Linekernek hánynia kell a FIFA-tól

British Prime Minister David Cameron (R) and former England international footballer Gary Lineker (L)
British Prime Minister David Cameron (R) and former England international footballer Gary Lineker (L) arrive for a visit at St Bridgids Catholic primary school in Birmingham, central England, on Ferbruary 6, 2014. On the visit Cameron and Lineker watched sporting activities at the school. AFP PHOTO / POOL / ANDREW YATES
Vágólapra másolva!
Gary Lineker egy interjúban élesen támadta a FIFA-t, és a labdarúgásban elharapódzó korrupciót. Az egykori sztárcsatárnak forog a gyomra Sepp Blatter elnök ténykedésétől.

"Hánynom kell az egész FIFA-tól, ahogy van. A legmagasabb szintre is eljutó korrupció látványától kavarog a gyomrom. Sepp Blatter, aki évek óta diktátorként irányítja a szervezetet, más sem csinál, csak marhaságokat beszél – rúgja be az ajtót tokostul a GQ magazin számára készült interjúban az egykori válogatott csatár, aki mostanában a BBC kommentátoraként dolgozik.

Lineker felidézte, hogy a 2022-es vébé helyszínének bejelentése előtti estén még David Beckhammel (David Cameronhoz és William herceghez hasonlóan) támogatók után szaladgáltak az angol pályázat számára, de a Tottenham egykori csatára már akkor azt mondta társának, "mi vagyunk az egyetlen ország, akik ezt csinálják. Le van játszva az egész előre.”

A katari helyszín miatt Lineker korábban már Twitteren is rengeteget berzenkedett, és ebben az interjúban is kitér rá, hogy a FIFA-nál mintha kicsit későn döbbentek volna rá, hogy "Katarban nyáron rohadt meleg van."

David Cameron és Gary Lineker a közös kampány alatt. Forrás: AFP/Andrew Yates

"Nincs ellenemre, hogy a világbajnokságot minél több országba elvigyék, de arra azért például gondolhattak volna, hogy egyes helyszíneken alkalmasak-e az időjárási körülmények. Az embernek óvatosan kell megfogalmaznia a véleményét, de ez a korrupció… pfúj!" – mondta Lineker.

A BBC szakkomentátor/műsorvezetője dohogott még egy sort az alkohol és a fogadóirodák térhódításáról a futballban, majd megoldási javaslattal is szolgált a FIFA-t átfonó korrupció elleni küzdelemre.

"Fel kell emelnünk a szavunkat az ellen, ami történik, még ha ez azt is jelenti, hogy Anglia esetleg soha többé nem rendezhet világbajnokságot. Csak úgy lehet tenni a korrupció ellen, hogy a tiszta nemzetek odaállnak a FIFA elé, és azt mondják: Tudod, mit? Mostantól nem veszünk részt a tornáidon. Persze, tudom, hogy ez soha nem fog megtörténni."