Vágólapra másolva!
Eladásra kínálja a klubot és távozik a sport világából Tommaso Ghirardi, az olasz labdarúgó-bajnokságban hatodikként zárt Parma elnöke, mivel a gárda nem kapta meg a nemzetközi szerepléshez szükséges licencet, így nem indulhat az Európa Ligában.

A 39 éves üzletember pénteken sajtótájékoztatón jelentette be döntését, kiemelve, hogy az olasz futballszövetség (FIGC) és olimpiai bizottság (CONI) ítélete egyaránt felbőszítette.

A FIGC azért nem adott licencet a Parmának, mert álláspontja szerint a klub a kölcsönadott játékosainak bére után elmulasztott befizetni 300 ezer euró adót. Az egyesület fellebbezett a döntés ellen, de a CONI ezt csütörtökön elutasította, így a Parma már csak a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) harcolhat igazáért.

"Önök elérték, hogy feladjam a legnagyobb szenvedélyemet, sikeresen eltávolítottak a futballból, ezért szégyellhetik magukat" - mondta Ghirardi, majd hozzátette, a klub eladó, ő pedig visszamegy szülőfalujába és befejezi a sporttal kapcsolatos mindennemű tevékenységét, ezért pedig a FIGC és a CONI a felelős.

Tommaso Ghirardi 2007-ben vette át a pénzügyi gondokkal küzdő Parma irányítását, a gárda pedig az elmúlt szezonban remek futballal rukkolt elő, az utolsó fordulóban kiharcolta az EL-szereplésre jogosító hatodik helyet.

"Az olasz labdarúgás 10. osztályából jöttem, ahol két szurkolója volt a csapatnak, én és a másik elnök, most az Európa Ligába vezettem a Parmát" - mondta az elnök, egyúttal hangsúlyozta, a pályán kiharcolták az EL-szereplést, erre pedig mindig büszke lesz.

"Csak egy idióta gondolhatja komolyan, hogy meg akarok spórolni 300 ezer eurót, miután 13 milliót költöttem a klubra, majd még veszítek is 6-7 milliót azon, hogy nem indulhatunk az EL-ben" - mondta.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Parma fellebbez-e a CAS-nál, de ha végül nem kapja meg a licencet, akkor helyette a hetedikként végzett Torino szerepelhet majd a második számú európai kupasorozatban.

* * *

Licencproblémák miatt nem indulhat az Európa Liga következő kiírásában az orosz kupagyőztes FK Rosztov, amelyet a bajnokságban hatodikként zárt Szpartak Moszkva helyettesít majd a nemzetközi porondon.

Anatolij Vorobjov, az orosz futballszövetség főtitkára pénteken a Szport Ekszpressznek azt nyilatkozta, hogy a Rosztov nem juttatta el időben az EL-szerepléshez szükséges dokumentumokat az európai szövetségnek (UEFA).

Mivel a kupadöntőt a Rosztov a bajnokságban EL-indulást érő ötödik helyen végzett FK Krasznodarral vívta, az Európa Liga-részvétel joga a bajnoki hatodik Szpartakot illeti meg. A Rosztov a licencproblémák ellenére elindulhat az orosz bajnokság következő szezonjában.