Vágólapra másolva!
Merchandising az interneten: mit talál a magyar drukker, ha imádott csapata ajándéktárgyait keresi? Magyarországon nem sokat, külföldön szinte bármit megkaphat.

Milyen lehetőségei vannak a szurkolónak, aki kedvenc csapatának ajándéktárgyait keresi az interneten? Azt gondolnánk, mezt vásárolni már mindenütt lehet a fotelból, de személyre szabni is. Nos, a valóság nem ilyen egyszerű.

A magyar futball lemaradása nemcsak a pályán érhető tetten, az élvonalbeli klubok többsége már a kereskedelmi tevékenység alapfokú vizsgáján elhasal. A hazai szurkolói piac kimondottan szegényes, mindössze a Budapest Honvéd, a Ferencváros, és a Videoton honlapján van lehetőség mezt venni. Illetve kézi vezérléssel, egy megadott e-mail cím segítségével beszerezhetjük a Kecskeméti TE mezét is.

Sem a bajnoki címvédő Debrecen, sem a magyar futball egyik elitcsapatának számító Győri ETO honlapján nem tudunk mezhez jutni, Újpesten is csak a kezdőrúgást vehetjük meg 70 ezer forintért.

Csangcsunban sem jobb

Igaz, akkor sem vagyunk feltétlenül könnyebb helyzetben, ha valahol keleten játszik a (magyar) kedvencünk. A Dinamo Moszkvától neten nem tudunk Dzsudzsák-mezt rendelni, a kínai Csangcsun Jatajtól pedig még úgy sem sikerült Huszti Szabolcs – vagy bármely játékos – mezéhez hozzájutni, hogy e-mailt is írtunk a klubnak. Egy hét alatt legalábbis nem válaszoltak, de ha mégis eljön majd ez a nap, akkor 680 kínai jüanért, mintegy 25 ezer forintért szerezhetjük be a Huszti feliratos dresszt.

Szalai Ádám mezét viszont alig néhány kattintással meg tudjuk rendelni a Hoffenheim szurkolói shopjából, 89.95 euróért (26 600 forint).

achtzehn99.de



Hogy legyen összehasonlítási alapunk, megnéztünk néhány további nemzetközi példát.

Az egyszer volt angol nagycsapat

A Preston North End egykor az angol bajnokság rettegett csapata volt, először tudott duplázni az ország – és így a világ – labdarúgásában. Mivel abban a szezonban a bajnokságban és az FA-kupában is veretlen maradtak, a csapat "Legyőzhetetlenek" becenéven lett közismert. Ma a League One-ban, azaz a harmadosztályban szerepel, sztárcsapatnak tehát aligha nevezhető. Ha azonban a sors kifürkészhetetlen akaratából szükségünk lenne egy Preston-mezre, percek alatt a miénk lehet 44 fontért, vagyis mintegy 17 ezer forintért cserébe.

Preston North End

A szurkolói shop kínálata a sportruházaton túl 26 különböző tárgyból áll: póló, pulóver, sapka, bögre, toll, kitűző, hátizsák, kutyatál, cumi, pénztárca, kabalafigura, óra, cipőzsák, mandzsetta, póráz, laptoptartó, hűtőmágnes, persely, nyakkendő, falióra, radír, kulcstartó, négyféle könyv, ceruzahegyező, autóillatosító, széldzseki.


A vásárláshoz még regisztrációra sincs szükség, csak kiválasztjuk a terméket, megadjuk a szálítási címet, bankkártyával fizetünk, és már küldik is. A harmadik ligás Preston online shopjának választéka és minősége lekörözi bármely magyar NB I-es klubét.

Fred-mezt Dél-Amerikából

A fogyasztói kultúra igényeinek kielégítése szempontjából a dél-amerikai klubok nem különböznek európai társaiktól. A Fluminense internetes oldalán percek alatt kiszolgálhatjuk magunkat a Fluboutique kínálatából. A személyre szabott vagy akár Fred nevével ékesített mez 225 brazil reálba fáj, ez 24 ezer forintnak felel meg.

Fluminense

A szurkolói shop kínálata a sportruházaton túl 20 féle tárgyból áll: zászló, labda, sapka, bögre, toll, kulcstartó, papucs, bevásárlószatyor, csuklószorító, vonalzó, telefontok, törölköző, kitűző, klubzászló, kulacs, sörnyitó, egérpad, nyakkendő, konyhai tál.


A szokásos szurkolói kacatokon túl feltűnő, hogy a Fluminense mennyi energiát fordít a klub történelmi és kulturális hagyatékának ápolására: összesen 17 különféle könyv szerezhető be a shopból. A megrendelés menete itt is egyszerű, bár az angol példával ellentétben itt már szükség van regisztrációra.

Mit kínálnak a legnagyobbak?

Európa tradicionális nagy klubjainál lenyűgöző a kínálat. Nemcsak a webshopban elérhető termékek skálája, az egyes árucikkeken belüli választék is elképesztő. A Juventusnál csak rugdalózóból hatféle van. Természetesen a mezek testreszabása is megoldott, alig pár száz forint extrát kell fizetni érte.

juvestore.com

Az olasz csapat legújabb BL-mezét a saját nevünkkel 104 euróért (32 ezer forint) kaphatjuk meg. A sportruházaton túlmenően a legtöbb napi használati tárgyat is megkaphatjuk a klub címerével, de még kutyánk vagy macskánk számára is. Az olaszok legmeglepőbb ajánlata valószínűleg egy karácsonyfadísz.

Juventus

A szurkolói shop kínálata a sportruházaton túl 53 féle tárgyból áll: alvópárna, kötény, díszpárna, edényfogó kesztyű, abrosz, törölköző, lábtörlő, bögre, fogkefe, ágynemű, ajakápoló, tányér, cukortartó, kávéfőző, evőeszköz, szőnyeg, telefontok, tablettok, baseballsapka, kalap, pénztárca, hátizsák, válltáska, bőrönd, szemüveg, esernyő, esőköpeny, stadionpárna, illatosító, hűtőmágnes, karkötő, pénzcsipesz, öngyújtó, karácsonyi zenék CD-n, díszdoboz, névjegykártya, fülhallgató, számológép, kontroller, egér, billentyűzet, netbooktáska, mellény, rugdalózó, csörgő, partedli, irodai mappa, körző, vonalzó, radír, tolltartó, kutya- és macskafekhely,


A Juventus már elég nagy klub ahhoz, hogy külön outlet részleget tartson fent, a tavalyi modelleket és a kifutó darabokat itt 20-50 százalékos kedvezménnyel tudjuk megvásárolni.

Ha ez még mindig borsos ár, akkor számos replikát vagy régi-új darabot tudunk vásárolni akár a hazai, akár a nemzetközi aukciós portálokon. Csak figyeljünk, nehogy Pogda-mezt sózzanak ránk Pogba helyett.