A játékosok véleményét is kikérték Pintér menesztéséről

Csányi Sándor; Pintér Attila Budapest, 2014. szeptember 18.
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke sajtótájékoztatón beszél Budapesten, az MLSZ székházában 2014. szeptember 18-án, amelyen bejelentette, hogy távozik posztjáról Pintér Att
Budapest, 2014. szeptember 18. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke sajtótájékoztatón beszél Budapesten, az MLSZ székházában 2014. szeptember 18-án, amelyen bejelentette, hogy távozik posztjáról Pintér Attila, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és a következő három tétmérkőzésen Dárdai Pál irányítja a nemzeti csapatot. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Pintér Attila követett el hibákat, de nem volt elvesztegetett idő a kapitánykodása, mert a munkája sok mindent a felszínre hozott - hangzott el az MLSZ csütörtöki sajtótájékoztatóján. Csányi Sándor elnök sok emberrel konzultál az új kapitányról, bár "nem teljesen hülye magától sem" a futballhoz. Dárdai Pál ideiglenes megbízásában lát kockázatot, de szerinte Dárdai hosszú távra is jó megoldás lenne. Az új kapitánynak sikeresnek kell lennie, nemzetközi tapasztalattal.

Pintér Attilának kemény a stílusa, ehhez nem mindenki volt hozzászokva, és ebből adódtak feszültségek a kereten belül. A játékosok véleményét is kikérte az MLSZ, de természetesen nem a játékosok buktatták meg a kapitányt, az elnökség összességében úgy ítélte meg, hogy kisebb a kockázata a váltásnak, mintha nem tennének semmnit - mondta Csányi Sándor, az MLSZ elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen bejelentette a kapitányváltást.

Az Origo azon kérdésére, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie a keresett szövetségi kapitánynak, és ezek között a követelmények között mi a prioritás, Csányi a következőket sorolta: a sikeres múlt (szövetségi kapitányként is), a szakmai felkészültség, a nemzetközi tapasztalat kiemelt súllyal esik latba.

Átalakítják az edzőképzést

Azt is megkérdeztük, hogy akár Pintér munkásságának, akár az általa feltárt problémáknak a tükrében tervezi-e az MLSZ, hogy változtat az edzőképzésen, és olyan stílusalapú képzést vezet be, amely önmagában határozza meg a válogatott játékát, így nem függnénk a kinevezett kapitány taktikai felfogásától. Csányi erre azt válaszolta, hogy az edzőképzés színvonala jelentősen javul, új képzési formákat vezettek be, elindult az erőnléti edzők és a kapusedzők képzése. Új felvételi rend van a pro licences képzésben is: "Olyan edzőket várunk, akik szakmailag, emberileg, kulturálisan megfelelő jelöltek, ez természetesen azt is jelenti, hogy csökken majd az évenként kiadott pro licences diplomák száma."

Pintér Attila menesztése nem fogja jelentősen megterhelni az MLSZ büdzséjét, az ideiglenesen kinevezett Dárdai Pál pedig semmilyen pénzt nem kér a munkájáért. A válogatott Eb-esélyeiről azt mondta, az északírek elleni vereséggel természetesen csökkentek az esélyek, hiányozni fog a három pont, de "nem reménytelen a helyzet" - mondta Csányi.

Túl nagyok voltak a célok

Csányi szerint Pintér "egyedül maradt a munkájában, követett el hibákat", de ez nem jelenti azt, hogy nem volt felkészült. Túl nagy célokat tűzött ki a válogatott elé, több játékrendszert is szeretett volna begyakorolni, ehhez pedig kevés volt az összetartás. Azt mondta, neki nincs baja sem a válogatottságot végleg lemondó Huszti Szabolccsal, sem az ideiglenesen lemondó Szalai Ádámmal, az új kapitány felelőssége, hogy behívja-e őket.

Csányi Sándor Forrás: MTI/Illyés Tibor

Arra a kérdésre, hogy csalódott-e a tanácsadóiban, azt felelte, a kinevezése előtt több ezer oldalt olvasott a futballról, sokat egyeztetett nemzetközileg elismert szakemberekkel. Ezen a héten például Magyarországra látogatott a Chelsea elnöke, és több órán át beszélt vele. Hozzátette, nagy döntéseket a bankszektorban sem szokott egyedül hozni, kikéri a kollégák véleményét, szereti körüljárni a döntéseit. "Nem teljesen hülye" magától sem, de 20-40 emberrel fog konzultálni az új kapitány kinevezése előtt - mondta az OTP elnök-vezérigazgatójaként dolgozó elnök.

A válogatott csak 5 százalék

Elismerte, hogy Dárdai kinevezésében benne van a kockázat, hiszen a pro licences tanfolyamot csak most végzi, felnőttekkel még nem dolgozott. Csányi Sándor szerint ugyanakkor Dárdai hosszú távra is jó megoldás lett volna, mellette szól a karaktere, a 17 Németországban töltött éve, a munka, amit a Herthánál végez és az elfogadottsága. "Nem mostanra volt tervezve a kinevezése, de nem nagyon volt más választás, gyorsan kellett dönteni".

Csányi arról is beszélt, hogy a válogatott az MLSZ munkájának legfeljebb 5 százalékát teszi ki, az NB I, az infrastruktúra, az utánpótlásképzés, az edzőképzés az igazán fontos feladatok, mert 6-12 éves kor között kell emelni a képzés színvonalát, jobb kiválasztási rendszer kell a fejlődéshez. Hozzátette, büszke a női futball, a futsal, a gyerekfutball fejlesztésére. Amikor tehát a magyar futballról beszélünk, ne csak az 5 százalékról beszéljünk, hanem a további 95 százalékról is, legyen kiegyensúlyozott a tömegtájékoztatás - kérte a szerinte nem elég pozitív szemléletű újságírókat, majd a Népszabadság rovatvezetőjét, Hegyi Ivánt kiemelve azt mondta, hozzá képest "a fekete varjú a megtestesült vidámság".

Pintér tanulságai

Egy válogatott vezetése nem ugyanaz, mint egy klub vezetése. A kapitány munkája nagyrészt függ a bajnokságtól, a kluboktól, és a klubokban kapott munkától, képzéstől. Pintér nagyon európai elvárásokat fogalmazott meg taktikailag, ám ezek nem mindig találkoztak a kézhez kapott játékosok felkészültségével. Az elvárásokat összhangba kell hozni a realitásokkal" - mondta a tájékoztatón Vági Márton, az MLSZ főtitkára.

Az eltékozolt 8-9 hónapra vonatkozó kérdésre az elnök azt válaszolta, az MLSZ elnökségének és személyesen neki is van felelőssége, de nem ért egyet azzal, hogy elveszítettünk nyolc hónapot, hiszen Pintér komoly edzéseket tartott. Vági szerint Pintér munkája nagyon sok mindent a felszínre hozott, ezekkel szembe kell nézni. Pintér tanulságos szakmai összefüggésekre, hibákra mutatott rá. Ha ezekre a felvetésekre reagál a szakma, akkor hasznos lehet ez a nyolc hónap. Ha nem, akkor valóban elvesztegetet nyolc hónap volt - jelentette ki a főtitkár.