Vágólapra másolva!
Másfél év után először találkozik egymással Észak-Rajna-Vesztfália tartomány két élvonalbeli futballcsapata, az 1. FC Köln, illetve a Borussia Mönchengladbach, és a hazaiak attól tartanak, hogy a klub kabalakecskéjét támadások érik. Éppen emiatt a kölni állatkertben élő VIII. Hennes névre hallgató állatot rendőrök őrzik.

A kabala szerepét hat éve betöltő kecske négy hete költözött új helyére a kölni állatkertbe, de vasárnap este már majdnem a gladbachiak áldozatává vált. Néhány csuklyás alak ugyanis bemászott az állatkertbe, de miután észrevették őket, és riasztották időben a rendőrséget, dolgok végezetlen el tudtak menekülni.

120 ezer jegyigénylés

A Kölner Stadt-Anzeiger információja szerint ezért a rendőröknek minden éjszaka rendszeres időközönként járőrözniük kell Hennes lakhelye körül.

Werner Spinner, a Köln elnöke szerint 120 ezer jegyigénylés érkezett, hiszen a városban utoljára 2011 novemberében játszottak ilyen rangadót. És a kölnieket fűtheti a visszavágás vágya is, a legutóbbi négy egymás elleni bajnokin ugyanis súlyos vereségeket szenvedtek a Mönchengladbachtól (0-4, 1-5, 0-3, 0-3).

Vizelés és dinasztiaalapítás

A kölni kecskeőrület 1951-ben kezdődött, amikor egy cirkuszi sátrat a csapat Aachener Strassén lévő stadionjában állítottak fel, s fő attrakcióként egy lámpalázas kecske levizelte az akkori edző, Hennes Weisweiler ingét.

A kecske azonnal megkapta a közel 2000 nézőtől a Hennes nevet, teljes őrület lett úrrá a játékosokon, így 1953-ban Franz Kremer klubelnök hivatalosan is a klub jelképévé avatta a kecskebakot.1953 óta a Hennes-dinasztia már a nyolcadik tagjánál tart, a regnáló fenség hat éve lépett a trónra, és feladata egyszerű: a hazai mérkőzés előtt körbe kell sétálnia a stadionban.