Hétfőtől jön a kártyaszigor a magyar fociban

Budapest, 2014. július 24.
A ferencvárosi szurkolók elhagyják a lelátót az első félidő vége előtt a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének 2. fordulójában játszott Ferencváros - HNK Rijeka visszavágó mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban 2014. július 24-én.
Budapest, 2014. július 24. A ferencvárosi szurkolók elhagyják a lelátót az első félidő vége előtt a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének 2. fordulójában játszott Ferencváros - HNK Rijeka visszavágó mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban 2014. július 24-én. A Rijeka 2-1-re győzött, és kettős győzelemmel, 3-1-s összesítéssel jutott tovább. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Szeptember 15-től kötelező lesz a magyar fociban a klub- és futballkártya, amelyek nélkül nem lehet NB I-es és válogatott mérkőzéseket látogatni. A hétvégén még ingyenes a klubkártya, hétfőtől már fizetni kell érte. De mire jó ez a rendszer?

Kicsit túlbiztosítottnak tűnt péntek délelőtt a Syma csarnok szoborpark felőli bejáratánál berendezett futballkártya-átvevőpont, négy ablaknál várták a szurkolókat. Kérdésemre a pult mögött ülő hölgy közölte, én voltam aznap a második, és egyébként sem szakadnak meg a szurkolói roham miatt.

Pedig már csak három nap, és kötelezővé válik a kártya használata: szeptember 15-től csak klubkártyával, illetve az MLSZ által kiadott futballkártyával lehet a helyszínen NBI-es, illetve válogatott futballmeccset nézni. Klubkártyát pedig már csak ezen a hétvégén lehet ingyenesen beszerezni, hétfőtől az MLSZ nem vállalja át a költséget. Hogy mennyibe kerül majd, nem tudni. Pécsen korábban 500 forintért adták, Nyíregyházán 400 forint a tervezett ára, várhatóan sehol sem lesz jelentősen drágább.

Mi ez az egész?

"A Magyar Labdarúgó Szövetség a klubkártyarendszer bevezetésével és fejlesztésével a jegyvásárlási folyamat megkönnyítését és felgyorsítását, illetve a szurkolók és a csapatok közötti szorosabb kapcsolattartást szeretné elérni" – olvasható a szövetség honlapjára kitett közleményben.

A könnyítés egyelőre nem nagyon látszik. A klubkártyákat, például, minden klub maga bocsátja ki, ott, ahol működik. "Tudjuk, hogy Borsodból mennyien költöznek fel a fővárosba, érdemes megnézni, a DVTK pesti meccsein mennyivel több a vendégszurkoló, mint máshol. Én is Budapesten lakom, viszont ahhoz, hogy klubkártyám legyen, haza kellene utaznom, mert itt nem tudom elintézni – mondta az Origónak egy Diósgyőr-szurkoló.

Van, akinek mindkettő kell

A futballkártyát viszont a szövetség terjeszti - egyelőre csak Budapesten. Ez azért okozhat gondot, mert a válogatott meccsekre is kell a kártya, nélküle nem lehet jegyet vásárolni, úgyhogy a vidéki szurkolók kénytelenek külön ezért Budapestre utazni. Ráadásul mivel a Ferencváros saját rendszere egyelőre nem tud csatlakozni a központi kártyarendszerhez, a szurkolóinak már ahhoz is szükségük van egy plusz futballkártyára (a hazai meccsekre kiváltott klubkártyán kívül), hogy idegenben nézhessék meg a csapatukat. (Cikkünk korábbi verziójában - az MLSZ honlapján most is fent lévő, a nyitóoldalról elérhető hivatalos tájékoztatás alapján - azt írtuk, hogy ugyanez a Debrecenre is igaz. Krecz Tibor, a Nagyerdei Stadiont működtető MSE Klaszter Kft. marketingigazgatója azóta megkereste az Origót, és közölte, hogy a Debrecen rendszere közben csatlakozott a központi kártyarendszerhez, így a Loki szurkolóinak nincs szükségük plusz kártyára.)

Öt perc alatt megvolt Forrás: Origo

A jegyvásárlási folyamat némileg felgyorsulhat a kártya bevezetésével, de meggyorsulhatna ennél sokkal jobban is, ha a kártya elektronikus fizetőeszközként működne, mint például olasz testvére, a forrón gyűlölt Tesseramento.

Az olasz változat ugyanúgy tartalmazza a szurkolók személyes adatait, de fizetőeszköz és meccsjegy is egyben, hiszen a kártyával megvásárolt virtuális jegy a beengedőkapunál egy érintéssel ellenőrizhető. Kár, hogy nem egy bank a magyar bajnokság főszponzora, aminek akár lehetne egy olyan leányvállalata, amely a fentihez hasonló megoldások technikai megvalósításával foglalkozik.

Miért nem Paypass?

"Ma már minden fesztivált a Paypass kártyával adnak el, de közben Diósgyőrben úgy tudsz sört venni, hogy beállsz egy sorba, ahol veszel egy sörkupont, aztán beállsz egy másikba, ahol megkapod a sörödet. Röhej" – mondta erről az Origónak a már idézett diósgyőri szurkoló.

Ő egyébként egy ideig szerencsésebb helyzetben lesz, mint a többi klub szurkolói, mert a DVTK máris halasztást kapott (a Videotonnal együtt), Diósgyőrben február 23-ig nem kell klubkártya a meccsek látogatásához.

Elrettentő lehet

Az MLSZ ugyan azt írja a honlapján, hogy "a kártya a szurkolók és a csapatok közötti szorosabb kapcsolattartást szeretné elérni", valójában arról van szó, hogy a klubok így könnyebben be tudják azonosítani a saját szurkolóikat egy balhé esetén.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Előfordulhat ugyanakkor, hogy sokan lesznek, akik - a produkció színvonalát látva - nem vállalják a kártya kiváltásával járó hercehurcát, míg a várt családos szurkolók ettől nem jönnek be a stadionba. Hasonló tapasztalatokról számolt be nemrég egy lengyel drukker.

A rendszer a legtöbb szurkolónak nem tetszik, feleslegesnek és túlzásnak tartják, hogy be kell szolgáltatniuk az adataikat a klubnak és a szövetségnek, ha meccset akarnak nézni. A beléptetés elleni tiltakozás a Ferencváros ultrái esetében a legerősebb, a Fradi-tábor a vénaszkenneres rendszer miatt bojkottálja a csapat mérkőzéseit.