Vágólapra másolva!
Az új Fradi-stadion nem Albert Flórián nevét kapta, miután a Groupama biztosító fizetett azért, hogy Groupama Arénának nevezzék el a létesítményt. A szurkolók nehezen tudják ezt megemészteni, és elsőre az Albert család tagjainak is furcsa volt, de belátták, hogy jobban jár így a klub. A Császár lánya, Albert Magdolna szerint még tovább is őrizhetik az egyetlen magyar aranylabdás emlékét azzal, hogy szobrot kapott a stadion előtt.

"Elgondolkodtató, hogy a klubvezetés holmi anyagi megfontolások alapján egy biztosítótársaság logójára cseréli egy legenda nevét, mert a klub évkönyvének aranyozott fejezeteit nem ez a társaság írta ám. Ez méltatlan a Császár(ok) emlékéhez!" – az egyik cikkünkhöz érkezett olvasói komment és a sok hasonló tartalmú hozzászólás azt mutatja, a szurkolók még mindig nem tértek napirendre afölött, hogy az új Fradi-stadion nem örökölte meg a régi nevét, így Albert Flórián helyett Groupama Arénának hívják.

A múlt héten viszont felavatták Albert Flórián egész alakos szobrát a stadion előtt. Az egyetlen magyar aranylabdás focista lánya, Albert Magdolna az Origónak azt mondta, lehet, hogy jobban is jártak ezzel.

Bármit megtett volna a klubért

"Szoktam olvasni a kommenteket, jólesik, hogy kiállnak az apukám mellett a szurkolók, de a 21. század már más értékekről szól, megértem, hogy üzleti alapon kellett dönteni a stadion névhasználatáról. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy amikor először hallottam, akkor jólesett, de ezzel a szoborral kárpótoltak bennünket. Lehet, hogy a következő ötven évben öt szponzora is lesz a stadionnak, ez a szobor viszont mindig itt fog állni a főbejáratnál. Egyébként, ha az édesapám még élne, és azt mondta volna neki Kubatov Gábor elnök, hogy a Ferencvárosnak azzal tesz jót, ha más nevet kap a stadion, akkor csak mosolyogna, és annyit mondana, hogy 'Gabikám, ha ez jó a Fradinak, akkor legyen így'. Az ő személyiségéhez ez az önfeláldozás tökéletesen illett volna, neki a második családja a Fradi volt, ötven éven keresztül járt ide szinte mindennap. Bármit megtett volna a klubért" – mondta Albert Flórián lánya.

Albert Magdolna megérti, hogy miért nem az apjáról nevezték el az új stadiont Fotó: Bielik István - Origo

Hélisz József, az FTC Baráti Kör titkára Albert Flórián szobráról azt mondta, hogy tökéletesen illik minden idők egyik legjobb magyar focistájához. "Megadatott nekem, hogy a futballpályán kívül, magánemberként is ismerhettem, és most itt állok a szobra mellett, amit bronzba öntöttek, ahogyan az egy császárhoz illik. Azt kérem, hogy a szobor leleplezése után hozzanak ide minden új igazolást, minden ifistát vagy serdülőkorú játékost, aki mormoljon el egy imát: olyan futballista lehessek, akire fentről a Császár örömmel néz le, hogy a Ferencvárosnak ilyen játékosai vannak."

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója is arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok erőt meríthetnek a Császár pályafutásából. "Albert Flórián pályafutásának és életének köszönhetően fantasztikus örökség áll a Ferencváros mögött. A Császár jelen volt, amikor a magyar klubfutball történelme legnagyobb sikerét érte el 1965-ben, a VVK-serleg elhódításával. Erőt kell merítenünk a múltból, és a példaképeinket meg kell ismertetünk a fiatalokkal is. Fontos, hogy gyermekeink olyan környezetben nőjenek fel, amelynek szellemisége a Császár életét is magában hordozza."

A szobor - még a leleplezés előtt Fotó: Bielik István - Origo

Egykori játékostársa, Fenyvesi Máté szerint Albert a labdavezetés és a labdakezelés nagymestere volt, amikor pedig nála volt a labda, szinte lehetetlen volt tőle elvenni. "Az viszont nem tetszik a szoborban, hogy Flóri lába alatt van a labda, ő ugyanis soha nem lépett rá, annyira tisztelte. Sőt, aki rálépett, azt is megfeddte" – mondta Fenyvesi a szoborról.

