Társoldalunk:

Linekernek hánynia kell a FIFA-tól

2014.08.04. 13:51

Gary Lineker egy interjúban élesen támadta a FIFA-t, és a labdarúgásban elharapódzó korrupciót. Az egykori sztárcsatárnak forog a gyomra Sepp Blatter elnök ténykedésétől.

"Hánynom kell az egész FIFA-tól, ahogy van. A legmagasabb szintre is eljutó korrupció látványától kavarog a gyomrom. Sepp Blatter, aki évek óta diktátorként irányítja a szervezetet, más sem csinál, csak marhaságokat beszél – rúgja be az ajtót tokostul a GQ magazin számára készült interjúban az egykori válogatott csatár, aki mostanában a BBC kommentátoraként dolgozik.

Lineker felidézte, hogy a 2022-es vébé helyszínének bejelentése előtti estén még David Beckhammel (David Cameronhoz és William herceghez hasonlóan) támogatók után szaladgáltak az angol pályázat számára, de a Tottenham egykori csatára már akkor azt mondta társának, "mi vagyunk az egyetlen ország, akik ezt csinálják. Le van játszva az egész előre.”

A katari helyszín miatt Lineker korábban már Twitteren is rengeteget berzenkedett, és ebben az interjúban is kitér rá, hogy a FIFA-nál mintha kicsit későn döbbentek volna rá, hogy "Katarban nyáron rohadt meleg van."

David Cameron és Gary Lineker a közös kampány alatt.Forrás: AFP/Andrew Yates

"Nincs ellenemre, hogy a világbajnokságot minél több országba elvigyék, de arra azért például gondolhattak volna, hogy egyes helyszíneken alkalmasak-e az időjárási körülmények. Az embernek óvatosan kell megfogalmaznia a véleményét, de ez a korrupció… pfúj!" – mondta Lineker.

A BBC szakkomentátor/műsorvezetője dohogott még egy sort az alkohol és a fogadóirodák térhódításáról a futballban, majd megoldási javaslattal is szolgált a FIFA-t átfonó korrupció elleni küzdelemre.

"Fel kell emelnünk a szavunkat az ellen, ami történik, még ha ez azt is jelenti, hogy Anglia esetleg soha többé nem rendezhet világbajnokságot. Csak úgy lehet tenni a korrupció ellen, hogy a tiszta nemzetek odaállnak a FIFA elé, és azt mondják: Tudod, mit? Mostantól nem veszünk részt a tornáidon. Persze, tudom, hogy ez soha nem fog megtörténni."