeres A., Farkas N. – Gallardo (Bertus, 92.), Tóth I B., Polonkai, Czvitkovics (Zsolnai, 75.) – Lencse (Molnár T., 69.), Tischler felállásban lépett pályára a Puskás Akadémia, a középpályán négy 30 fölötti játékossal, elöl pedig két fiatal, de komoly NB I-es rutinnal felvértezett támadóval. A Kaposvár elleni siker után három zakó következett, így 8 forduló után 4 ponttal a 15. helyen állt a csapat, aztán 3-1-re elkapta az Akeem Adams infarktusa miatt láthatóan padlóra került Fradit, majd lendületből győzött Pécsen is.

Féltávnál 13 ponttal a kiesést jelentő utolsó előtti helyen állt a Puskás Akadémia, az első két kört leszámítva csak kétszer tudott elmozdulni a 14-15. helyről. A tavaszról előrehozott két fordulóban négy pontot szerzett, így a felcsútiak nyugodtabban vonulhattak a téli pihenőre, mivel két ponttal megelőzték a veszélyben lévő MTK-t. A télen nagy mozgás volt a klubnál, sokan elmentek, és jöttek újabb válogatott játékosok, a korábban Törökországban, Belgiumban és Hollandiában is légióskodó Tóth Balázs, valamint Vaskó Tamás személyében, sőt, később az Újpesten körül kívül került Szélesi Zoltán is Felcsúton kötött ki.

Ha csak a gólokat nézzük, akkor a Lencse, Tischler duó tette a legtöbbet azért, hogy Orbán Viktor jövőre is NB I-es meccset nézhessen a névre szóló helyén, ketten együtt 24 gólt szereztek, rajtuk kívül nem volt olyan, aki kettőnél több találatot jegyzett volna. A felcsútiak a Pápa, a Kaposvár és a Pécs elleni meccsekre is jó szívvel emlékeznek majd, mert ezeken összesen 12 pontot szereztek, a Honvéd és a Videoton ellen viszont van mit javítani a mérlegen, a kispestiek 3-0-ra és 4-0-ra, a fehérváriak 3-0-ra és 3-1-re verték a Puskást, vagyis a Videoton által ajándékozott pontokról szóló összeesküvés-elméletek tévesnek bizonyultak.

Lencse oroszlánrészt vállalt a bennmaradásban a góljaival Forrás: MTI/Beliczay László

Így sem telt el botrány nélkül a szezon, a Honvéd elleni hazai, egyébként 4-0-ra elvesztett mérkőzésen a felcsúti biztonsági emberek nem engedték kirakni a kispesti szurkolók "Puskás, Kispest, Hungary" feliratú transzparensének első szavát.

"Csak annyit mondtak, hogy a felcsúti vezetőség határozott kérése volt, hogy ne engedjenek semmilyen Puskás nevét tartalmazó transzparenst kitenni, mert ez az ő csapatuk neve. Az volt az utasítás, hogy a Puskás név használata tilos" – nyilatkozta akkor az esetről beszámoló Origónak az egyik kispesti vezérszurkoló. A Honvéd szurkolótábora többször is szót emelt a Puskás-örökség Felcsútra költöztetése ellen, a Puskás Akadémia pedig közleményben reagált az esetre, amelyben politikai provokátoroknak nevezték a kispesti drukkereket, arra azonban nem adtak választ, miért vetették le a Puskás feliratú drapériát.

Az alapcélt tehát teljesítette a Puskás Akadémia, a bennmaradás, ha nem is simán, de összejött – az igazi vízválasztó azonban a következő szezon lesz. A tapasztalatok szerint az újoncoknak nehezebb a második idényben megragadniuk az élvonalban, mint a debütáló évben, amikor még tart a feljutás utáni lendület.