Vágólapra másolva!
Lemondta a válogatottságot Xavi, az FC Barcelona világ- és Európa-bajnok futballistája. A 34 éves középpályás kedden jelentette be, hogy 133 fellépéssel a háta mögött befejezi karrierjét a nemzeti csapatban.

"Köszönettel tartozom ezekért az évekért, fantasztikus időszak volt" - nyilatkozta a Barcelona klasszisa, aki a mezőnyjátékosok közül a legtöbbször szerepelt a spanyol nemzeti tizenegyben, az örökrangsorban egyedül a kapus, Iker Casillas (156) előzi meg.

A kiváló labdarúgó elmondta, az elmúlt szezonban rendkívül nagyot csalódott, ugyanis meglátása szerint sem klubcsapatának, sem a válogatottnak nem tudott hasznára válni. Ugyanakkor köszönetet mondott Luis Enriquének, a Barca új vezetőedzőjének, aki rábeszélte a maradásra, és elhitette vele, hogy továbbra is fontos tagja lehet az együttesnek.

"Szeretném kifejezni a nagyrabecsülésemet egy fantasztikus játékos iránt. Egy különleges futballistát veszített el a nemzeti csapat, akihez nehéz hasonlót találni. Ő volt a kulcsa annak a játékstílusnak, amely annyi sikert hozott nekünk. A pályán és azon kívül egyaránt hiányozni fog nekünk" - reagált Xavi bejelentésére Vicente Del Bosque szövetségi kapitány.

Xavit nem látjuk többé spanyol válogatott mezben Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A Barcával többek között hét bajnoki címet és három Bajnokok Ligáját nyert játékos 2000 novemberében a hollandok elleni barátságos mérkőzésen mutatkozott be a spanyol válogatottban, négy világbajnokságon és három Európa-bajnokságon képviselte hazáját, 133 mérkőzéséből 100 alkalommal győztesen hagyta el a pályát. 2008-ban az osztrák-svájci közös rendezésű Eb-n, két évvel később a dél-afrikai világbajnokságon, majd tavaly előtt az ukrán-lengyel Eb-n is aranyérmet szerzett a spanyol válogatottal.

Utolsó mérkőzését a brazíliai világbajnokságon játszotta, ahol a spanyolok címvédőként az első csoportmérkőzésen 5-1-es vereséget szenvedtek a későbbi bronzérmes hollandoktól. Xavi ezt követően a chileiek és az ausztrálok elleni összecsapáson nem lépett pályára, a spanyolok pedig csoportharmadikként búcsúztak.