Társoldalunk:

Löw csapdába csalta Brazíliát

2014.07.17. 14:01

Nagy Tamás, a Fradi, a Pécs és a ZTE korábbi edzője húsz éve együtt játszott a friss világbajnok szövetségi kapitánnyal, Joachim Löwvel. Alapos és jólelkű, "víztiszta" embernek ismerte meg, és edzőként az sem kétséges számára, hogy a német válogatottal zseniális munkát végzett.

Az NB I-ben közel kétszázötven meccsen pályára lépő Nagy Tamás 1994-ben igazolt a svájci Winterthur csapatához, ahol egy éven keresztül Joachim Löw csapattársa volt. Az egykori támadó középpályás szerint már akkor is érezni lehetett, hogy Löw igazi vezéregyéniség, aki összefüggéseiben is jól érti a játékot.

"Joachim Löw már ott volt a csapatnál, amikor én érkeztem. Ő volt a Winthertur vezére és kapitánya, de nemcsak a komoly Bundesliga-tapasztalata, hanem egyénisége és játéktudása miatt. Azon a poszton játszott, mint a világbajnokságon Pirlo az olasz válogatottban: a védelem előtt futballozva szervezte a játékot. Ebben a szerepkörben jól érvényesült a kreativitása, technikai képzettsége és játékintelligenciája is. A csapatot Pierre-Albert Chapuisat (Stéphane Chapuisat édesapja) edzette, Löw tulajdonképpen az ő meghosszabbított keze volt a pályán" - idézte fel az Origo kérdésére Nagy, aki azóta maga is pro licences edző lett, dolgozott a PMFC-nél és a Ferencvárosnál is.

Így dirigált Löw a vb-döntőbenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marcus Brandt

Úgy emlékszik, Joachim Löw nemcsak a pályán bizonyult vezérnek, hanem azon kívül is odafigyelt a legapróbb részletekre is. "Nagyon alapos és precíz volt. Odafigyelt a környezete részleteire, és saját magára, a megjelenésére. Volt benne egyfajta művészi véna, kifinomultság is. Mindig derűs optimizmust sugárzott, egyszerűen ilyen a személyisége" - írta le Löw karakterét az Origónak a magyar szakember.

Kéretlenül is mindenben segített

1994-ben még nem volt mindennapos, hogy egy magyar játékos nyugaton futballozzon, így a kinti csapattársak semmit sem tudtak az itteni viszonyokról. Nagy Tamásnak sem volt könnyű a beilleszkedés, a többiek olyanokat kérdezgettek tőle, hogy Magyarországon van-e meleg víz a fürdőszobában, vagy hogy milyen gyakran tudott otthon húsételt enni. Löw ebből a szempontból is sokkal empatikusabbnak bizonyult.

"Az első pillanattól kezdve mellém állt, mindenben segített. Tanácsot adott, milyen futballcipőt vegyek, és ő kísért el az idegenrendészetre is, hogy a papírjaimat könnyebben tudjam intézni. Minden nap megkérdezte, hogy vagyok, mi van a családommal, vannak-e problémáim, tud-e segíteni. Víztiszta embernek ismertem meg, talán ezzel tudom a legjobban leírni. Sokat köszönhetek neki" - mondta Nagy Tamás.

Csapdába csalta Brazíliát

Szerinte a vb-győztes Németország alap- és meccstaktikája is jól működött a tornán, Joachim Löw kiváló munkát végzett a csapat élén. "A brazilokat nagyon okos futballal fogta meg Löw. Azzal, hogy szándékosan kinyitották a szélső sávokat - szabad utat engedve ezzel Marcelónak és Maiconnak -, egy taktikai csapdába rántották bele Brazíliát, mert tudták, hogy Neymar hiányában nem lesznek képesek megbontani a védekezésüket a statikus erőfutballt játszó brazil támadók. Csak Oscar semlegesítését kellett megoldani, ami semmilyen nehézséget nem okozott a németek belső középpályásainak."

"Ez a fajta megközelítés egyébként minden meccsén jellemző volt a német válogatottra. A csapat egyik legnagyobb fegyvere a koncentrált, létszámfölényes középpályás letámadás volt, labdabirtoklásnál pedig az állandó pozícióváltásokkal, az üres területekbe történő befutásokkal, bejátszásokkal végleg megoldhatatlan helyzet elé állították az ellenfeleket” - elemezte a németek stílusát a szakember.