Társoldalunk:

Magyarellenes szurkolói miatt megbüntettek egy román klubot

2014.10.01. 18:09

Telt házas lesz jövő szombaton a bukaresti Románia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés, mivel szinte az összes jegy elkelt. Mindeközben két román bajnokin is magyarokat sértő rigmusokat skandáltak a szurkolók.

A román szövetség pénteken a saját honlapján kezdte el árusítani a mintegy 50 ezer belépőt, szerda délben pedig már csak 300 maradt, ezeknek a fele a VIP-szektorba szól. A bukaresti Nemzeti Aréna mintegy 55 ezer férőhelyes, a magyar szurkolóknak a szervezők 2852 jegyet biztosítottak, és körülbelül ezer hely marad üresen biztonsági okokból a digisport.ro szerint.

A portál megemlíti, hogy a legutóbbi román-magyar meccsen tavaly ősszel 41 405 néző volt a bukaresti stadionban. Akkor az idei brazíliai világbajnokság selejtezőjében Románia 3-0-ra legyőzte a magyar válogatottat.

A román-magyar mérkőzés iránti nagy érdeklődést mutatja az is, hogy a román klubcsapatok szurkolói máris elkezdtek hangolni az összecsapásra: a hétvégi bajnoki fordulóban a Steaua-Astra és a Viitorul-Petrolul mérkőzésen a Steaua és a Petrolul szurkolói Magyarország-ellenes és a magyarokat sértő rigmusokat skandáltak a Mediafax hírügynökség szerint. A Petrolul ezért 60 ezer lej (4,2 millió forint) bírságot kapott. A hírügynökség szerint a Steaua megúszta büntetést, mert a megfigyelő nem rögzítette a szurkolói skandálást.

Asztalos Csaba, a romániai diszkriminációellenes tanács elnöke hétfőn figyelmeztette a szövetséget és a Hivatásos Labdarúgó Ligát a Steaua-Astra mérkőzésen történtekre, és sürgette, hogy hozzák meg a szükséges szankciókat. Kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben az általa vezetett tanács bünteti meg a román labdarúgást vezető két testületet. Asztalos szerint a szövetségnek és a ligának vállalnia kell a felelősséget mindenért, ami a sportágban történik.

A román-magyar napján, október 11-én szombaton éjfélig és másnap 8 órától délig a bukaresti nagykövetség konzuli osztálya megerősített ügyeletet tart az esetleges okmányok pótlására és egyéb szükséges konzuli cselekmények végrehajtására. "Kérjük, kísérjék fokozott figyelemmel a konzuli szolgálat utazási, közlekedési és közbiztonsági tanácsait, és kövessék a szervezők helyszíni útmutatásait" - írja közleményében a konzuli osztály.

Elérhetőségek:

Cím: 011654 Bucuresti, Stefan Negulescu utca 30.

Előhívó: 
(00)-(40)-(21) 
Telefon: 
230-0550, 230-0551 
Ügyelet: 
(00) (40)-758-221-558 
Honlap:
www.mfa.gov.hu/emb/bucarest