Társoldalunk:

Dárdai Pál: magyar ember, német edző

2014.09.18. 11:03

A magyar válogatott az Észak-Írország elleni vereség után menesztette Pintér Attila szövetségi kapitányt, és a következő három válogatott mérkőzésre Dárdai Pált nevezte ki. Az utolsó értékelhető nemzetközi karriert befutott magyar játékos első felnőtt edzői megbízatására készül, de a Hertha U16-os csapatával német bajnoki címet szerzett, és az egész berlini utánpótlás koordinálása alá tartozik. Magyarországon végzi a pro-tanfolyamot, bár jelenleg nincs megfelelő edzői végzettsége, Dárdai talán az egyetlen minden szempontból jó választás.

Egy héttel ezelőtt, amikor már erősen a levegőben lógott Pintér Attila menesztése, mi is megírtuk, hogy Dárdai Pál lehet az északírek elleni vereségbe belebukó Pintér utódja, sőt, az Origo már 2009-ben azt jósolta, egyszer szövetségi kapitány lesz a Hertha legendájából. Az MLSZ csütörtök délelőtt valóban menesztette Pintért, a helyére átmeneti jelleggel, a következő három mérkőzésre (Románia és Feröer-szigetek idegenben, Finnország hazai pályán) Dárdai Pált jelölte ki kapitánynak.

A pécsi származású Dárdai Pál 1997-ben a BVSC-ből szerződött a német Hertha BSC-hez, ahol két év alatt beverekedte magát a berliniek kezdőcsapatába, majd nélkülözhetetlenné vált, végül klublegenda-státuszból vonult vissza 2011-ben.

2011. május 15. az Augsburg elleni búcsúmeccsForrás: MTI/EPA-DPA/Rainer Jensen

Magyar ember, német szakember

A 61-szeres magyar válogatott védekező középpályás tökéletesen alkalmazkodott a német labdarúgás követelményeihez, nem technikai tudásával, góljaival érte el, hogy légiósként is befogadják a Herthánál, hanem elszántságával, győzni akarásával és maximalizmusával. Dárdai a Hertha történetének legtöbb meccset játszott játékosa, igazi klubikon Berlinben, amit többek között annak is köszönhet, hogy a csúcson nemet tudott mondani a Bayern München hívására.

Dárdai 61-szeres válogatottForrás: MTI

Dárdai visszavonulása után is a klubnál maradt, bár Magyarországon végzi a kötelező edzői tanfolyamokat, a berliniek állást kínáltak neki az utánpótlásukban. „Nem a nevemért kaptam az állást, meglesték az edzéseimet, és tetszett nekik, amit láttak. A név csak egy plusz, amivel nem szabad visszaélnem – mondta a játékos néhány hete az Indexnek.

A fenti interjúban mondja azt is, hogy még nincsenek meg a megfelelő edzői papírjai, ezért elhárított más megkeresésesek a Herthánál, mert szeretné tisztességgel végigjárni a ranglétrát, mielőtt felnőtt csapatot vállal. A magyar tanfolyamról azt mondta, teljesen mindegy, hol szerzi meg a papírokat az ember, mert a belső elszántság sokkal többet számít.  

Többször előkerült a neve

Csányi Sándor már régóta kapcsolatban van Dárdaival, Nyilasi Tibor megüresedett szakmai igazgatói posztjára is a Hertha legendáját nézte ki, és a játékos tagja annak az utánpótlás megújításával foglalkozó szakmai bizottságnak, amelyet 2014 telén alapított az MLSZ. Dárdai németországi tapasztalatai jól jöttek, néhány ötletét máris használja a bizottság. „A németeket egy az egyben nem lehet másolni, de az adaptálható dolgokat felesleges halogatni – mondta az interjúban.

AjándékForrás: MTI/Földi Imre

Egy év késéssel, de részben teljesül Csányi Sándor ígérete: tulajdonképpen külföldi kapitánya lesz a magyar válogatottnak, hiszen bár Dárdai Pál magyar ember, futballistaként és edzőként is egy másik, a magyarnál sokkal magasabban jegyezett futballkultúrából érkezik.

Ez önmagában nem garancia a sikerre, de annyiból feltétlenül szerencsés, hogy olyan külföldi tapasztalatokkal felvértezett szakember került a válogatott élére, akit a szurkolók mellett a sajtó és a „szakma” sem fog kikezdeni. Dárdai ingyen vállalta a feladatot, de a sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Pintér sem akadékoskodott sokat a végkielégítésével. Kár, hogy elpazaroltunk csaknem egy teljes évet.

Magyar és külföldi kapitányForrás: AFP/Michael Kappeler