Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgóedző-képzés vezetője, Szalai László szerint sokat feljődött a futball, a szakembereink viszont nem fejlődtek vele, így fontos, hogy egységes, új képzési modellt vezessenek be mind az utánpótlásban, mint az edzőképzésben. 

Az U20-as és az U21-es válogatottak élére történt kinevezését követően Szalai László arról beszélt, hogy az edzőképző kurzusok tematikájának megújítása, valamint új tanfolyamok beindítása (kapusedzőképzés, erőnlétiedző-képzés) után jelenleg az egységes képzési szakanyagok készítésére, valamint egy új online platform elindítására fókuszál az általa vezetett központ.

"Az edzők részéről nagyon sok panasz érkezett az elmúlt évtizedekben, hogy nincsenek szakanyagok, nem tudnak miből tanulni, kevés információ jut el hozzájuk. Elsősorban az utánpótlásban dolgozó kollégák álltak elő ezzel, és teljesen jogosan - mondta az mlsz.hu-nak Szalai László. - Az oktatás feladata, hogy felkészítsen, információt adjon, majd bizonyos idő után kérje is számon, hogy ez az információ eljut-e a célközönséghez, jelen esetben a gyerekekhez, fiatal játékosokhoz. Az év hátralévő részében a legfontosabb célunk, hogy minél több szakanyagot biztosítsunk az edzők számára.

Interaktív anyagok kellenek

Szalai elmondta, olyan interaktív szakanyagok készülnek, amelyeket felhasználva az edzők saját anyagokat, edzésterveket készíthetnek. Ezeket fel lehet tölteni egy online platformra, és így közkinccsé válnak, általuk sok új anyag jön létre, amik el is jutnak az edzőkhöz.

Szalai László, az MLSZ Felnőttképzési Intézet Edzőképző Központjának vezetője Forrás: MTI

Szalai szerint fontos cél, hogy a futballoktatás szakanyaga egységessé váljon."Vannak alapelemek, amik ugyanazok Dániában, Ausztráliában vagy éppen Csehországban, ezeket minden országban megtanítják a gyerekekkel, ezért a hazai edzőknek is rendelkezniük kell ezzel a tudásanyaggal. A külföldi edzőképzési rendszerekből is integrálunk szakanyagokat az online platformba, illetve saját magunk is töltünk fel olyan szakanyagokat, amiről úgy gondoljuk, hogy beleillik a magyar képzésbe - mondta Szalai.

"Építeni kell a hagyományaikra, de azt is figyelembe kell venni, hogy a futball nagyon sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, az a fajta edzésmunka, amit évtizedekkel ezelőtt, a magyar futball aranykorában használtak a játékosaink, ma már nem lenne elegendő. Megpróbáljuk a modern futball követelményeit beépíteni a képzési rendszerbe, összegyűjtve a technikai, taktikai, kondicionális felkészítés alapjait. Ezt a rendszert kellene minden magyar csapatnak egységesen követnie, ekkor válna a képzésünk egységessé, és ekkor várhatnánk el, hogy a különböző műhelyek egyformán jól felkészített játékosokat neveljenek ki - tette hozzá az edzőképzés vezetője.