Ha lusta vagy, Nagyseggű lesz a neved

HORIZONTAL ITALY; NAPLES : Fiorentina's Italian coach Vincenzo Montella gestures during the Italian Serie A football match between SSC Napoli and AC Fiorentina at San Paolo Stadium in Naples on March 23, 2014. PH. CONTROLUCE/ PIETRO MOSCA
ITALY; NAPLES : Fiorentina's Italian coach Vincenzo Montella gestures during the Italian Serie A football match between SSC Napoli and AC Fiorentina at San Paolo Stadium in Naples on March 23, 2014. PH. CONTROLUCE/ PIETRO MOSCA
Vágólapra másolva!
Nagyseggű, Kis fűnyíró, Bieber, Bamba: a legjobb focistabecenevekből készített válogatást az UEFA hivatalos honlapja, a listára egy magyar legenda is felkerült.

Kivételesen nem a leghíresebb magyar labdarúgót válogatták be egy nemzetközi válogatottba. Puskás Ferenc (Öcsi, Pancho, Száguldó Őrnagy) helyett Deák Bamba Ferenc lett tagja az UEFA.com által összeállított, a legjobb becenevű futballistákat tömörítő csapatnak.

A 16 éve elhunyt kiválóság arról volt híres, hogy látszólag céltalanul téblábolt a középpályán - innen a Bamba ragadványnév -, majd hirtelen lecsapott a labdára, és kapura tört. Ezt az 1945-1946-os szezonban csinálta a legeredményesebben, akkor érte el a rekordot jelentő 66 gólját, mindössze 34 meccsen.

Túl a negyvenen is babaarcú

Ole Gunnar Solskjeart a kilencvenes években Babaarcú gyilkosként emlegette az angol média. A most 41 éves szakember (jelenleg a Cardiff City menedzsere) még mindig úgy néz ki, mintha 14 lenne, igaz, őszülő haja kezdi öregíteni.

Alekszandr Kokorin a Bieber becenevet viseli. A Dinamo Moszkvában Dzsudzsák Balázzsal együtt játszó Kokorint válogatott csapattársa, Roman Sirokov nevezte el így, mivel nagyon hasonlít a nála három évvel fiatalabb kanadai popsztárra, Justin Bieberre.

Alekszandr Kokorin, amint épp próbál nem hasonlítani Justin Bieberre Forrás: AFP/Vasily Maximov

Nem voltak kíméletesek a montenegrói Dragan Vukojiccsal sem a csapattársak. Egyszerűen a Nagyseggű névvel illették lustasága miatt. Nagyon haszontalan azért nem lehetett, hiszen az FK Buducsnoszt Podgorica vele jutott fel a jugoszláv első osztályba, és lett ott stabil középcsapat.

A jelenleg a Fiorentinát irányító, 2001-ben a Roma csatáraként olasz bajnoki címet szerző Vincenzo Montella nemcsak a góljairól maradt emlékezetes, hanem a gólörömeiről is. Azokról nevezték el Kisrepülőnek (Areoplanino).

Vincenzo Montella a kifutópályán Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Aránytalanul nagy feje miatt kapta a Sárkányfej becenevet a román Catalin Munteanu. A jelenleg is aktív 35 éves focista, most az FC Brasovban játszik, de karrierjét a Steua Bucurestinél kezdte, ott hívták először így. Hét évet húzott le Spanyolországban, de ott se tudta levakarni magáról ezt a becézést.

Nem a nyolcvanas-kilencvenes évek elegáns dán válogatottja jut elsőre eszünkbe Stig Töftingről. Aki emlékszik rá, nem csodálkozhat azon, hogy a Kis fűnyíró becenevet kapta. Az alacsony termetű, de az egész pályát felszántó játékos párja a válogatott középpályáján Thomas Gravesen volt, velük szembekerülve a legkeményebb focisták is imádkozhattak, hogy ép bőrrel megússzák a meccset. Töfting egyébként többször ült börtönben, a focitól 2007-ben vonult vissza.

Stig Töfting fűnyírás közben Forrás: AFP/Pascal Guyot

A Porto hívei 2004-ben annyira elájultak a Barcelonától szerződtetett Ricardo Quaresma varászlatos megoldásaitól, hogy Harry Potterként kezdték el emlegetni az egyébként Sporting-nevelésű szélsőt. Quaresma megjárta az Intert és a Chelsea-t is, most pedig újra a Porto játékosa. Az egyetlen BL-győztes ausztrált, Harry Kewellt pedig a Galatasaray szurkolói nevezték el Óznak (törökül: Oz Büyücüsü), miután mesés gólt lőtt egy UEFA-kupa meccsen a Bordeaux-nak.

A világklasszis holland védő, Ronald Koeman a barcelonai időszaka alatt lett Kis hópehely. A jelenleg a Southampton menedzsereként dolgozó Koeman 1989-től hat évet játszott Barcelonában, és ez idő alatt élt egy e névre keresztelt albínó gorilla a helyi állatkertben. A spanyolok közül kitűnő fehér bőrű, szőke hajú játékos innentől nem menekülhetett a becenév elől.

Kis hópehely, kösz szépen! Forrás: ANP/AFP/Stanley Gontha

A Juventus korábbi elnöke, Gianni Agnelli szívesen hasonlította reneszánsz festőkhöz a zebrák játékosait. Amikor a fiatal Alessandro Del Piero feltűnt az idősebb Roberto Baggio oldalán, az elnök elragadtatva annyit mondott: "Ha Baggio Raffaello, akkor Del Piero Pinturicchio." Az igazi Pinturicchio nem lett híresebb, mint a nagy Rafaello, Del Pierónak 2006-os világbajnoki aranyával mégis sikerült túlszárnyalnia Baggio eredményeit.

Még fiatal játékosként nevezték el Dinónak a Smetanova Lhotában nevelkedő Jan Kollert. A felnőttként 202 centi magas, 107 kilós csatár beszélő neve nem sok magyarázatot követel. A cseh válogatott minden idők legeredményesebb játékosa karrierje csúcsán a Dortmundban lövöldözte és fejelte a gólokat. Kiváló párost alkotott honfitársával, Tomás Rosickyvel. És volt, hogy a kapuban is megállta a helyét: egyszer a Bayern München ellen úgy alakult, hogy egy félidőt végig kellett védenie, és még csak gólt sem kapott.

Csikar, Kocka, Pacal

Puskás Öcsiről és Deák Bambáról már volt szó, de akadt még néhány híres becenevű magyar focista. Kapásból eszünkbe juthat Kocsis Kocka Sándor, Nyilasi Nyíl Tibor és a Törő néven ismert Törőcsik András. A nemrég elhunyt Sándor Károlyra is emlékezzünk meg, ő a Karcsi-Karcsi ismételgetéséből kihallatszódó Csikar hangsor után kapta becenevét. Aztán ott van a Császár, azaz Albert Flórián, a Szőke sziklaként emlegetett Mészöly Kálmán és Göröcs Titi János. A kevésbé sikeres időkből lehet, hogy rémlik valakinek még Tojás, azaz Szeibert György, vagy Pacal, alias Steidl Sándor.