Megérdemelte volna, hogy életében szobrot kapjon

"Csacsiság, amit Fenyvesi Máté mondott, számtalan olyan kép készült Albert Flóriánról, amelyen rálép a labdára" – mondta az Origónak a szobrot készítő Kligl Sándor, aki négy-öt vázlatrajzot is átnyújtott a Ferencvárosnak, a klub ezekből választotta ki a mostani alakot. "Nehezebb dolgom volt így, hogy az egyik lába a labdán van, ha a két lábán állt volna a szobor, az statikusabb lett volna, így például a bokájánál és a térdénél is különböző szögekben kellett beletennem az acélszerkezetet, és arra is figyelnem kellett, hogy ha a szurkolók felmásznának rá, akkor is stabil maradjon."

A Császár szobra az új stadion előtt Fotó: Bielik István - Origo

Kligl Sándor még látta Albert Flóriánt játszani sőt, az Üllői úton lakott, és a Kálvin téren sokszor együtt villamosozott a legendával, aki akkoriban szintén tömegközlekedéssel járt. "Rengeteg szobrom van Németországtól Tokióig, a sportolók közül készítettem Kolonics Györgyről, Hidegkuti Nándorról és Fehér Miklósról is, de az egyik legnagyobb megtiszteltetés Albert Flórián szobrának elkészítése volt. Nagyon sajnálom, hogy most kellett megcsinálnom, ő az az ember, aki megérdemelte volna, hogy még életében szobrot állítsanak neki."

Nemcsak a szoborral él azonban tovább a legendás focista neve, korábban létrehozták az Albert Flórián Labdarúgó Utánpótlás és Sport Alapítványt, melynek célja egyrészt Albert Flórián hírnevének megőrzése, másrészt rajta keresztül a labdarúgás és a Ferencváros népszerűsítése, harmadrészt pedig a kiemelkedően tehetséges gyerekek felkarolása és támogatása. "A Ferencvárosnak rengeteg szakosztálya van, és mi sem csak a focira koncentrálunk, tavaly és az idén például tornából vagy szabadfogású birkózásból is rendeztünk utánpótlástornát" – mondta az alapítvány ügyeit is intéző Albert Magdolna.

Indul az Albert Expressz

A szobron és az alapítványon túl egy viszonylag új kezdeményezés a három hete felavatott Albert Expressz, amely egy több kocsiból álló vonatszerelvény. Az első útja Veresegyházra vezetett.

"Függetlenül attól, hogy valaki a Fradinak szurkol, vagy más csapatnak, Albert Flórián nevét legalább meg kell őrizni, mint Puskás Ferencét, mégiscsak ő az egyetlen magyar aranylabdás, emeljük őt a méltó helyére" – kezdte Borsi László ötletgazda. "Az ötlet megvalósításához kellett az Albert Alapítvány hozzájárulása, ők csak azt kérték, hogy nívós rendezvényeket szervezzünk ebbe a különleges vonatba. A MÁV-val sem volt nehéz megegyezni. Az első utunk azért vezetett Veresegyházra, mert Flóri a pályafutása kezdetén ott élt, és onnan járt be a Fradihoz, gyakran gyalogolva vagy futva."

Forrás: MÁV Nosztalgia Kft.

Borsi László az újságíró-válogatott egyik vezetőjeként azt találta ki, hogy ne csak egy vonat legyen az Albert Expressz, hanem kössék eseményhez, ezért újra életre hívta a SZÚR-t, azaz a Színészek–Újságírók Rangadóját. Évente hat-nyolc alkalommal indítanák az Albert Expresszt különböző helyszínekre, a határon túli településekre, például Pozsonyba, Szabadkára, Komáromba vagy Dunaszerdahelyre.

"Az első utunk Villányba fog vezetni, gondoltuk, hogy összekötjük a szüretet és a focit. A vonaton lesz többek borkóstoló, levetítjük az Albert-filmet és az 1966-os magyar–brazil vb-meccset is, amelyet 3-1-re megnyertünk" – mondta Borsi.

Az augusztus 23-án a Keleti pályaudvarról induló Albert Expresszre 800–900 ember is felfér, a híres színészek mellett az FTC VVK-győztes legendáival, Fenyvesi Mátéval, Rákosi Gyulával és Szűcs Lajossal is lehet majd beszélgetni, sztorizgatni – akár Albert Flóriánról is.

Három éve így emlékeztek a fradisták az elhunyt Albert Flóriánra: