Vágólapra másolva!
A magyar fociválogatott szövetségi kapitánya, Pintér Attila kapott hideget-meleget a finnek elleni győri vereség után, de most itt a lehetőség, hogy a dánok ellen kiköszörülje a csorbát. Az előjelek biztatóak, egy kimondottan nyerő szellemű csapatot is összeállíthat.

Március 4-én Győrben, Pintér Attila szövetségi kapitány debütáló mérkőzésén a magyar válogatott 2-1-es vereséget szenvedett Finnországtól, a meccs végén a közönség fütyült, a beígért harcosság nem volt érzékelhető, de még csak nem is volt szerethető a csapat a mutatott játék alapján.

Csütörtökön este 20.15-kor egy újabb északi csapat ellen bizonyíthat az együttes, és az előjelek kimondottan jók, még akkor is, ha Pintér Attila nagy bánatára az utóbbi időben már nem tudta megtartani az általa kezdeményezett válogatott-összetartásokat.

A keretben most is hemzsegnek a hazai bajnokságban edződő focisták, és akár olyan kezdőcsapatot is össze lehetne állítani, amelynek tagjai jó ideje nem kaptak ki a klubcsapatukkal. Az NB I legjobb formában lévő csapata a legutóbbi nyolc bajnokiját megnyerő Fradi, de nem a zöld-fehér focistákra gondolunk, a harmadik helyre felzárkózó csapatból ugyanis egyetlen játékost sem hívott be Pintér. Igaz, nem is nagyon lenne kit, a valószínűleg Európa Liga-szereplést érő szériát ugyanis főleg légiósokkal produkálta a klub.

Pintér Attila számára nem ismeretlen az új Loki-stadion, hiszen ott volt a megnyitón Fotó: Hajdú D. András - Origo

Ugyancsak jól megy viszont a Győrnek, Pintér Attila korábbi csapata tíz mérkőzés óta veretlen, a legutóbbi hat meccsén pedig még pontot sem veszített. Lipták Zoltán, Lang Ádám, Kalmár Zsolt, Pátkati Máté, Varga Roland és Rudolf Gergely ott is van a keretben.

A Videotonból, amely a legutóbbi hat bajnokijából négyet megnyert és egyet sem veszített, Juhász Roland, Kovács István, Gyurcsó Ádám és Nikolics Nemanja kapott meghívót. És ott van a Paks, amely nemrég még a kiesés ellen küzdött, aztán a szezon hajrájára megtáltosodott, és már a tizedik a tabellán. A legutóbbi hat meccsén nem kapott ki, az utolsó négyet megnyerte. Be is került a keretbe három védője, Fiola Attila, Szabó János és Heffler Tibor – igaz, Fiola közben megsérült, játszani aligha fog.

Előny lehet az is, hogy egy vadonatúj stadionban, bizonyára telt ház előtt fogadjuk Dániát, és ezzel a kapitány is tisztában van. "Ki kell mondani, bármennyire is nem szeretnénk, ennek a mérkőzésnek az esélyese a dán csapat. De mindenki tudja, hogy telt ház várható a debreceni stadionban, és ez a mérleg nyelvét mifelénk billentheti" – mondta Pintér a szerdai sajtótájékoztatón.

Jól jöhet az is, hogy a debreceni Korhut Mihály, Zsidai László, Szakály Péter és Varga József, ha lehetőséget kap, nyilván kettőzött erővel fog küzdeni a hazai közönség előtt. Sok köze van a városhoz és a csapathoz a minden bizonnyal a kezdőbe kerülő oroszországi légiósnak, Dzsudzsák Balázsnak és Rudolf Gergelynek is, sőt Tőzsér Dániel is játszott már egy fél meccset a Lokiban.

