Egy lépésre a Loki Európától

Debrecen, 2014. július 29.
A debreceni csapatban játszó Ibrahima Sidibe (b) és a fehérorosz Alakszandr Valacko a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott DVSC-TEVA – BATE Boriszov mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2014. júli
Debrecen, 2014. július 29. A debreceni csapatban játszó Ibrahima Sidibe (b) és a fehérorosz Alakszandr Valacko a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában játszott DVSC-TEVA – BATE Boriszov mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2014. július 29-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Bejött Kondás Elemér kívánsága, a DVSC-TEVA nem kapott gólt a Bajnokok Ligája-selejtező hazai, első meccsén a fehérorosz BATE Boriszovtól, viszont egyet sikerült rúgnia, így a magyar bajnok 1-0-s előnnyel utazhat a jövő heti visszavágóra.

Bajnokok Ligája, 3. selejtezőforduló:
DVSC-TEVA - BATE Boriszov (fehérorosz) 1-0 (0-0)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, v: Marciniak (lengyel)
DVSC: Novakovic - Jovanovic, Mészáros, Máté, Korhut - Mihelic (Bódi 32.), Varga, Zsidai, Szakály (Selim 80.) - Sidibe, Volas (Seydi 62.)
BATE: Csernyik - M. Volodko, Filipenko, Hagus, Poljakov - A. Volodko (Karnicski 81.), Olehnovics, Gordejcsuk (Krivec 62.), Alekszijevics (Pavlov 58.) - Rogyionov, Szihnyevics
gól: Sidibe (56., 11-esből)
sárga lap: Sidibe (52.), Bódi (82.)

"Jól emlékszünk a két évvel ezelőtti párharcra, és a kiváló hangulatra. Most is erre számítok. A két évvel ezelőttihez képest a mostani csapatunk egységesebb, tapasztaltabb, és ezt igyekszünk hasznosítani" - utal Aljakszandr Jermakovics, a BATE Boriszov vezetőedzője arra, hogy 2012-ben ugyanígy találkozott a két csapat, idegenben 1-1-re végzett a Loki, hazai pályán pedig 2-0-ra kikapott, így a fehéroroszok jutottak a csoportkörbe.

A tét most is ugyanaz: a párharc továbbjutója már biztosan főtáblás az Európa Ligában, de ha a rájátszást is sikerrel veszi, akkor a Bajnokok Ligája csoportkörében találja magát. Kondás Elemér, a Loki vezetőedzője a meccs előtt azt mondta, a legfontosabb, hogy ne kapjon gólt a csapata, ezt a játékosok az elején annyira nem vették komolyan. Az első tíz percben négy BATE-helyzetet is feljegyezhettünk, és egy szót sem szólhattunk volna, ha néhány perc után három-négy góllal vezetnek az európai ranglistán a 65. helyen álló fehéroroszok a 215. Debrecen ellen.

A 12. percben jött az első hazai kísérlet, Varga József ballábas lövését csak egy klasszikussal tudunk jellemezni: „Jó lövés. Bedobás.” A következő tíz perc is hasonlóan telt, a BATE helyzeteket dolgozott ki, elsősorban abból éltek a fehéroroszok, hogy a magyar bajnok rengeteg hibával játszott, és sokszor eladta a labdát. Az első valamirevaló Loki-lehetőségre a 22. percig kellett várni, amikor egy szögletet követően Sidibe fejese centikkel kerülte el a felső lécet.

Szakályék nehezen lendültek bele Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Talán ez volt az a pillanat, amikor kicsit megnyugodott a Debrecen, és innentől kezdve egyre kiegyenlítettebb lett a játék, kevesebbet hibázott a Loki védelme és középpályája, majd folyamatosan tevődött át a játék a fehéroroszok térfelére. Az első félidő legnagyobb helyzetét a hajrában a BATE kapuja előtt jegyezhettük fel, ezt is egy jobb oldali szögletet követően. A kapus lehúzta a labdát, de kiejtette a kezéből, az előre húzódó középhátvéd, Máté Péter belespiccelt egyet, de a gólvonalon álló vendégvédő, Hagus menteni tudott. Az utolsó percben még egy Bódi-lövésnek is tapsolhatott a közönség, amely egyébként nem töltötte meg az új debreceni stadiont, mintegy tízezren látogattak ki a Nagyerdőbe.

Szerencsére a Loki nem hozta a jó magyar szokást, nem vett vissza, és ugyanúgy kezdte a második félidőt, ahogy az elsőt abbahagyta. Az 56. percben ennek meg is lett az eredménye, amikor Sidibe eltolta a kipattanó labdát a BATE kapusa mellett, aki elsodorta a szenegáli Loki-csatár lábát. Szerencsénkre, ugyanis nem lett volna belőle helyzet, így azonban egy jogos tizenegyest kapott a Debrecen. A sértett azonnal felkapta a labdát, hogy majd ő lövi, Volas még odament, hogy megkérdezze, biztosan el akarja-e végezni a büntetőt. Sidibe határozottan közölte, hogy igen, majd ugyanilyen határozottan vágta be a bal alsóba. Pedig a fehéroroszok kapusa jól érezte az irányt, de nem volt esélye hárítani a tökéletesen helyezett lövést. (1-0) A szenegáli csatár két évvel ezelőtt is szerzett két gólt a BATE elleni idegenbeli 1-1 alkalmával, igaz, egyet a saját kapujába lőtt akkor.

Sidibe (balra) eddig két gólt és egy öngólt lőtt a Boriszovnak Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem sokkal később Szakály Péter növelhette volna az előnyt, de Csernyik kivédte a hazai csapatkapitány lövését. A Loki kicsit visszaállt, látszott, hogy nem akar gólt kapni, de a BATE támadásaiban már nem volt akkora átütőerő, mint a meccs elején. Sőt, a debreceni kontrák jóval veszélyesebbek voltak, az időközben beállt Seydivel és Sidibével többször is helyzetbe kerültek a hazaiak, de újabb gólt nem sikerült szerezni, Pedig a hosszabbításban Volas és Seydi kettő az egyben vezethette a labdát egy fehérorosz védőre, de a kapus jól mozdult ki, így egygólos előnnyel utazhat a magyar bajnok a jövő héten a fehérorosz BATE Boriszov otthonába.