Vágólapra másolva!
Hétfőn Puskás-napot tartanak az athéni városházán annak emlékére, hogy 1971. június 2-án a magyar legenda irányításával BEK-döntőt játszott a Panathinaikosz. Az Olimpiakosz-érzelmű újságokat hidegen hagyja az esemény, az egykori remek csatár, Antonisz Antoniadisz viszont állítja, Puskás Ferencnek köszönheti, hogy gólkirály lett a BEK-ben.

Hétfőn eléggé maga alatt volt a Protathlitis nevű athéni sportlap újságírója, Fonisz Voinikasz, méghozzá azért, mert vasárnap este az Olimpiakosz kosárlabdabajnok lehetett volna, de nem tudta legyőzni a Panathinaikoszt, amely így szerdán, hazai pályán jó eséllyel begyűjti az aranyérmet. A Protathlitis szinte csak az Olimpiakoszról ír, az olvasóit teljesen hidegen hagyja, hogy mi történik, mondjuk, a Panával. Számukra az sem hír, hogy egész hétfőn Puskás Ferencet ünnepli a rivális klub.

A kolléga állítja, ha rajta múlna, szívesen eljönne tudósítani a Puskás-napról, de lehet, hogy akkor a mai lenne az utolsó munkanapja, és kirúgnák, mivel az ő újságjában nem szokás, és nem is kell a Panathinaikoszról írni. (Détári Lajos viszont nagy kedvenc, igazi legenda volt az Olimpiakoszban, ahol 1988 és 1990 között 55 meccsen 33 gólt szerzett. "Na, róla viszont írhatnék, már ha lenne mit.")

Három nyelven hirdetik az athéni Puskás-kiállítást Forrás: Juha Pál - Origo

Ennyit a görög sportsajtó lövészárok-viszonyairól, de a hétfőn megnyitott kiállítás megnyitóján már szinte mindenki Puskás Ferencről beszélt - pár percen belül annyi sztorit hallottunk róla, mint az utóbbi öt évben összesen. Például azt, hogy előfordult, fogadásból úgy kosárlabdázott, hogy belerúgta a labdát a gyűrűbe, vagy hogy egymás után - szintén fogadásból - képes volt 10 büntetőt úgy berúgni, hogy minden esetben a kapufáról vágódott a hálóba a labda. A 70-es évek végén Puskás az AEK Athénnál is edzősködött, és hogy ne kelljen kifizetni neki a bajnoki címért járó prémiumot, pár fordulóval a bajnokság vége előtt az élen álló csapat vezetői kirúgták. Puskás perelt, nyert, a pénzt viszont nem tartotta meg, odaadta egy athéni magyar barátjának, aki éttermet szeretett volna nyitni a városban.

Puskás-mánia Athénban

Negyvenhárom évvel ezelőtt, június 2-án az amatőr játékosokból álló, Puskás Ferenc vezette Panathinaikosz BEK-döntőt játszott az Ajaxszal, és 2-0-ra kikapott a Wembleyben. Athénban azóta sem felejtik, hogy a klub a magyar legendával érte el eddigi legnagyobb sikerét. A görög fővárosban már van egy Puskásról elnevezett utca, június 22-ig pedig bárki ingyen megnézheti a valaha volt legjobb magyar labdarúgó relikviáit - korabeli futballcipők, érmek, kupák, fotók, karikatúrák, sőt három BEK-serleg kicsinyített mása, Puskás olimpiai aranyérme és eredeti Real Madrid-szerződése is látható az athéni városháza kiállításán. Este a Panathinaikosz-stadionban Puskás-emléktáblát avatnak, jelen lesz Orbán Viktor miniszterelnök is.

A Panathinaikosz Puskás Ferenc irányítása alatt a korábbi KEK-győztes Slovan Bratislavát, az Evertont, majd az elődöntőben a Crvena zvezdát kiejtve jutott be a BEK-döntőbe. A sorozat gólkirálya Antonisz Antoniadisz lett 10 góllal. "Nekünk, játékosoknak ő nemcsak edző volt, hanem apa, tanácsadó, barát is egyben. Azon kívül, hogy egy óriási egyénisége volt a futballnak, nagyon jó ember is volt, éppen ezért szerettük annyira, mintha csak görög lett volna" - mondta az Origónak Antoniadisz a megnyitó után.

"Szinte repültünk, olyan boldogok voltunk"- emlékezett vissza az 1971-es nyerő szériára a közel két méter magas egykori csatár, aki szerint nagyrészt Puskásnak köszönhető a siker, mivel lelkileg is támogatta a csapatot, "pedig ez akkor még egyáltalán nem volt divat." Neki viszont nagyon jó érzéke volt ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki a játékosokból. "Amikor azt mondta nekem, hogy éljek komoly életet, mert nagyon tehetséges vagyok, azt hittem, viccel. Aztán a BEK gólkirálya lettem tíz góllal."

Korabeli cipő és karikatúra Forrás: Juha Pál - Origo

Antoniadisz, csakúgy, mint a csapattársai, amatőr focista volt. "Reggel biztosítási ügynök voltam kis táskával a kezemben, délután pedig a sportfelszereléssel mentem az edzésre" - emlékszik vissza.

Puskást nem azért szerették, mert megmutatta volna, hogyan kell focizni, sokkal inkább a lelke miatt. "A nagy meccsek előtt mindig azt mondta, hogy nekik is két lábuk van meg nekünk is, ők is tizenegyen vannak és mi is, így miért ne nyerhetnénk? Arra kért minket, hogy kicsit éljünk mi is fegyelmezettebben, mivel így lehet esélyünk a szervezettebb, profibb csapatok ellen. Elhitette velünk, hogy nyerni tudunk, és végül is megcsináltuk, hiszen a döntőbe jutottunk."

BEK-döntős focisták (jobbra fent Antoniadisz) Puskás Ferenc özvegyével. Forrás: Pfla.hu/Takács József

A Panathinaikosz neve akkor szinte egyenlő volt Puskással. "Bárhová mentünk, Puskás-csapatnak hívtak minket. Így mindenhol, de legfőképp Spanyolországban minden ajtó megnyílt előttünk, annyira szerették őt. Nagyszerű ember volt, nem fogjuk soha elfelejteni, a lelkünkben van a mai napig" - mondta Antoniadisz.