Túl korán jutott ki a Fradi Európába

Gera Zoltán Budapest, 2014. július 24.
Gera Zoltán, a Ferencváros játékosa az olasz Paolo Valeri játékvezetőnél reklamál a Rijekának megítélt 11-es után a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének 2. fordulójában játszott Ferencváros - HNK Rijeka visszavágó mé
Budapest, 2014. július 24. Gera Zoltán, a Ferencváros játékosa az olasz Paolo Valeri játékvezetőnél reklamál a Rijekának megítélt 11-es után a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének 2. fordulójában játszott Ferencváros - HNK Rijeka visszavágó mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban 2014. július 24-én. A Rijeka 2-1-re győzött, és kettős győzelemmel, 3-1-s összesítéssel jutott tovább. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője az Európa-liga-búcsú után kiakadt, szerinte a magyar játékosok odaadása kevés a nemzetközi színtéren, és úgy gondolja, hogy ha eljutnak odáig, hogy másfél-két millió eurókért igazolnak majd játékosokat, akkor lehet esélyük az európai porondon is.

A Ferencváros 2-1-re kikapott a Rijekától, így kettős vereséggel búcsúzott az Európa-ligától. A mérkőzés után Thomas Doll azt nyilatkozta, hogy továbbra is ugyanaz a probléma, mint az előző találkozókon, azaz, hogy támadásban keveset nyújtott a csapat.

„Egész héten a rögzített szituációkat gyakoroltuk, ehhez képest nem tudtunk abból sem eredményesek lenni, és a támadójátékunk is nagyon gyenge volt. Amikor Böde beállt, akkor javultunk valamennyit, lendületesebben játszottunk, de akkor már összesítésben nagy volt a Rijeka előnye, talán a Bayern München meg tudta volna oldani a feladatot, de mi nem a Bayern vagyunk. Kint is befújtak ellenünk egy tizenegyest, itthon is, így azért nehéz továbbmenni, de összességében a két meccs alapján nem érdemeltünk továbbjutást.”

A Ferencváros az elmúlt bajnokságban azért küzdött, hogy kijusson az európai kupaporondra, de ahelyett, hogy megerősödött volna, elengedte a klub a kulcsjátékosok közül például Leonardót, Jennert és Jovanovicot, Besicet pedig nem is volt esélye megtartani.

Gera küzdött, de ez is kevés volt Forrás: MTI/Illyés Tibor

„A tavalyi csapat sem tudott volna most továbbjutni. Sok meccsünket a tavasszal egy-két góllal nyertük meg, de az európai kupákban más szelek fújnak. Talán egy kicsit korán jutottunk ki a nemzetközi porondra. Ha eljutunk oda, hogy másfél-két millióért hozunk játékosokat, akkor versenyképesek lehetünk Európában is. A következő körben egy feröeri csapattal játszottunk volna, de ha onnan továbbjutunk, akkor a rájátszásban egy Tottenham, egy Mainz vagy egy Wolfsburg is várhatott volna ránk, akik ellen csak céltáblák lettünk volna, és lehet, hogy kaptunk volna egy hatost. A magyar játékosok, mint Gyömbér vagy Böde mindent megtesznek a meccseken, azonban ez a nemzetközi színtéren kevés. A magyar fociban jó emberek dolgoznak, mindenki szeretné visszahozni az 50-es, 60-as évek sikereit, de egy nap alatt nem nőnek a fák az égig. Türelmesnek kell lennünk, és folyamatosan kell fejlődnünk” – fogalmazott Doll, aki elárulta: a játékosainak is azt mondta, hogy az idén a magyar bajnokság a fontos a Ferencváros számára.

A visszatérő Gera Zoltán kezdőként 61 percet játszott, Doll pedig elégedett volt a teljesítményével. „Megbeszéltem vele a szünetben, hogy a második félidőből még 10-15 percet vállal. Sokat hagyott ki, nem tudta még magát felépíteni, és azonnal egy topcsapat ellen kellett pályára lépnie, nem volt lehetősége edzőmeccseken játékba lendülni.”

A Fradi-ultrák a szünetben hazamentek Forrás: MTI/Illyés Tibor

A ferencvárosi ultrák az első félidő végén, 0-2-nél elindultak haza, és a második játékrészben gyakorlatilag semmilyen szurkolás nem volt magyar részről. Doll szerint le kell ülni a vezetőknek a drukkerekkel. „A csapatnak és a szurkolóknak egymásra kell találniuk, de ez egy hosszabb folyamat lesz. Nagyon nagy szükség van ilyenkor a kommunikációra, Németországban így szokás, ha nézeteltérés van, hogy leülnek a szurkolók és a vezetők beszélgetni. Máshogy nem lehet megoldani a problémát.”

A Ferencváros vasárnap a Kecskemét otthonában kezdi meg a bajnokságot.