Vágólapra másolva!
Magyarország négy Európa-bajnoki mérkőzést rendezhet 2020-ban, a budapesti Puskás Ferenc Stadionban három csoportmeccs és egy nyolcaddöntő lesz. Csányi Sándor MLSZ-elnök szerint nem azért nyertünk, mert most jobbak a makettjeink, Vígh László miniszteri biztos szerint a Puskás EL-, BL-döntőre is jó lehet, és az olimpiai pályázatnál is jó pont.

A Liszt Ferenc repülőtér GAT-termináljánál gyülekező újságírókat a Genfből hazatérő Csányi Sándor MLSZ-elnök köszöntötte abból az alkalomból, hogy több sikertelen pályázat után Magyarország végül Eb-meccseket rendezhet.

A 2020-as Eb-t már más rendszerben rendezik, nem országok, hanem városok (összesen 13) látják vendégül a tornát. Az Origo kérdésére Csányi azt mondta, a korábbi, szintén makettekkel leadott pályázathoz képest most nem csak azért nyertünk, mert 13 város pályázott, hanem azért, mert Magyarország több sportesemény mellett sikeresen rendezte meg az U19-es Európa-bajnokságot, és otthont adott a FIFA és az UEFA kongresszusának is. Az MLSZ-elnök szerint ezek mind hozzájárultak a pályázat sikerességéhez.

Végre nyertünk Fotó: Istvan Bielik - Origo

„Az elmúlt évek sportdiplomáciai sikerei feljogosították az MLSZ-t, hogy joggal reménykedjen a pályázat sikerében. Az UEFA legfelsőbb vezetőinek környezetéből olyan hírek jöttek, hogy az európai szövetségnél roppant nagyra becsülik, amit Magyarországon a sportért tesznek. Ebbe beletartozik az edzőképzés, az utánpótlás és a létesítmény-fejlesztés is – mondta Csányi a rögtönzött sajtótájékoztatón.

Nem kérdés, hogy kijutunk

Csányi szerint az nem kérdés, hogy a magyar válogatott is ott lesz az Európa-bajnokságon, ha ez így lesz, három csoportmeccsünkből kettőt játszhatunk Budapesten, sőt ha a csoportból sikerült továbbjutnunk, a nyolcaddöntőt is hazai pályán játszhatjuk.

Akár BL-döntőt is rendezhetünk Forrás: Origo

A sajtótájékoztatón résztvevő sportberuházásokért felelős miniszteri biztos, Vígh László elmondta, az UEFA által az új Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban megfogalmazott aggályoknak megfelelően módosítják majd a terveket. „Természetesen nem csak az Európa-bajnokság mérkőzéseinek lebonyolítására lesz alkalmas a stadion, de megnyílik az út egyéb rangos futballesemények, az Európa Liga-, vagy a Bajnokok Ligája döntőjének megrendezése felé is – mondta a miniszteri biztos, majd hozzátette, az olimpiai pályázatnál sem baj, hogy lesz egy ilyen létesítményünk.

Csányi hozzátette, az UEFA előírásai szerint egy évvel az Eb előtt kell készen állnia a stadionnak, illetve megjegyezte, ahogy elkészül az új aréna, pályázni fognak a fenti futballsorozatok döntőjére.

Mindegy, milyen a focink

Az MLSZ-elnök elmondta, az UEFA bizottságát nem érdekelte, jelenleg milyen a magyar futball, és hogy milyen állapotban van a Puskás Ferenc stadion. Az európai szövetségnél sokkal fontosabbnak tartották, hogy a leendő Eb-helyszínnek jó a közlekedése, és hogy megfelelő mennyiségű és árfekvésű szálláshely van a környékén.

And the winner is... Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

„Szeretnénk újra bizonyítani, hogy Magyarország remek házigazdája minden sporteseménynek, amelynek a rendezésére lehetőséget kap – tette hozzá Csányi. Az UEFA végrehajtó bizottságának döntése értelmében a 2020-as Eb-n a londoni Wembley Stadionban rendezik a két elődöntőt és a finálét, míg a három csoportmérkőzést és egy negyeddöntőt tartalmazó csomagot Baku, München, Róma és Szentpétervár kapta meg.

Budapesthez hasonlóan három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek adhat otthont Amszterdam, Bukarest, Bilbao, Brüsszel, Dublin, Glasgow és Koppenhága. A rendezésre pályázott, de végül nem kap szerepet az Eb-n Minsz, Szófia, Jeruzsálem, Szkopje, Stockholm és Cardiff.