Vágólapra másolva!
A magyar válogatott barátságos mérkőzésen 2-2-es döntetlent játszott Dániával a debreceni Nagyerdei Stadionban. Pintér Attila kontrajátékra építette fel a válogatott taktikáját, de ez csak az első félidőben működött, a másodikban szinte végig bekkeltünk, helyzeteink is alig voltak. Pozitívum, hogy újoncaink jó játékkal mutatkoztak be, különösen Gulácsi Péter, aki a magyar csapat legjobbja volt. 

Barátságos mérkőzés
Magyarország-Dánia 2-2 (1-0)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 20 ezer néző, V.: Marciniak
gól: Dzsudzsák (25.), Varga R. (69.), illetve Eriksen (55.), Schöne (72.)
Magyarország: Gulácsi - Varga J., Lipták (Juhász, 57.), Lang, Korhut (Szabó J., 59.) - Pátkai (Kalmár, 46.), Tőzsér - Gyurcsó (Varga R., 46.), Szakály P. (Koman, 46.), Dzsudzsák - Rudolf (Nikolics, 68.)
Dánia: Andersen – Ahlmann, Agger, Kjaer (Würtz, a szünetben), L. Jacobsen – Kvist (Schöne, a szünetben) – Kusk (Rasmussen, a szünetben), Krohn-Dehli (Kahlenberg, 78.), J. Poulsen (Bjelland, a szünetben), C. Eriksen – Braithwaite

(az élő közvetítés itt elérhető)

Mivel az őszi Eb-selejtezőkig már csak két, nem igazán mérvadó meccset játszik a válogatott (Kazahsztán, illetve Albánia ellen, mindkettőt június elején), a dánok ellen adott volt az esély, hogy a Pintér-csapat feledtesse a szövetségi kapitány füttykoncertbe torkolló debütálását, a finnek elleni 2-1-es vereséget.

A válogatott kapujában most debütált Gulácsi Péter, aki a Salzburggal osztrák bajnok lett, az Európa Ligában pedig nyolcaddöntőig jutott, többek közt az Ajax legyőzésével. Rajta kívül azonban a védelemben újonc volt Lang Ádám és Korhut Mihály is, akik csak az NB I-ben vitézkedtek a Győr, illetve a Debrecen színeiben.

Munkában a dán védelem Fotó: Hajdú D. András - Origo

Pontosan egy perc tíz másodperc kellett ahhoz, hogy a dánok a 16-os vonaláról lövőhelyzetbe kerüljenek, Lang egy jó blokkolással mutatkozott be. A magyarok igyekeztek szűkíteni a területet, egy húszméteres sávban zajlott a játék, amely tíz perc után szállított egy hazai helyzetet: Dzsudzsák beadását még kifejelték, az érkező Tőzsér lövése a léc felett suhant el.

Ment tovább a meccs a maga útján, több dán helyzettel, mint magyarral, ám a 25. percben az első magyar támadás főszereplői összehoztak egy gólt: Tőzsér pazar kiugratását Dzsudzsák egy az egyben vihette Hansen kapusra, majd belsővel higgadtan a jobb alsó sarokba gurított. A korábbi Debrecen-focista először lépett pályára a városban a távozása óta, ám még mindig ellágyulva beszéltek róla a helyiek, és a pályán is érződött a Dinamo-szélső extra motivációja.

A magyar vezetés után maradt az enyhe dán fölény szórványos helyzetekkel, főleg a Toulouse légiósa, Martin Braithwaite csipkedte magát.

Dzsudzsák extázisban Fotó: Hajdú D. András - Origo

Gól azonban nem esett több, az első félidőben működött Pintér területszűkítős taktikája, az látszott, hogy a dánok erősebbek, de ennél sokkal többet nem tudtak felmutatni - igaz, ziccerig játszott magyar helyzet is alig akadt.

Szünet után aztán mindkét csapat kétszer is betalálhatott volna (a legveszélyesebb Christian Eriksen kapufája volt), majd a dánok egyre határozottabban átvették a kezdeményezést, percek múltán egyenlítettek is, a tottenhames Eriksen verte be Lars Jacobsen lekészítését.

Varga József látványosan nem találta a ritmust, a szünet után negyedóra alatt négy gólt kaphattunk volna róla, ám helyette előbb Liptákot, majd Korhutot cserélte le a védelemből Pintér. Utóbbi helyére Szabó János érkezett, aki a Paksban sem számít kihagyhatatlannak. Mindegy, valamit lépni kellett, mert Michael Krohn-Dehli két perc alatt kétszer is fordíthatott volna, először Gulácsi mentett hatalmas bravúrral, aztán már csak az oldalháló.

Itt már Gulácsi is tehetetlen Fotó: Hajdú D. András - Origo

Kísértetiesen emlékeztetett a játék alakulása a finnek elleni meccsre: magyar vezetés, majd felülkerekedő ellenfél, egyenlítés, fordítás. Ez utóbbi azonban nem jött el, helyette egy gyors bal oldali akció végén Varga Roland a jobb felsőbe fejelt (2-1). Az U20-as vébé bronzmeccsén ő lőtte be a mindent eldőntő tizenegyest, most pedig góllal debütált a nagyoknál.

A szépségdíjas villanás azonban csak elodázta a gondokat: Lasse Schöne (Ajax) nagyon gyorsan ismét egyenlített, majd jöttek tovább előre a dánok, akik több komoly helyzetet is kidolgoztak, Schöne duplázhatott is volna, de 25 méteres lövése a felső lécről a kapu fölé pattant.

Az első félidőben egyenrangú ellenfelei voltunk a dánoknak, működött Pintér Attila kontrajátéka. A másodikban azonban elfogyott az erőnk, az ellentámadásainkból hiányzott a dinamizmus, és a kontrajátékunk fokozatosan bekkeléssé silányult. Az újoncok jó játékkal mutatkoztak be a válogatottban, de csak szinte tökéletes helyzetkihasználásunknak és a szerencsének köszönhető, hogy döntetlent játszottunk a dánokkal, akik különösen a második félidőben egyértelműen fölénk nőttek, több góllal is megnyerhették volna a meccset. Az, hogy végül nem így lett, elsősorban a magyar válogatottban most bemutatkozó Gulácsi Péter érdeme, aki egyértelműen a magyar csapat legjobbja volt.

"Nagyon jó válogatott ellen játszottunk, pontosan, hatékonyan, szervezetten futballoztak a dánok. A játékosaimat csak dicsérni tudom, hiszen kétszer is vezetést tudtunk szerezni" - kezdte értékelését Pintér Attila. "Összességében elégedett vagyok, mert fegyelmezetten védekeztünk, ha a kontrák végén pontosabban passzolunk, jobb eredményt is elérhettünk volna. Bár voltak megingásaink, helyenként jól játszottunk. A jövőre nézve meg kell találnunk a középpálya megfelelő összeállítását, és a játékosoknak még szokniuk kell egymást, de ennek ellenére örülök, hogy sokszor felvállalták az ötletes futballt - mondta a mérkőzést követően a szövetségi kapitány.