Ezzel együtt érdemes számot vetni azzal, hogy a dánoknak ránézésre sokkal erősebb a keretük. Kasper Schmeichel az angol másodosztályt óriási fölénnyel megnyerő Leicester City kapusa, Daniel Agger a Liverpool erőssége, Christian Eriksen a Tottenhamben, Pierre Emile Hojbjerg a Bayern Münchenben, Lasse Schöne az Ajaxban, William Kvist Jorgensen a Fulhamben profiskodik. Úgy sejtjük, a válogatottat 14 éve irányító Morten Olsen szövetségi kapitánynak nem kell összetartásokat tartania, hogy megtanítsa azt, ami Pintér Attila szerint a legfontosabb: a labdavesztés utáni labdaszerzést.

A dánok eredményei ugyanakkor vegyesek az utóbbi időben: simán kikaptak Macedóniában, nyertek Csehországban, otthon döntetlent játszottak az olaszokkal, viszont 4-0-s vereséget szenvedtek Örményországtól. Márciusban a Wembleyben a 82. percig 0-0-ra álltak az angolok ellen, akkor kapták a meccs egyetlen gólját.

Nem Szakály Péter az egyetlen, aki számára duplán hazai pálya lesz a helyszín Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ami a magyarok topligás jelenét illeti, dicsekedhetnénk egy WBA-s Gerával, egy schalkés Szalaival és egy hannoveri Husztival, de – különböző okok és indokok miatt – egyikőjük sem kerettag, pedig mindhárman egészségesek.

A két válogatott eddigi 15 meccséből a magyarok kilencet megnyertek, hármat elvesztettek, a gólkülönbség magyar szempontból 38-14. A dánok még sohasem tudtak nyerni Magyarországon. 1988-ban egyébként a pályán szembekerült egymással Pintér és Olsen, az a csata döntetlenre végződött. A magyar csapat kétszer is vezetett (előbb Kiprich, majd Bognár góljával), a dánok Per Frimann-Hansen és John Eriksen révén egyenlítettek – másodszorra a 89. percben.

A magyar válogatott kerete:
kapusok: Gulácsi Péter (Red Bull Salzburg), Horváth Tamás (Mezőkövesd-Zsóry), Rózsa Dániel (Haladás)
védők: Varga József (Middlesbrough), Vanczák Vilmos (Sion), Lipták Zoltán (Győri ETO), Fiola Attila (MVM Paks), Lang Ádám (Győri ETO), Juhász Roland (Videoton FC, Korhut Mihály (DVSC-TEVA), Szabó János (MVM Paks), Heffler Tibor (MVM Paks), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth)
középpályások: Zsidai László (DVSC-TEVA), Elek Ákos (DVTK), Radó András (Haladás), Kovács István (Videoton), Tőzsér Dániel (Watford), Kalmár Zsolt (Győri ETO), Pátkai Máté (Győri ETO), Szakály Péter (DVSC-TEVA), Koman Vladimir (Ural), Stieber Zoltán (Greuther Fürth), Nagy Gábor (Haladás)
csatárok: Gyurcsó Ádám (Videoton), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Varga Roland (Győri ETO), Rudolf Gergely (Győri ETO), Nikolics Nemanja (Videoton)

A dán keret:
kapusok: Jesper Hansen (Evian), Kasper Schmeichel (Leicester City), Stephan Andersen (Go Ahead Eagles)
védők: Andreas Bjelland (Twente), Daniel Agger (FC Liverpool), Jakob Ahlmann Nielsen (AaB), Kian H. Hansen (Esbjerg), Lars Jacobsen (FC Köbenhavn), Peter Ankersen (Esbjerg), Simon Kjar (Lille), Simon Busk Poulsen (AZ Alkmaar)
középpályások: Christian Eriksen (Tottenham Hotspur), Jakob Ankersen (Esbjerg), Jakob Poulsen (Midtjylland), Kasper Kusk (AaB), Lasse Schöne (Ajax Amsterdam), Pierre Emile Hojbjerg (Bayern München), Rasmus Würtz (AaB), Thomas Kahlenberg (Bröndby), William Kvist Jorgensen (Fulham)
csatárok: Martin C. Braithwaite (Toulouse), Michael Krohn-Dehli (Celta Vigo), Morten Rasmussen (Midtjylland).