Vágólapra másolva!
Az UEFA helyt adott a Celtic tiltakozásának, és 3-0-lal a skót bajnoknak adta a Legia Warszawa ellen a pályán 2-0-ra elveszített Bajnokok Ligája-visszavágót, így a Celtic 4-4-gyel, idegenben lőtt góllal (!) bejutott a főtábla előtti utolsó selejtezőkörbe. A varsóiak azért kapták a büntetést, mert rosszul értelmeztek egy játékosukra vonatkozó eltiltást.

A 4-1-re megnyert varsói mérkőzés után a Legia idegenben 2-0-ra verte a Celticet, így a sorsolás előtt néhány órával úgy nézett ki, 6-1-es összesítéssel kiütötte a skót csapatot. Pénteken azonban kiderült, mégis a Celtic játszhat a csoportkörbe jutásért (a szlovén Mariborral).

Az UEFA közleményen tudatta, hogy a Legia jogosulatlanul szerepeltetett egy eltiltott játékost, ezért a mérkőzést 3-0-val a Celtic kapja, ez pedig pont elég ahhoz, hogy idegenben lőtt góllal a skótok jussanak az utolsó selejtezőkörbe. Ha tehát a varsói meccsen a két büntetőt is elhibázó Ivica Vrdoljak legalább az egyik 11-esét belövi, a büntetés ellenére a Legia jutott volna tovább.

A lengyeleket sújtó büntetés oka az volt, hogy pályára küldték azt a Bartosz Bereszynskit, akit februárban hárommeccses eltiltással sújtott az UEFA fegyelmi bizottsága, miután az Apollon elleni Európa Liga-meccsen kiállították. A Legiánál úgy számoltak, a játékos az előző selejtezőkörben a St. Patrick’s elleni párharccal, valamint a Celtic elleni első meccsel letöltötte az eltiltását, ezért Glasgow-ban pályára küldték a 86. percben. Az UEFA indoklásában azonban az áll, hogy a St. Patrick’s elleni meccsekre nem volt benevezve Bereszynski, így az a két meccs nem számít bele az eltiltásba.

A Celtic mégis mehet a főtábláért Forrás: AFP/Damien Meyer

A Legiának öt napja van, hogy hivatalosan tiltakozzon, de hiába járt el jóhiszeműen a lengyel klub, ha az UEFA szabályaiban az szerepel, hogy be kell nevezni az eltiltott játékost, akkor el kell fogadniuk, hogy hat rúgott góljuk ellenére az Európa Liga selejtezőjébe kerülnek.

A Celticnek nem ez az első mázlis továbbjutása, 2011-ben ugyanígy kiestek a Sionnal szemben, de az UEFA kizárta az öt szabálytalanul benevezett játékost is pályára küldő svájciakat, így a skótok játszhattak az Európa Liga főtábláján.